image001

نوزادان پس از تولد در معرض انواع مختلفی از ویروس ها و میکروب ها هستند و به دلیل اینکه سیستم ایمنی آن ها کامل رشد نکرده است نیاز به واکسیناسینون دارند، تا از آنها در برابر بسیاری از بیماری ها محافظت کند. در حقیقت پس از تزریق واکسن، بدن ماده ای به اسم پادتن می سازد که کودک را در برابر آن بیماری ایمن می سازد. بسیاری از مادران هنگام تزریق واکسن با دیدن درد نوزاد ناراحت می شوند و اشک می ریزند، به عبارت دیگر طاقت درد کشیدن و گریه نوزاد را ندارند، هر چند که واکسن برای سلامتی کودک ضروری است. اگر شما هم به دنبال روش های کاهش و تسکین درد پس از تزریق واکسن هستید، این مطلب به شما کمک می کند تا بتوانید خوب درد را مدیریت کنید.

واکسن های ضروری نوزاد

1- بدو تولد: واکسن سل (ب. ث. ژ)، واکسن سه‌گانه (دیفتری، کزاز، سیاه‌ سرفه)

2- دو ماهگی: پنج‌ گانه (دیفتری، کزاز، سیاه‌سرفه، هپاتیت ب، هموفیلوس پنومونیه) – قطره خوراکی فلج اطفال

3- چهار ماهگی: پنج‌ گانه (دیفتری، کزاز، سیاه‌سرفه، هپاتیت ب، هموفیلوس پنومونیه) – قطره خوراکی فلج اطفال- IPV (فلج اطفال تزریقی)

4- شش ماهگی: پنج‌ گانه (دیفتری، کزاز، سیاه‌سرفه، هپاتیت ب، هموفیلوس پنومونیه) – فلج اطفال

5-  دوازده ماهگی: MMR (بر‌ای سرخک، سرخجه و اوریون)

6- هجده ماهگی: سه‌گانه- فلج اطفال – MMR

7- شش سالگی: سه‌گانه- فلج اطفال

به خاطر داشته باشید اولین واکسن ضروری بعد از تولد و قبل از مرخص شدن نوزاد از بیمارستان تزریق می شود، که بعد از تزریق واکسن برخی کودکان ممکن است تب کنند و یا ناراحت گردند.

به عبارت دیگر یکی از مراحل سخت و دردناک زندگی نوزادان، واکسیناسیون ‌های دوره‌ای است که در سنین 2، 4، 6، 12 و 18 ماهگی انجام می‌شود. واکسیناسیون برای نوزاد دردناک و همراه با تب است. به گفته دکتر مومن زاده، متخصص اطفال: “اولین راهکار این است که 2 ساعت قبل و 2 ساعت بعد از انجام واکسیناسیون،‌از یک تب ‌بر ساده مثل استامینوفن که بسته به وزن نوزاد و با تشخیص پزشک معین می‌شود، استفاده ‌شود و پس از آن هر 4 ساعت در صورت تب دار بودن نوزاد تکرار ‌شود و گاهی تب ممکن است تا 48 ساعت ادامه پیدا کند.

به گفته این دکتر، در مورد واکسیناسیون یک سالگی، ‌نیاز به استفاده از تب بر 2 ساعت قبل و بعد انجام واکسیناسیون نیست. از آنجایی که واکسن MMR که شامل سرخک، سرخجه و اوریون است،‌در این مرحله تزریق و آب‌ریزش بینی و گاهی حالات سرماخوردگی در روزهای بعد ظاهر می‌شود و در آن موارد نیاز به استفاده از تب‌بر برای کودک است.

عوارض جانبی تزریق واکسن چیست؟

عوارض زیر گاهی پس ازتزریق واکسن در کودکان نمایان می شود و در بیشتر اوقات جای نگرانی نیست، مگر اینکه درجه تب کودک بالا باشد و یا عوارض بیش از سه روز ادامه پیدا کند.

  • سوزش محل واکسن
  • دمای بالای بدن
  • قرمزی در محل واکسن
  • تورم در محل واکسن
  • رنگ پریدگی
  • احساس ضعف
  • ضربان قلب بالا
  • تورم گلو
  • سرگیجه

چند روش ساده برای کاهش درد نوزاد

نوزاد را در آغوش بگیرید

نوزاد را در آغوش خود بگیرید و او را نوازش کنید. نوزادان وقتی مادر و یا پدرشان آنها را بغل می کنند، آرام می شوند و کمتر گریه می کنند، زیرا آغوش پدر و مادر به آنها احساس خوب امنیت می دهد.

به نوزاد غذا دهید

فراموش نکنید که کودکان فقط می توانند روی یک کار تمرکز کنند، بنابراین غذا دادن به او پس از واکسیناسیون می تواند ذهن او را از درد دور کند و باعث تسکین درد شود. همچنین به خاطر داشته باشید پس از تزریق واکسن، یکی از راه های پیشگیری از تب، شیردادن به کودک است.

حواس او را پرت کنید

هنگام تزریق واکسن حواس کودک را با اسباب بازی مورد علاقه اش پرت کنید، زیرا این کار کمک  می کند تا ذهن او از درد دور شود.

استفاده از کمپرس سرد

یکی از بهترین راه ها برای تسکین درد بعد از واکسیناسیون کودک استفاده از کمپرس یخ است، این کار کمک می کند تا سوزش و درد اطراف ناحیه تزریق کاهش پیدا کند. همچنین می توانید یک پارچه را با آب سرد خیس کنید و آن را روی محل تزریق قرار دهید.

از کمپرس گرم به هیچ عنوان استفاده نکنید، زیرا ‌ممکن است محل واکسیناسیون را دچار آلودگی کند و میکروب وارد بدن کودک شود.

استفاده از کرم های بی حسی

می توانید از متخصص اطفال بخواهید در صورت نیاز، قبل از تزریق واکسن از کرم یا اسپری بی حسی استفاده کند.

پوست کودک خود را ماساژ دهید

ماساژ آرام اطراف ناحیه تزریق می تواند درد را به صورت قابل توجهی کاهش دهد.

آرامش خود را حفظ کنید

نگرانی و استرس شما نه تنها فقط ترس کودک را تشدید می کند، بلکه باعث پریشانی او هم می شود. وقتی کودک را در آغوش می گیرید، آرام باشید تا بتوانید از استرس او جلوگیری کنید.

استفاده از مسکن پس از تزریق

اگر کودک شما پس از تزریق واکسن به دلیل درد زیاد گریه می کند و دچار تب شده است، می توانید زیر نظر متخصص اطفال به او استامینوفن بدهید. دوز لازم استامینوفن برای کودک به وزن او بستگی دارد.

استفاده از شکر برای کاهش درد

جالب است بدانيد كه استفاده از شکر و یک محلول شیرین می تواند تحمل نوزادان واکسینه شده را بالا ببرد و  می تواند بهتر از مصرف دارو به کودکان کمک کند. همچنین شکر می تواند شدت خارش مربوط به واکسیناسیون را کاهش دهد. برای این کار، شما می توانید قبل از واکسیناسیون به کودک مقداری آب قند شیرین بدهید و یا پستانک کودک را به آب قند بزنید و در در دهان او قرار دهید.

علاوه بر موارد گفته شده، برای کاهش درد پس از تزریق واکسن، می توانید بعد از تزریق او را قنداق کنید و یا  کودک را در آغوش بگیرید و به صورت آرام تکان دهید. همچنین مکیدن پستان مادر و یا پستانک برای تکسین درد بسیار کمک کننده  است.