به جرات میتوان گفت 90% کسانی گرفتار فیستول مقعدی می شوند این سوال را از خود می پرسند که آیا فیستول مقعد با روش های طبیعی درمان می یابد؟ در پاسخ باید بگوییم خیر! اکثر فیستول های مقعد به خودی خود درمان نمی یابند و توسط روش های نوین پزشکی باید آنها را درمان کرد.

در این موضوع به بررسی انواع روش‌های درمان فیستول مقعدی بدون جراحی می پردازیم و بهترین روش درمان فیستول را معرفی می کنیم.

تشخیص درست چه نقشی در درمان فیستول دارد؟

اشکال گوناگون این بیماری و نزدیکی آنها به اسفنکترهای مقعد نیازمند تشخیص دقیق برای تعیین نحوه درمان فیستول قبل از عمل می باشد تا از عوارضی مثل بی اختیاری مدفوع جلوگیری شود.

با وجود این واقعیت که تشخیص صحیح قبل از عمل در اکثر بیماران با معاینه بالینی ساده، سونوگرافی اندوآنال یا تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی (MRI) انجام می شود، در بسیاری از مواقع، یافته های غیر منتظره ای در نتایج آزمایش مشاهده می شود که می تواند روند درمان را تغییر دهد. اگر فردی هستید که به شدت از عمل جراحی سنتی (باز) می ترسید، ما انواع روش‌های درمان ناسور مقعدی بدون جراحی را به شما معرفی می کنیم.

البته باید برای فرآیند درمان خود به یک کلینیک و پزشک متخصص مراجعه کنید که کاملا کاربلد و قابل اعتماد باشد تا بتواند بهترین روش درمان را برگزیند.

چرا جراحی سنتی فیستول مقعد پیشنهاد نمی شود؟

زمان بهبودی کامل طولانی مدت فرد و عوارض ناشی از عمل جراحی باعث شده تا بیماران به سمت روش های درمان فیستول مقعدی بدون جراحی جذب شوند.

آیا عمل جراحی فیستول خطرناک است؟

بعضی از بیماران عمل فیستول را کاملا بی خطر می دانند ولی عده ای دیگر اینطور فکر نمی کنند. به هر حال بهتر است که قبل از انجام هر عملی، شناخت کافی از روند درمان آن روش داشته باشید.

اثرات جانبی

صد درصد هر روش درمانی یک سری مزایا و معایب خود را دارد. به عنوان مثال عمل جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام می شود که عده ای از مردم آن را دوست ندارند و احساس ترس می کنند. در جراحی فیستول معمولا در هفته اول درد دارید و نشستن برایتان دشوار است. این درد به مرور زمان طی 4 الی 6 هفته کاهش می یابد.

عوارض

عوارض عمل جراحی ناسور زمانی اتفاق می افتد که حین عمل یا بعد از آن مشکلاتی ایجاد شوند. از عوارض احتمالی عمل جراحی می توان به واكنش غیر منتظره بدن در برابر بی حسی، خونریزی بیش از حد محل برش یا وجود لخته خون وریدی در زانو (ترومبوز عمیق، DVT) اشاره كرد.

عوارض بعد از عمل این عارضه برای بیشتر افراد اتفاق نمی افتد ولی در صورت پیشامد می تواند شامل موارد زیر باشد:

  1. عفونت: عفونت می تواند منجر به آبسه مقعد شود و جراحی ناسور به مرحله دوم بکشد.
  2. آسیب به عضلات اسفنکتر: این پیشامد ممکن است بر کنترل روده شما در دفع مواد زائد بدن تأثیر بگذارد و منجر به بی اختیاری مدفوع شود.
  3.  بروز مجدد بیماری: در صورت عدم مراقبت این احتمال وجود دارد که این تونل چرکی برگردد.

روش های درمان فیستول مقعدی بدون جراحی

در اینجا به بررسی کلی از روش های مختلف درمان برای گریز از جراحی می پردازیم.

جراحی لیزر

لیزر درمانی فیستول مقعدی به عنوان پر طرفدار ترین روش درمان بین بیماران شناخته شده است که از میزان بالای رضایت بیماران به دلیل نتیجه درمان قطعی برخوردار است.

در روش عمل فیستول با لیزر پس از اینکه مسیر حرکت لیزر روی پوست توسط پزشک مشخص شد، یک دسته از پرتوهای نوری هماهنگ در همان مسیر حرکت کرده و این بیماری را از ریشه می سوزانند.

عمل لیزر فیستول به دلیل ماهیت پرتو درمانی ، تمامی غده های آلوده و مبتلا در اطراف این عارضه را از بین می برد. پس می توان گفت این روش قطعی و مطمئن می باشد.

می توانید برای خواندن جزئیات بیشتر روش درمان فیستول با لیزر به این صفحه نیز مراجعه کنید.

لیزر درمانی جزئی از روش های درمان سرپایی شناخته می شود. به این معنا که بیمار پس از لیزر فیستول می تواند به محل کار و اعمال روزمره اش برگردد و نیازی به گذراندن دوران نقاهت نیست.

فیستولوتومی

روش فیستولوتومی شامل برش کلی طول مجرای چرکی برای باز کردن آن و خارج کردن عفونت و ترمیم مجرای بیماری می شود. بعضی از بیماران فیستولوتومی را موثرترین درمان برای بسیاری از ناسورهای مقعد می دانند. ولی حقیقتا این تفکر تا زمانی معتبر بود که هنوز کسی به درمان فیستول با لیزر پی نبرده بود!

زیرا فیستولوتومی فقط برای ناسورهایی که از قسمت میانی ماهیچه های اسفنکتر عبور نمی کنند مناسب است. چون اگر جراح مجبور باشد در طی عمل حتی بخش کوچکی از ماهیچه های اسفنکتر مقعد را قطع کند، خطر ابتلا به بی اختیاری مدفوع افزایش می یابد.

نخ ستون – Seton

اگر فیستول شما بخش قابل توجهی از عضله اسفنکتر مقعد را درگیر خود کرده باشد، ممکن است جراح در ابتدا توصیه کند که یک ستون داخل ناسور بگذارد. ستون یک قطعه نخ جراحی است که برای مدت چند هفته در فیستول باقی می ماند.

نخ ستون کمک بسیاری به تخلیه بافت آلوده پوست کرده و روند بهبودی را نیز درمان می بخشد. در نتیجه دیگر نیازی به قطع عضلات اسفنکتر نیست.

روش فلپ پیشرفته

فلپ پیشرفته مانند ستون یکی از راه های درمانی است برای مواقعی که ناسور از داخل یا قسمت مرزی عضلات اسفنکتر مقعد عبور می کند. با این تفاوت که در موارد حاد تر ممکن است روش فلپ پیشرفت به عنوان جایگزین ستون در نظر گرفته شود.

روش فلپ پیشرفته میزان موفقیت پایین تری نسبت به فیستولوتومی و لیزر دارد اما از لزوم قطع عضلات اسفنکتر مقعد جلوگیری می کند.

روش LIFT

لیفت فیستول سومین روشی است که تا کنون برای درمان ناسور هایی که از بین عضلات اسفنکتر عبور می کنند ارائه شده است. این روش زمانی انجام می شود که فیستولوتومی نتیجه مثبتی در درمان ندهد.

آندوسکوپی

در این روش، یک لوله به نام آندوسکوپ که یک دوربین در انتهای خود دارد در فیستول قرار داده می شود. سپس یک الکترود از طریق آندوسکوپ عبور داده شده و برای پاکسازی آلودگی های داخل ناسور استفاده می شود.

چسب فیبرین

در روش درمان فیستول با چسب فیبرین، در حالی که بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار می گیرد، جراح چسب را به فیستول تزریق می کند. این چسب به مهر و موم فیستول کمک کرده و آن را به بهبودی تشویق می کند.

پلاگین بیولوژیکی

گزینه دیگر درج پلاگین بیولوژیکی است. این پلاگین مخروطی شکل می باشد و از بافت بدن حیوانات ساخته شده است و برای جلوگیری از باز شدن داخلی فیستول به آن تزریق می شود. این روش برای مسدود شدن ناسور مورد استفاده قرار می گیرد ولی تضمینی در باز شدن مجدد آن وجود ندارد.