آیا تا به حال اسم طب کار و طب خواب به گوشتان خورده است؟ اگر برایتان این دو رشته تخصصی در طب و پزشکی نا آشنا و غریبه است در ادامه مطلب حتما با ما همراه باشید.

طب کار شاخه‌ای تخصصی از علم پزشکی است که در زمینهٔ خدمات سلامت شغلی فعالیت می‌کند. طب کار یک رشته تخصصی پزشکی جدید است که نه تنها در ایران، بلکه در بسیاری از کشورهای جهان هم بسیار مورد توجه قرار دارد.. در این رشته اقدامات بالینی واجرای برنامه‌های پیشگیری با توجه به شرایط محیط کار شاغل انجام می‌شود و از این طریق به سلامت شاغلان می‌پردازد.

طب کار به بررسی روابط موجود بین سلامت کارگر، توانائی انجام کار، شرایط کارها و محیط فیزیکی، شیمیایی و اجتماعی محیط کار می‌پردازد .

پزشکان فعال در این رشته می‌آموزند که اشتغال در محیط‌های کاری می‌تواند اثرات مطلوب و یا سوء بر روی سلامت شاغل و یا سایر افراد داشته باشد. همچنین می‌آموزند که می‌توان نحوه و شرایط انجام کار را به گونه ای تغییر داد تا سلامت شاغل حفظ شود و با در نظر گرفتن توانائی‌ها و محدودیت‌های شاغل در هنگام جایگزینی شغلی، سطح سلامتی را در محیط کاری ارتقاء بخشید. دکتر خسرو صادق نیت حقیقی یکی از همین پزشکان است.

طب خواب هم یک دوره بالینی چند تخصصی است که در طراحی آن از رشته های تخصصی  گوش و گلو و بینی، روانپزشکی، ریه، مغز و اعصاب، طب کار، کودکان و جراحی فک و صورت بهره گرفته شده است و دانش آموختگان آن در پیشگیری، تشخیص، درمان و مراقبت بیماران مبتلا به اختلالات خواب فعالیت دارند و دانش ومهارت های تخصصی خود را در زمینه های آموزشی، پژوهشی و خدمات سلامتی در اختیار جامعه قرار خواهند داد .

دکتر خسرو صادق نیت حقیقی (متولد ۱۳۴۳ در تهران) پزشک ایرانی، متخصص طب کار و فلوشیپ پزشکی خواب، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران و رئیس مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) است. دکتر صادق‌نیت، پیش از این رئیس مرکز سلامت محیط و کار و رئیس بیمارستان بهارلو بود.

وی علاوه بر فعالیت‌های علمی، آموزشی، پژوهشی و اجرایی، در مطب شخصی خود به ارزیابی، تشخیص و درمان اختلالات خواب می‌پردازد.

برای آشنایی بیشتر با دکتر خسرو صادق نیت حقیقی این پزشک نخبه و کاربلد گفتگویی کوتاه درباره بیوگرافی و زندگی شخصی و حرفه ای شان انجام داده ایم که در زیر می خوانید.

لطفا به صورت کامل خودتان رو معرفی کنید و مختصری از کودکی و بزرگسالی تان بگویید.

من دکتر خسرو صادق نیت حقیقی هستم و در آذرماه سال 1343 در خیابان خراسان تهران به دنیا آمدم. دوران ابتدایی ام را در مدرسه‌ای واقع در خیابان نصرت ضلع جنوبی بیمارستان امام خمینی (ره) گذراندم که الان تبدیل به دبیرستان شده است و دوران متوسطه را در دبیرستان مفید خیابان زنجان سپری کردم و در سال 1361 فارغ‌التحصیل شدم.

زمان فارغ‌التحصیلی چون هنوز به سن سربازی نرسیده بودم ( و به دلیل انقلاب فرهنگی وضعیت کنکور هم خیلی مشخص نبود) و ازآنجا که به معلمی علاقه داشتم وارد آموزش ‌و پرورش شدم و در مقطع دبستان و بعدها راهنمایی و دبیرستان شروع به تدریس کردم.

کمی هم از درباره ازدواج و حاصل آن برایمان بگویید.

در دوران دانشجوئی ازدواج کردم. دخترم در اواخر دانشجویی به دنیا آمد و در حال حاضر رزیدنت روان‌پزشکی دانشگاه تهران است و پسرم دانشجوی سال سوم معماری دانشگاه تهران است.

تحصیلات دانشگاهی خودتان را در کجا و در چه زمینه ای گرفتید؟

سال 1365 در رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران قبول شدم و سال 72 فارغ‌التحصیل شدم. از اواخر سال 72 تا اواخر 76 دوره طرح را در شهر آوج و دوره خارج از مرکز را در روستای آبگرم در نزدیکی شهر آوج گذراندم.

سال 1377 رزیدنتی طب کار قبول شده و سال 1380 فارغ‌التحصیل شدم و به عضویت هیئت‌علمی دانشگاه درآمدم.

در سال 1381 به کانادا رفتم و در حوزه اختلال خواب (که موضوع پایان‌نامه‌ام بود) در دانشگاه تورنتو به تحصیل ادامه دادم و سال 1382 به کشور برگشتم. سپس کلینیک خواب تاسیس کردم که در این کلینیک خدمات زیر را به بیماران خود ارایه می دهیم:

تست پلی سومنوگرافی شبانه (تست خواب):

دکتر خسرو صادق نیت حقیقی هدف از این تست را این گونه شرح می دهد: هدف از این تست تشخیص مراحل مختلف خواب (شامل میزان خواب های سبک، عمیق و رویا و زمان وقوع آنها) و اتفاقات غیر طبیعی حین خواب است.

تیتراسیون CPAP Titration:

دکتر خسرو صادق نیت حقیقی به منظور درمان وقفه تنفسی هنگام خواب، تعیین نوع دستگاه مناسب فرد و یافتن مناسب ترین تنظیمات تست های خواب که طی روز انجام می شوند راه های زیر را پیشنهاد می دهد:

۱. تست تشخیص میزان خواب آلودگی طی روز

Multiple Sleep Latency Test) MSLT)

۲. تست تشخیصی میزان توانایی بیدار ماندن

Maintenance Wakefulness Test) MWT)

ویزیت بیماران و ارزیابی جامع اختلالات خواب

و بررسی اختلالات خواب شغلی

چند سال است که به طبابت مشغول هستید؟

چیزی حدود 30 سال است که در این زمینه افتخار خدمت به مردم کشورم را دارم.

کمی درباره تخصص تان برایمان توضیح بدهید.

طب کار شاخه‌ای از پزشکی است که در زمینه خدمات سلامت شغلی فعالیت می‌ کند. طب کار یک رشته تخصصی پزشکی جدید، که نه تنها در ایران، بلکه در بسیاری از کشورهای جهان است. در این رشته اقدامات بالینی واجرای برنامه‌های پیشگیری با توجه به شرایط محیط کار شاغل انجام می‌شود و از این طریق به سلامت شاغلان می‌پردازد.

همچنین اگر بخواهم مختصری در رابطه با دوره طب خواب توضیح بدهم این دوره یک دوره بالینی چند تخصصی است که در طراحی آن از رشته های تخصصی  گوش و گلو و بینی، روانپزشکی، ریه ، مغز و اعصاب، طب کار، کودکان و جراحی فک و صورت بهره گرفته شده است و دانش آموختگان آن در پیشگیری، تشخیص، درمان و مراقبت بیماران مبتلا به اختلالات خواب فعالیت دارند و دانش و مهارت های تخصصی خود را در زمینه های آموزشی، پژوهشی و خدمات سلامتی در اختیار جامعه قرار خواهند داد.

کمی درباره فعالیت هایتان و افتخارات پزشکی خود برایمان بگویید.

به طور قطع بزرگترین افتخار هر پزشک خدمت به مردم بوده و هست و بنده نیز از این قاعده مستثنی نیستم ولی به طور مختصر:

در سال 1376 به دعوت آقای دکتر ظفرقندی رئیس وقت دانشگاه علوم پزشکی تهران با عنوان مدیر دفتر ریاست و روابط عمومی وارد دانشگاه علوم پزشکی تهران شدم. آن زمان روابط عمومی و روابط بین‌الملل نیز زیر نظر دفتر ریاست بود که به ‌تدریج هرکدام به ادارات مستقلی تبدیل شدند.

سال 1383 مسئولیت بیمارستان بهارلو به من واگذار شد که تا سال 1393 در خدمت همکاران در بیمارستان بهارلو بودم. سال 1393 به‌ عنوان مدیرکل مرکز سلامت محیط و کار به وزارت بهداشت دعوت شدم و تا اواسط سال 1396 در این مسئولیت بودم.

از سال 1396 هم به مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) آمدم و به‌عنوان رئیس مجتمع در حال حاضر مشغول خدمت در این بیمارستان هستم. ضمناً در این سال ها به عنوان:

  • دبیر انجمن علمی پزشکی خواب ایران
  • مدیر برنامه آموزش فلوشیپ طب خواب دانشگاه علوم پزشکی تهران از سال ۱۳۹۲ تاکنون
  • عضو اکادمی طب خواب امریکا American Academy of Sleep Medicine (AASM)
  • سردبیر مجله علوم خواب Journal of sleep sciences دارای رتبه علمی پژوهشی از وزارت بهداشت
  • مسئول کلینیک های اختلالات خواب دانشگاه علوم پزشکی تهران (بیمارستان های بهارلو و امام خمینی مرکز تحقیقات مغز و اعصاب) نیز بوده ام.