پوست و مو در معرض عوامل مضر مختلف محیطی از جمله دود تنباکو قرار دارند. دود تنباکو از هزاران ماده ای تشکیل شده است که به پوست آسیب می رساند و خود نیکوتین نیز مضر است. فراتر از پیوندهای شناخته شده با سرطان ریه و بیماری های قلبی سیگار کشیدن با پیری زودرس پوست، تاخیر در ترمیم زخم و افزایش عفونت ها، همچنین تعدادی از اختلالات پوستی به ویژه پسوریازیس، هیدرادنیت شیاف و لوپوس اریتماتوز سیستمیک همراه است. به گزارش درم نت ان زد، یک مشاهده کلی وجود دارد که اغلب بیماری های التهابی پوستی حتی آکنه افراد سیگاری را بیشتر از افراد غیر سیگاری تحت تاثیر قرار می دهد و درمان بیماری های مختلف در افراد سیگاری اغلب دشوارتر است.

سیگار چگونه به پوست آسیب می رساند؟

دود تنباکو باعث استرس اکسیداتیو می شود به طوری که اکسیژن کافی به پوست نمی رسد و در نتیجه باعث ایسکمی و انسداد رگ های خونی می شود. این پاسخ های ایمنی ذاتی و میزبان را کاهش می دهد و باعث متالوپروتئیناز ۱ ماتریکس می شود، آنزیمی که به طور خاص کلاژن را تخریب می کند. جایگزینی نیکوتین برای پوست ایمن تر از سیگار کشیدن است اگرچه نیکوتین خود باعث انقباض عروق می شود، ترمیم زخم را به تاخیر می اندازد و روند پیری پوست را تسریع می کند.

سیگار کشیدن و پیر شدن پوست

استعمال دخانیات اثرات پوستی و مخاطی ناخوشایند دارد:

زردی موقت انگشتان و ناخن ها

تغییر رنگ دندان ها

زبان سیاه مودار

پوست یک سیگاری سنگین 40 ساله شبیه پوست 70 ساله غیر سیگاری است:

چین و چروک صورت (به عنوان مثال خطوط پنجه کلاغی و ایجاد خطوط در اطراف لب)

پلک های گشاد و خط فک شل

رنگ پوست ناخوشایند: مایل به خاکستری، زرد با مویرگ های گشاد شده (تلانژکتازی)

پوست خشک و خشن

سیگار چگونه باعث پیری پوست می شود؟

اینکه سیگار چطور باعث پیری زودرس پوست صورت می شود دقیق مسخص نیست. نظریه ها عبارتند از:

گرما از طریق سیگار باعث سوختن مستقیم پوست می شود

تغییر در الیاف الاستیک پوست (الاستوز)

باریک شدن رگ های خونی (انقباض عروق) که باعث کاهش خونرسانی به پوست می شود و می تواند باعث تغییر فیبرهای الاستیک پوست و از بین رفتن کلاژن شود

کاهش سطح ویتامین A و رطوبت پوست

سیگار کشیدن و تاخیر در ترمیم زخم

سیگار کشیدن باعث تاخیر در بهبود زخم از جمله آسیب های پوستی و زخم های جراحی می شود. خطر عفونت زخم، شکست پیوند یا فلپ، مرگ بافت و تشکیل لخته خون را افزایش می دهد. دلایل این امر مشخص نیست اما شامل موارد زیر است:

انقباض عروقی و کمبود اکسیژن به سلول های پوست

تاخیر در مهاجرت سلول های کراتینوسیت

کاهش سنتز کلاژن

تاخیر در رشد رگ های جدید خونی داخل زخم

سیگار کشیدن به توسعه و تداوم زخم های پا به ویژه زخم های شریان ، زخم های پای دیابتی و کلسیفیلاکسی (رسوب کلسیم زیر پوست) منجر می شود.

سیگار کشیدن و عفونت ها

سیگار کشیدن با احتمال یا شدت بیشتری از عفونت ها همراه است:

عفونت های باکتریایی زخم که اغلب توسط استافیلوکوکوس اورئوس و استرپتوکوک پیوژنز ایجاد می شوند

عفونت کاندیدا آلبیکانس به ویژه در دهان

عفونت های ویروسی به ویژه ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) از جمله زگیل های تناسلی

اگر زگیل دستگاه تناسلی دارید و سیگار می کشید احتمال ابتلا به سرطان های مرتبط با ویروس زگیل از جمله سرطان دهانه رحم، سرطان داخل اپيتليومي، سرطان داخل اپیتلیال آلت تناسلی بیشتر است.

سیگار کشیدن و سرطان پوست

سیگار کشیدن خطر ابتلا به نوعی سرطان پوست به نام کارسینوم سلول سنگفرشی را دو برابر می کند، همچنین خطر لکوپلاکیای دهانی (پیش سرطانی) و سرطان دهان افزایش می یابد. 75 درصد موارد سرطان دهان و لب در افراد سیگاری اتفاق می افتد. به نظر نمی رسد سیگار کشیدن خطر ابتلا به سرطان سلول پایه را افزایش دهد. ترک سیگار خطر متاستاز (گسترش) سرطان لب را 2 تا 3 برابر کاهش می دهد.

سیگار کشیدن و پوستولوزیس کف دست

پوستول پلان پلانتار پوستی مقاوم در برابر درمان، مزمن و ناتوان کننده است که با جوش، اریتم و پوسته پوسته شدن کف دست مشخص می شود. این بیماری به طور عمده زنان میانسالی را که سیگار می کشند تحت تاثیر قرار می دهد. مکانیسم مربوط به اتصال نیکوتین با گیرنده های استیل کولین در غده عرق و مجرا برای تغییر ساختار آنها و القای التهاب است. ترک سیگار به تدریج منجر به بهبود می شود و ممکن است در نهایت جوش ها در بسیاری از بیماران برطرف شود.

سیگار کشیدن و پسوریازیس

چندین مطالعه تایید کرده است سیگاری ها در مقایسه با سایر افراد به پسوریازیس مبتلا می شوند. به نظر می رسد مکانیسم این است که سیگار باعث ایجاد واسطه های التهابی می شود و تکثیر کراتینوسیت ها را تقویت می کند. نیکوتین خود به سلول های دندریتیک، سلول های T و کراتینوسیت ها متصل می شود.

سیگار کشیدن و هیدرادنیت شیاف

اغلب بیماران مبتلا به هیدرادنیت شیاف سیگاری هستند و افراد سیگاری بیشتر از افراد غیر سیگاری بیماری دارند. استعداد ژنتیکی ابتلا به هیدرادنیت شیاف به ویژه در زنان چاق شیوع دارد. این پاتوژنز شامل انسداد فولیکولی ناشی از نیکوتین/ استیل کولین، پارگی فولیکولار و بی نظمی سیستم ایمنی است. سیگاری ها به گزینه های درمانی فعلی پاسخ ضعیفی می دهند.

سیگار کشیدن و بیماری های عروقی

نیکوتین باعث انقباض عروق و انعقاد خون می شود و احتمال انسداد عروق خونی لخته های خون را افزایش می دهد. سیگار کشیدن می تواند باعث تشدید یا شروع شود:

سرمازدگی

یخ زدگی

بیماری وازواسپاستیک اولیه یا ثانویه

زخم در بیماران مبتلا به اسکلروز سیستمیک

آمبولی کلسترول مرتبط با تصلب شرایین

ترومبوز ناشی از ترومبوفیلیا، سندرم آنتی فسفولیپید یا داروها از جمله داروهای ضد بارداری خوراکی

بیشتر بخوانید: فاکتوری که تعیین می کند کرونای شما شدید است

سیگار کشیدن و لوپوس اریتماتوی پوستی

بیش از ده برابر خطر ابتلا به لوپوس اریتماتوی پوستی مزمن (به ویژه لوپوس اریتماتوی دیسکویید) در افراد سیگاری در مقایسه با غیرسیگاری ها وجود دارد. سیگار کشیدن با فعال کردن لنفوسیت ها فعالیت خود ایمنی را افزایش می دهد، همچنین این سوءظن جود دارد که درمان LE پوستی مزمن در افراد سیگاری کمتر موثر است. به علاوه، درمان لوپوس اریتماتوی پوستی با هیدروکسی کلروکین و سایر داروها در افراد سیگاری کمتر موثر است.

سیگار کشیدن و بیماری های دهان

شرایطی در دهان در افراد سیگاری بیشتر دیده می شود. این شامل:

کاندیدیازیس دهانی (برفک)

پلان دهان و پلان فرسایشی

زبان مودار. در این شرایط سطح زبان فرایندهایی مانند مو دراز دارد و به دلیل رشد بیش از حد باکتری ها زرد، قهوه ای، سبز یا سیاه رنگ است. این بیماری ناشی از رژیم و بهداشت نامناسب دهان، کمبود بزاق و سیگار کشیدن است.

استوماتیت نیکوتین

لکوپلاکیای مویی همراه با عفونت HIV

بزرگ شدن و التهاب لثه

ورم پوستی آکتینیک

تاثیر سیگار کشیدن بر داروها

هیدروکربن های چند حلقه ای معطر ناشی از استعمال دخانیات باعث ایجاد آنزیم های CYP1A2 در کبد می شود. این آنزیم ها سموم را از بین می برند. نتیجه این است که افراد سیگاری برای دستیابی به همان نتیجه به دوزهای بیشتری از بسیاری از داروها در مقایسه با افراد غیر سیگاری ها نیاز دارند. این موارد شامل انسولین، تسکین دهنده درد، ضد روان پریشی، داروهای ضد انعقاد خون، کافئین و الکل است.

آیا شرایطی در افراد سیگاری کمتر از افراد غیر سیگاری است؟

برخی از بیماری های التهابی در افراد سیگاری کمتر از افراد غیر سیگاری شیوع یا شدت کمتری دارند. این شامل:

زخم های آفتی

آکنه روزاسه

تبخال لب

درماتیت هرپتیفورم

با این حال، سیگار کشیدن به دلیل عوارض جانبی و خطر اعتیاد به عنوان درمان توصیه نمی شود.

مترجم: الهه زارعی