دیدن نوزاد در خواب یکی از لذت بخش ترین صحنه ها برای والدین است. وقتی کوچولوی شما در حال استراحت است می توانید انگشتان دست و پایش را نوازش کنید. می توانید به چشمان خواب آلود و بینی او خیره شوید. شما عاشق همه آن غرغرهای کوچک، خروپف و دهان باز شایان ستایش آنها هستید، اما ممکن است بخواهید بیشتر روی ویژگی آخر تمرکز کنید. تنفس دهانی در هنگام خواب ممکن است نشانه برخی از مشکلات تنفسی فوقانی باشد و در صورت عدم درمان منجر به عوارض سلامتی شود. به گزارش هلث لاین، در اینجا بیشتر توضیح داده شده است چرا کودک شما ممکن است با دهان باز بخوابد، چه کاری می توانید برای کمک انجام دهید و چه زمانی باید به متخصص اطفال مراجعه کنید.

معنای خوابیدن کودک با دهان باز چیست؟

نوزادان تازه متولد شده تقریبا به طور انحصاری از طریق بینی نفس می کشند مگر اینکه راه بینی آنها به نوعی مسدود شود. در واقع، نوزادان حدود 3 تا 4 ماهگی هنوز بازتاب نفس کشیدن از طریق دهان خود را ایجاد نکرده اند، مگر اینکه گریه کنند.
محققان توضیح می دهند تنفس دهانی هنگام خواب ممکن است در پاسخ به نوعی انسداد در مجاری تنفسی فوقانی مانند بینی یا گلو ایجاد شود که این ممکن است به خودی خود مانند گرفتگی بینی با سرماخوردگی یا آلرژی بی خطر باشد یا ممکن است از سایر شرایط پیچیده تر ناشی شود. با گذشت زمان تنفس از طریق دهان ممکن است به عادتی تبدیل شود که ترک آن سخت شود. نکته این است که تنفس دهانی به اندازه تنفس بینی کارآمد نیست به ویژه هنگامی که صحبت از جذب اکسیژن در ریه ها می شود، همچنین تنفس از طریق بینی به فیلتر شدن باکتری ها و مواد تحریک کننده از ورود به بدن کمک می کند. دلایل احتمالی تنفس دهانی شامل موارد زیر است:
مخاط
اگر بینی کودک گرفتگی یا گرفتگی مخاط دارد ممکن است به دلیل ضرورت از طریق دهان خود نفس بکشد. آنها ممکن است اخیرا سرما خورده باشند یا ممکن است به چیزی در محیط اطراف خود حساسیت داشته باشند. به هر حال، نوزادان به راحتی نمی توانند مخاط خود را پاک کنند، بنابراین ممکن است با تنفس دهان جبران کنند.

آپنه خواب

تنفس دهانی نیز یکی از نشانه های آپنه خواب است که اساسا به این معنی است که راه هوایی فوقانی کودک شما به نوعی انسداد دارد. در نوزادان و کودکان این معمولا به دلیل بزرگ شدن لوزه ها یا آدنوئیدها است. علائم دیگر شامل مواردی مانند خروپف، بی قراری در هنگام خواب، مکث در تنفس و سرفه یا خفگی است.

انحراف تیغه بینی

گاهی اوقات تنفس دهانی می تواند به دلیل ناهنجاری در غضروف و استخوان بینی باشد که سوراخ های بینی کودک شما را از یکدیگر جدا می کند که این ممکن است منجر به مشکل تنفس از طریق بینی شود و در افرادی که فک فوقانی باریک دارند بیشتر شایع است.

عادت داشتن

و بعضی از نوزادان ممکن است عادت کنند که بعد از بیماری یا به دلایل دیگری از طریق دهان تنفس کنند.
روش های درمانی برای خوابیدن کودک با دهان باز
اگر به نظر می رسد کودک شما برای تنفس مشکل یا علائم دیگری همراه با تنفس دهانی دارد حتما به یک متخصص اطفال مراجعه کنید. پزشک می تواند در رد شرایطی که ممکن است راه هوایی را مسدود کند برای کودک دارو تجویز کند و برای بررسی هر گونه عفونت یا تجویز دیگر آزمایش توصیه کند. در غیر این صورت می توانید موارد زیر را برای رفع گرفتگی در خانه امتحان کنید:
رطوبت ساز. افزودن رطوبت به هوا می تواند به رفع گرفتگی بینی کمک کند. برای جلوگیری از خطر سوختگی، یک رطوبت ساز خنک و مناسب برای نوزادان و کودکان گزینه خوبی است. اگر دستگاه رطوبت ساز ندارید می توانید هنگام حمام کردن دوش آب گرم را برای ایجاد بخار باز بگذارید و با کودک خود چند دقیقه ای را در حمام بنشینید.
استفاده از سرنگ مخصوص. حتی مقدار کمی مخاط در بینی کودک می تواند نفس کشیدن را برای او سخت کند، بنابراین می توانید آن را با استفاده از یک سرنگ یا یکی از آن مکنده های فانتزی تمیز کنید. این کار را با ملایمت انجام دهید تا به بینی کوچک کودک صدمه نزنید و برای جلوگیری از تشکیل باکتری های مضر سرنگ خود را بعد از هر بار استفاده تمیز کنید.
شستشوی نمکی. چند اسپری محلول نمکی (آب نمک) ممکن است به نازک شدن و شل شدن مخاط قبل از مکیدن کمک کند. با کمی بزرگتر شدن کودک حتی ممکن است یک قوری شستشوی بینی نیز به شما در رفع انسداد بینی کمک کند فقط از آب جوشانده خنک شده استفاده کنید یا برای ایمنی بیشتر از آب مقطر استفاده کنید.
هیدراته بمانید. اطمینان حاصل کنید کودک شما مقدار زیادی شیر مادر یا شیر خشک می نوشد تا از کم آبی بدن جلوگیری کرده و مخاط را روان نگه دارد.

بیشتر بخوانید: مصرف خودسرانه دارو معضل بزرگ این روز ها!

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر هنگام خواب هنوز متوجه تنفس دهانی شده اید حتما به پزشک مراجعه کنید. لوزه ها و آدنوئیدهای بزرگ شده می توانند مجاری تنفسی فوقانی را مسدود کرده باشند که دیگر به درمان خانگی هم پاسخ نمی دهند.

در بعضی موارد ممکن است آلوده باشند یا حتی ممکن است به دلیل ژنتیک باشد. در هر صورت پزشک می تواند در مورد هرگونه آزمایش یا اقدامات بعدی که باید انجام دهید به شما مشاوره بدهد. پزشک ممکن است با تجویز برخی داروها به آلرژی های مداوم یا موارد خفیف تر از آپنه خواب کمک کند. در موارد دیگر پزشک احتمال دارد جراحی برای برداشتن لوزه ها یا آدنوئید یا اصلاح سایر موارد مانند یک تیغه بینی انحرافی که باعث مشکلات تنفسی می شود را توصیه کند. با بزرگتر شدن کودک وسیله های مخصوص دهان وجود دارد که ممکن است برای رفع این مشکل به شما کمک کند.
عوارض احتمالی در صورت ادامه خواب کودک با دهان باز
شاید فکر نکنید تنفس دهانی هنگام خواب عواقب عمده ای به دنبال دارد، اما دندانپزشکان و پزشکان می گویند در صورت ادامه طولانی مدت تعدادی از ناراحتی ها و سایر مشکلات احتمالی وجود دارد. عوارض جانبی عبارتند از:
لوزه های متورم
سرفه خشک
زبان ملتهب
مشکلات دندان مانند حفره ها
بوی بد دهان
التهاب لثه
عوارض بالقوه ای از جمله سندرم صورت طولانی نیز وجو دارد که اساسا به این معنی است که ویژگی های پایین صورت کودک شما ممکن است به طور نامتناسبی کشیده شود. ویژگی هایی که ممکن است مشاهده کنید شامل مواردی از قبیل:
چانه بزرگتر
لبخند لثه ای
نیش باز
صورت کلی باریک
البته این ویژگی ها را می توان با جراحی اصلاح کرد.
همچنین تنفس دهانی ممکن است غلظت اکسیژن را در خون کاهش دهد که با گذشت زمان منجر به مواردی از مشکلات قلبی تا فشار خون شود و از دیگر عوارض احتمالی این مشکل بعد خواب است یعنی نوزادان و کودکانی که هنگام خواب از طریق دهان نفس می کشند غالبا به اندازه افرادی که از طریق بینی نفس می کشند عمیق نمی خوابند. در واقع بر اساس اظهارات یک منبع معتبر به طور معمول بین تنفس دهانی و علائم مرتبط با اختلال کم‌توجهی – بیش‌فعالی نیز ارتباط وجود دارد.

در پایان

به طور قطع تنفس دهانی کودک شما در هنگام خواب می تواند سرنخ مهمی برای سلامتی او باشد. کارهای زیادی وجود دارد که می توانید برای کمک به کودک برای راحت تر نفس کشیدن انجام دهید، اما اگر این مسئله ادامه پیدا کند ارزش آن را دارد که از یک متخصص اطفال کمک بگیرید. هرگونه انسداد یا سایر شرایط را درمان کنید بهبود هر دو گزینه می تواند باعث شود کودک شما شب بسیار آرام تر بخوابد.

مترجم: الهه زارعی