التهاب واکنش سیستم ایمنی بدن است که به طور خودکار ایجاد می‌شود و به عنوان یک مکانیسم محافظتی عمل می‌کند. هرچند مقدار کمی التهاب می‌تواند به نفع بدن باشد، اما التهاب مزمن منجر به انبوهی از بیماری‌ها از دیابت تا بیماری‌های قلبی می‌شود. مطالعات آن را با بسیاری از بیماری ها از جمله دیابت و سرطان نیز مرتبط می دانند.

همانطور که می دانید، رژیم غذایی نقش مهمی در سلامتی شما دارد. آنچه می خورید ، از جمله سبزیجات، میوه ها و حتی ادویه های مختلف ، می تواند برمیزان التهاب بدن شما تأثیر بگذارد.

یادتان باشد ، التهاب نشانه عفونت نیست حتی موقعی که یک عفونت موجب التهاب می شود. عفونت به علت یک ویروس، باکتری یا قارچ ایجاد می شود ولی التهاب پاسخ بدن نسبت به آن است.

به لطف استرس بالا و استفاده فراوان از غذاهای فرآوری شده، بسیاری از ما امروزه دچار التهاب مزمن هستیم ، نوع شدیدی از التهاب که تعادل بدن را از بین می برد، و خطر همه چیز از جمله آکنه و آلرژی، تا مشکلات روده، اختلالات عصبی، بیماری های خود ایمنی، و درد مفاصل را افزایش می دهد.

بیشتربخوانیم:از پوسیدگی دندان در دوران بارداری چگونه جلوگیری کنیم؟

علائم مهم التهاب چیست ؟

التهاب پنج علامت مهم دارد که عبارتند از :

درد : این درد به علت آزاد شدن موارد شیمیایی خاص از سلول های صدمه دیده و گلبول های سفید و تاثیر این مواد بر روی عصب های درد بوجود میاید

قرمزی : علت قرمزی گشاد شدن عروق خونی کوچک در بافت ملتهب و در نتیجه پرخونی ناحیه است

بی حرکتی : کارکرد بافت ملتهب ممکن است کاهش پیدا کند

تورم : تورم به علت تجمع مایع در فضای بین سلولی ایجاد میشود

گرمی : علت گرمی در موضع التهاب هم پرخون شدن آن محل است.

اگر برای حل این مشکل راه حلی باشد، که با کمک آن بتوان در برابر این التهاب و عوارض جانبی آن بایستیم ، کاهش استفاده از غذاهای بسته بندی شده و استفاده ازغذاهای کاملی که ضد التهاب هستند پیشنهاد می شود.

در ادامه غذاهایی را به شما معرفی می کنیم تا با نگاهی مجدد به وضعیت غذا خوردنتان آنها را در برنامه غذایی خود جایگزین کنید.

زنجبیل

زنجبیل گیاهی هندی و چینی است و مردم این کشورها بیش از ۴هزار سال است که از این گیاه در پخت و پز استفاده می‌کنند.

زنجبیل ادویه ای خوشمزه با طعم نسبتا تند و درعین حال کمی شیرین است. از این ادویه می توانید به صورت  تازه ، خشک یا پودر شده لذت ببرید.

زنجبیل مانند آسپرین و برخی از سایر داروهای دیگر ضد میگرن و برای کنترل عکس العمل‌های التهابی شامل هیستامین و درد کمک می‌کند.

خواص ضدالتهابی زنجبیل برای تسکین درد عضلانی و آرتروز عالی است. زنجبیل حاوی مواد ضدالتهابی قوی به نام گینجرول است.
مصرف منظم زنجبیل موجب کاهش تدریجی درد، افزایش سرعت عمل و تحرک و کاهش تورم می شود. خواص ضدالتهابی زنجبیل موجب بهبود گوارش و تسکین دل پیچه و رفع تهوّع و گاز روده می شود و برای درمان سرماخوردگی و بیماری های تنفسی دیگر نیز مفید است.

بیشتربخوانیم:نوشیدنی های مقوی برای سلامت روده

سیر

ماده غذایی خوش بویی نیست اما از فواید سلامت بسیاری برخوردار است و افراد بسیاری در سراسر جهان از آن به انواع مختلف استفاده می کنند.

سير خام ناشتا خواص ضد التهابي و ضد عفوني قوي دارد و زنان باردار را در برابر ابتلا به سرماخوردگي و آنفلوآنزا محافظت مي كند.

سیر غالباً به دلیل خواص دارویی آن معروف است و خاصیت ضد التهابی نیز به فواید دیگر  این ماده ی غذایی افزوده می شود. تحقیقات نشان داده است سیر از گسترش مواد التهابی که سیتوکین نام دارند، جلوگیری می کند. حرارت  دادن به سیر تأثیرات ضد التهابی  آنرا افزایش می دهد.

بسياري از مطالعات انجام‌شده بر روي خواص سير نشان مي‌دهند كه خوردن آن با معده‌ي خالي سبب مي‌شود كه به صورت يك آنتي‌بيوتيك طبيعي بسيار قدرتمند عمل كند. اين تاثير بسيار بيش‌تر است زماني كه سير را قبل از صبحانه بخوريد زيرا باكتري در معرض آن قرار مي‌گيرد و نمي‌تواند از خود دفاع كند و در برابر قدرتش از پاي درمي‌آيد.

زردچوبه

زردچوبه برای هزاران سال است که در هند به عنوان ادویه و داروی گیاهی مورد استفاده قرار می‌گیرد. دانشمندان اخیرا بر روی این ماده که هندیان تا این اندازه به آن اعتقاد دارند پژوهش‌های زیادی انجام داده‌اند و به این نتیجه رسیدند که زردچوبه واقعا دارای ترکیباتی با خواص درمانی قدرتمند است. این ترکیبات به نام کورکومینوید شناخته می‌شوند که مهمترین آن‌ها کورکومین است.

کورکومین یک ماده فعال اصلی در ترکیبات زردچوبه است؛ یک ضدالتهاب موثر با خواص آنتی‌اکسیدان قوی که ۳ درصد از وزن  زردچوبه را تشکیل می‌دهد. دوز مصرف مناسب این ماده را ۱ گرم در روز توصیه کرده‌اند. رسیدن به این میزان مصرف از کورکومین فقط با استفاده از پودر زردچوبه به عنوان ادویه در طول یک روز بسیار سخت است. به همین دلیل برای بهره‌ مند شدن از تمام خواص زرد چوبه شما می‌توانید از کپسول زردچوبه استفاده کنید.

بیشتربخوانیم:ماساژ پا و فواید شگفت انگیز آن / از بهبود گردش خون تا کاهش استرس

هل

هل سبز گیاهی متعلق به جنوب شرق آسیا و دارای خواص ویژه ای در طب سنتی است. این مبلغ دارای رایحه ای بسیار خوش بو و معطر است که در محبوبیت آن نقش بسزایی دارد.

هل به بهبود سلامت گوارشی کمک می کند و مانع برخی بیماری های جدی مانند سرطان می شود . خواص آنتی اکسیدانی آن می تواند سلامت قلبی را تقویت کند. هل همچنین حاوی فیبر است، مواد مغذی که می تواند به کاهش سطح کلسترول و بهبود سلامت قلب کمک کند و می تواند سطح فشارخون را کاهش دهد و این برای قلب مفید است ، در این مورد هل سیاه مفید تر از هل سبز است.

هل دارای خواص دیورتیکی است که برای فشار خون مفید است. این خواص دیورتیک هل نیز به سم زدایی کمک می کند.

عطر و طعم غنی و پیچیده هل ، آن را به یک ماده افزودنی عالی تبدیل می کند. این ادویه همچنین به صورت مکمل به صورت پودر یا کپسول در دسترس است.

فلفل سیاه

فلفل سیاه به عنوان شاه ادویه ها شناخته می شود . به طور سنتی ، مردم از فلفل سیاه برای درمان برخی از بیماری ها مانند آسم ، اسهال و بسیاری دیگر از بیماری های معده استفاده می کردند. تحقیقات نشان می دهد که فلفل سیاه و پیپرین ترکیب اصلی فعال آن در کاهش التهاب در بدن نقش اساسی دارد .

فلفل سیاه همچنین دارای خواص ضد باکتری، آنتی اکسیدانی، تقویت کننده سیستم ایمنی و کاهش تب است. فلفل دارای خواص ضد التهابی است. فلفل سیاه به پاکسازی ریه ها کمک کرده و تولید مخاط درون ریه ها را کاهش می دهد.

پاکسازی ریه ها نیز در کاهش درد قفسه سینه موثر است. خاصیت ضد التهابی موجود در فلفل به درمان التهاب ناشی از سرفه در بیماری سل کمک می کند.

بیشتربخوانیم:گیاهان و ادویه هایی که با التهاب مقابله می کنند

چای سبز

چای سبز گیاه متفاوتی از چای سیاه نیست. بلکه چای سبز گلبرگ‌های تازه گیاه چای است که بدون انجام هیچ فرایند اکسایشی به دست مصرف کننده می‌رسد. زادگاه اصلی چای سبز را می‌توان کشور چین دانست. چای سبز به دلیل داشتن مواد ضد سرطانی به مانند کاتچین که آنتی اکسیدان قوی است، در میان مردم شهرت پیدا کرده است.

این گیاه مملو از ترکیبات سالم بنام پلی فنول ، به ویژه اپی گالوکاتکین است. همچنین ممکن است به افراد در از دست دادن چربی های بدن و کاهش التهاب نیز کمک کند.

همچنین به نظر می رسد پلی فنول های چای سبز برای بیماری های التهابی مانند آرتروز، آرتریت روماتوئید ، بیماری آلزایمر ، بیماری های لثه و حتی برخی سرطان ها مفید باشند.

دارچین

هزاران سال است که دارچین در طب سنتی آیورودا، چین و کشور خودمان ایران برای موارد گوناگونی به کار گرفته می شود. جالب است بدانید که در قرون وسطی از این ادویه برای تسکین سرفه، درد آرتروز و گلودرد استفاده می شود.

دو نوع اصلی دارچین وجود دارد:

دارچین سیلان: همچنین دارچین “واقعی” شناخته شده است.

دارچین ساسیا: امروزه شایع ترین نوع آن است که مردم معمولا به عنوان دارچین به آن اشاره می کنند.

دارچین غنی از آنتی اکسیدان های قوی مانند پلی فنول ها  است. در یک مطالعه که فعالیت آنتی اکسیدانی 26 عصاره را در آن مقایسه می کرد، دارچین به عنوان غذای برنده این تحقیق در نظر گرفته شد.

دارچین ادویه ای است که به کبد شما کمک خواهد کرد تا سلامتش را بازیابد. تحقیقات نشان داده است که این ماده سطح آنزیم های کبدی شما را بهبود بخشیده و از طریق کاهش کلسترول بد خون، در درمان کبد چرب شما نقش خواهد داشت.

همچنین تنظیم کنندگی قند خون و خواص ضد التهابی دارچین در رسیدن به این مهم بی تاثیر نخواهد بود.

مصرف سبزیجات برگدار

مصرف روزانه سبزیجات برگ دار مانند اسفناج، کیل، آراگولا یا کاهو یکی از مفیدترین عادات غذایی است که می توانید برای کاهش التهاب دنبال کنید. این سبزیجات برگ دار به لطف محتوای ترکیبات آنتی اکسیدانی و زیست‌ فعال خود به کاهش التهاب و پیشگیری از فعالیت رادیکال های آزاد و ایجاد التهاب جدید کمک می کنند.

آواکادو

آواکادو غنی از چربی‌های تکثیر نشده است. این چربی ها برای قلب مفید هستند. آواکادوعلاوه بر این که سرشار از منیزیم، فیبر و پتاسیم بوده اما سدیم کمی دارد. خوردن نیمی از آواکادو پاسخگوی مقدار مناسبی از نیاز روزانه‌ی شما به ویتامین‌های C, A, E  ویتامین‌های گروه B است. ترکیب این مواد مغذی با پلی‌ فنول‌ها که مانند آنتی‌اکسیدان عمل می‌کند آواکادو را به یک میوه‌ ضروری در رژیم غذایی ضدالتهاب تبدیل می‌کند.

غذاهای التهاب‌زا

سعی کنید در رژیم غذایی روزانه‌تان، مواد مغذی را بگنجانید و از خوردن غذاهای التهاب‌زا پرهیز کنید.

برای مثال، غذاهای فراوری شده مثل فست فود، غذاهای منجمد و گوشت‌های فراوری شده موجب افزایش سطح CRP می‌شوند.

غذاهای سرخ شده و روغن‌های نیمه هیدروژنه که حاوی چربی‌های ترانس اند نیز التهاب‌زا اند.

لیست زیر، غذاهایی را نشان می‌دهند که موجب ایجاد التهاب در بدن می‌شوند:

غذاهای ناسالم: فست‌فود، چیپس، چوب شور یا بیسکوییت نمکی

کربوهیدرات‌های تصفیه شده: نان سفید، پاستا، نان تورتیلا، بیسکوییت‌های ترد

غذاهای سرخ شده: سیب زمینی سرخ شده، دونات، مرغ سوخاری، پنیر موزارلا سوخاری، اگرول( خمیر تخم‌مرغی)

نوشیدنی‌های شیرین: نوشابه، چای شیرین، نوشیدنی‌های انرژی‌زا

گوشت‌های فراوری شده: بیکن، سالامی، هات داگ، گوشت‌های کنسروی و دودی

چربی‌های ترانس: روغن‌های نیمه هیدروژنه، مارگارین

حرف آخر

التهاب‌های اندک و مزمن، به تدریج منجر به بروز بیماری می‌شوند. با مصرف خوراکی‌هایی مثل فلفل، شکلات تلخ، ماهی و روغن زیتون فرا بکر می‌توانید سطح التهاب را در بدنتان کنترل کنید.

گزارش : شبنم موسوی خصال