دمای بدن توانایی بدن در تولید و خلاص شدن از شر گرما را اندازه گیری می کند. دمای طبیعی اغلب 98.6 درجه فارنهایت ذکر می شود، اما می تواند کمی پایین یا بالاتر باشد. دمای متوسط بدن بزرگسالان بین 97.8 تا 99.0 درجه فارنهایت است. به طور معمول هیپوتالاموس و سیستم عصبی خودمختار بدن شما را در یک یا دو درجه از دمای طبیعی نگه می دارند. با این حال، مواردی وجود دارد که تحت آن شرایط گرمای بدن شما افزایش می یابد که این شرایط به عنوان تنش گرمایی شناخته می شود.
به گزارش هلث لاین، استرس گرمایی ممکن است به دلیل گرمای شدید، مصرف غذاهای خاص یا عوامل دیگر رخ دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد دلایل گرمای زیاد بدن و اینکه برای تسکین چه کاری می توانید انجام دهید به مطالعه ادامه دهید.

چرا دمای بدن افزایش می یابد؟

عوامل مختلفی می توانند باعث افزایش دمای بدن شوند. در اینجا چند دلیل متداول برای استرس گرما آورده شده است:
داشتن یک بیماری التهابی مانند عفونت: چنین بیماری می تواند شما را دچار تب کند که یکی از نشانه های اتفاق غیر عادی در بدن است.
داشتن اختلال تیروئید معروف به پرکاری تیروئید: این باعث می شود بدن شما بیش از حد هورمون تیروئید تولید کند.
وقت گذرانی بیش از حد در هوای بسیار گرم و مرطوب: به ویژه اگر زمانی را در معرض تابش مستقیم آفتاب گذرانده باشید یا فعالیت بدنی انجام داده باشید این امر بسیار محتمل است.
پوشیدن لباس تنگ با پارچه نامرغوب. لباس های تنگ یا پوشیدن لباس هایی با این نوع پارچه ها رطوبت را به دام می اندازند.
خوردن غذاهای تند، روغنی یا سرخ شده. علاوه بر این، آجیل، گوشت و سایر غذاهای پر پروتئین نیز می توانند در ایجاد استرس گرمایی نقش داشته باشند.
انجام ورزش شدید. این امر می تواند باعث افزایش گرما شود زیرا عضلات فعال و فعالیت گردش خون مرتبط با آن گرمای زیادی ایجاد می کنند.
داشتن برخی شرایط خاص پزشکی. شرایطی مانند انواع آرتروز، سرطان خون و اختلالات عصبی که بر دمای بدن شما تاثیر می گذارد.
مصرف داروهایی که باعث افزایش دمای بدن می شوند. برخی داروها مانند برخی از آنتی بیوتیک ها، مواد افیونی و آنتی هیستامین ها دمای بدن را افزایش می دهند.
کمبود آب بدن. کمبود آب بدن می تواند توانایی عرق کردن بدن را کاهش دهد تا شما را خنک کند.
چگونه می توان سرعت گرمای بدن را کاهش داد؟
به احتمال زیاد می دانید هنگام استرس گرمایی آبرسانی با آب چقدر مهم است. روش های زیادی وجود دارد که می تواند گرمای بدن شما را به سرعت کاهش دهد. درمان های خانگی زیر روش های آسان و موثری برای غلبه بر گرما هستند.

شستن پا با آب سرد

قرار دادن پاها در وان یا تشت حاوی آب سرد بدن را خنک می کند و به شما اجازه می دهد آرام بنشینید و آرام باشید. به سادگی آب سرد و تکه های یخ را به یک سطل آب اضافه کنید. پاها را داخل آن قرار دهید و تا 20 دقیقه این کار را ادامه دهید. برای ایجاد اثر خنک کنندگی بیشتر چند قطره روغن اساسی نعناع به آب اضافه کنید.

بیشتربخوانیم:نوشیدن آب سرد در فصول سرد سال ممنوع!

آب نارگیل

نوشیدن آب نارگیل راهی عالی برای تازه سازی و احیای بدن است. ویتامین ها، مواد معدنی و الکترولیت های موجود در آب نارگیل آن را به نوشیدنی موثر برای تامین آب بدن تبدیل می کنند و وقتی استرس گرما دارید بدن شما را دوباره احیا می کند.
نعناع تند
نعناع فلفلی به دلیل دارا بودن محتوای زیاد منتول به عنوان خنک کننده شناخته شده است و باعث می شود فرد احساس خنکی کند. می توانید یک چای نعناع داغ یا سرد تهیه کنید و آن را در طول روز بنوشید. در حالی که به نظر می رسد چای داغ باعث گرم شدن شما می شود، اما مصرف نوشیدنی های گرم ممکن است به شما کمک کند تا بیشتر عرق کنید که این امر منجر به خنک شدن بدن می شود.
غذاهایی با محتوای آب زیاد
غذاهایی با محتوای آب زیاد بخورید. میوه هایی مانند طالبی، هندوانه و توت فرنگی گزینه های خوبی هستند. سعی کنید مقدار زیادی سبزی مانند کرفس، خیار و گل کلم بخورید. می توانید این مواد غذایی را به صورت خام در سالاد میل کنید. روش دیگر، کمی یخ اضافه کنید تا آنها را در قالب یک اسموتی سالم مصرف کنید.
سیتالین پرانایاما
این روش تنفس یوگا اثر خنک کننده ای روی بدن و ذهن شما دارد. نفس سیتالین به شما کمک می کند تا هم از نظر جسمی و هم از نظر روحی آرامش و خنک شوید. برای انجام این:
در وضعیت راحتی بنشینید.
زبان خود را بیرون آورده و لبه های بیرونی آن را به سمت هم شبیه یک نان هات داگ بغلتانید.
اگر زبان شما اینگونه حلقه نمی شود می توانید لب های خود را جمع کنید.
به آرامی از طریق دهان خود استنشاق کنید.
سپس از طریق بینی نفس خود را بیرون دهید.
این یک دور است.
نفس کشیدن را تا 5 دقیقه ادامه دهید.
متناسب با شرایط هوا لباس بپوشید
اگر در معرض تابش مستقیم آفتاب قرار دارید از کلاه لبه دار و عینک آفتابی استفاده کنید. حتی می توانید چتر همراه خود داشته باشید. لباس های آزاد و رنگ روشن با پارچه های طبیعی بپوشید. دانشمندان در حال تولید پارچه هایی مانند پارچه های تنظیم حرارتی هستند که به ویژه برای خنک نگه داشتن شما استفاده شوند. محصولات ساخته شده با این نوع پارچه ها اغلب برای فعالیت های ورزشی و فضای باز طراحی می شوند.
آلوئه ورا
برگ ها و ژل داخلی گیاه آلوئه ورا می تواند به کاهش دمای بدن کمک کند. می توانید ژل آلوئه ورا را برای اثر خنک کننده به پوست خود بمالید یا از ژل داخلی یک گیاه تازه استفاده کنید، برای بهره مندی از مزایای بیشتر آن را قبل از استفاده در یخچال نگه دارید، همچنین آلوئه ورا می تواند به صورت نوشیدنی مصرف شود، برای تهیه آن از 2 قاشق غذاخوری ژل آلوئه ورا تازه در هر فنجان آب استفاده کنید.
دوغ
نوشیدن دوغ ممکن است به خنک شدن بدن و بهبود متابولیسم کمک کند، همچنین مملو از پروبیوتیک ها، ویتامین ها و مواد معدنی است که به بازیابی انرژی طبیعی بدن کمک می کند. نوشیدن یک لیوان دوغ سرد را امتحان کنید.
شنبلیله
نوشیدن یک فنجان چای شنبلیله ممکن است به ایجاد عرق کمک کند و باعث خنک شدن شما شود. اگر ایده مصرف یک نوشیدنی گرم را دوست ندارید، می توانید چای را زودتر از موعد درست کنید و قبل از نوشیدن آن را در یخچال بگذارید تا سرد شود، همچنین شنبلیله می تواند برای از بین بردن مقداری مایعات اضافی و سم زدایی از بدن گزینه مفیدی باشد.

فلفل

حتی اگر خوردن غذای پرادویه احساس گرما ایجاد می کند، اما باید بدانید می تواند به کاهش دمای بدن نیز کمک کند زیرا کپسایسین موجود در چیلی ها پیام هایی را به مغز ارسال می کند تا نشان دهد بدن شما بیش از حد گرم شده است. این امر باعث می شود بیش از حد معمول عرق کنید و اثر خنک کننده ایجاد می کند.

در پایان
اگر احساس گرما می کنید این روش های درمانی می توانند به شما در خنک شدن کمک کنند. اگر به نظر می رسد دمای بدن شما به یک دلیل نامعلوم بالا رفته یا پس از آزمایش برخی از این روش ها بدنتان خنک نشد حتما به پزشک مراجعه کنید. این امر به ویژه اگر:
شما یک بیماری زمینه ای دارید
شما بیش از 65 سال سن دارید
شما باردار یا پرستار هستید
این در کودکان خردسال یا نوزادان اتفاق می افتد
استرس گرمائی ممکن است در صورت عدم درمان به فرسودگی ناشی از گرما یا گرمازدگی تبدیل شود، بنابراین اگر شما یا یکی از عزیزانتان احساس ناراحتی شدید دارید از پزشک کمک بگیرید. علاوه بر این، علائم و نشانه های شرایط اضطراری گرما را یاد بگیرید.
مترجم: الهه زارعی