جنین در حال رشد شما توسط مایع آمنیوتیک در رحم، همچنین توسط عضلات قوی رحم محافظت می شود. فعالیت جنسی تاثیری روی جنین نخواهد داشت به شرط اینکه عوارضی مانند زایمان زودرس یا مشکلات جفت شما را تهدید نکند. با این حال، بارداری می تواند تغییراتی در میزان راحتی و میل جنسی شما ایجاد کند.

زنان باردار و همسرانشان اغلب سوال دارند آیا داشتن رابطه جنسی در دوران بارداری بی خطر است؟ آیا منجر به سقط خواهد شد؟ آیا به نوزاد متولد شده آسیب می رساند؟ آیا پوزیشن های جنسی برای جلوگیری از آسیب به جنین وجود دارد؟ به گزارش وب ام دی، در اینجا اطلاعاتی است که شما بدنبال آن هستید توضیح داده شده است.

آیا رابطه جنسی در دوران بارداری بی خطر است؟

رابطه جنسی یک قسمت طبیعی و عادی از دوران بارداری است البته اگر بارداری طبیعی را تجربه می کنید. نفوذ و حرکت مقاربتی به جنین که توسط شکم شما و دیواره های عضلانی رحم محافظت می شود، آسیب نمی رساند، همچنین جنین توسط مایع کیسه آب محافظت می شود. انقباضات ارگاسم همان انقباضات زایمان نیست. هنوز هم به عنوان یک راه پیشگیری ایمنی عمومی برخی از پزشکان توصیه می کنند در هفته های آخر بارداری از برقراری رابطه جنسی اجتناب کنید زیرا معتقدند هورمون های موجود در منی به نام پروستاگلاندین ها می توانند انقباضات را تحریک کنند. یک استثنا هم برای زنانی وجود دارد که موعد مقرر برای انجام زایمان دارند. برخی از پزشکان بر این باورند پروستاگلاندین های موجود در منی در واقع در یک بارداری کامل یا دیررس باعث زایمان می شوند زیرا ژل مورد استفاده برای “رسیده شدن” دهانه رحم و ایجاد زایمان نیز حاوی پروستاگلاندین است، اما پزشکان دیگر معتقدند این ارتباط اسپرم/ زایمان فقط از لحاظ تئوری است و برقراری رابطه جنسی باعث زایمان نمی شود. در مورد ارگاسم نیز این انقباضات همان انقباضات زایمان نیست، بنابراین در این بخش هم مشکلی وجود ندارد.

چه موقع نباید در دوران بارداری رابطه جنسی برقرار کرد

اگر هر یک از انواع زیر را در بارداری پر خطر دارید به احتمال زیاد پزشک به شما توصیه می کند که رابطه جنسی نداشته باشید:

شما در معرض سقط جنین قرار دارید یا سابقه سقط جنین داشته اید

در معرض خطر زایمان زودرس قرار دارید (انقباضات قبل از هفته 37 بارداری)

بدون دلیل مشخص خونریزی واژن، ترشح یا گرفتگی دارید

کیسه آمنیوتیک شما سوراخ شده یا غشا پارگی دارد

دهانه رحم در اوایل بارداری خیلی زود باز شده است

جفت به صورت غیرطبیعی در قسمت تحتانی رحم قرار گرفته است (جفت سرراهی)

شما منتظر تولد دوقلو، سه قلو یا چند قلو هستید

به خاطر داشته باشید اگر پزشک به شما گفت “بدون رابطه جنسی”، این حرف حتی ممکن است شامل هر چیزی شامل ارگاسم یا تحریک جنسی هم باشد نه فقط مقاربت.

بیشتر بخوانید: بیماری هایی که خطر ابتلای مجدد به کرونا را افزایش می دهند

رابطه جنسی در دوران بارداری

تجربیات هر زن از جمله احساس وی در مورد رابطه جنسی در دوران بارداری متفاوت است. برای بعضی ها میل جنسی در دوران بارداری کم رنگ می شود. سایر زنان در دوران بارداری رابطه عمیق تری با میل جنسی خود برقرار می کنند و بیشتر تحریک می شوند. در دوران بارداری نوسانات میل جنسی به دلیل تغییر در بدن امری طبیعی است. احتمال می رود با بزرگ شدن شکم خودآگاه باشید یا ممکن است با سینه های بزرگ تر میل جنسی در شما شدیدتر شود.

به همسرتان بگویید چه احساسی دارید و چه چیزی موثر است شاید لازم باشد برای پیدا کردن موقعیتی که برای شما راحت و تحریک کننده باشد به ویژه در اواخر دوران بارداری با موقعیت ها بازی کنید. از دراز کشیدن به پشت به حالت “پوزیشن میسیونری” برای رابطه جنسی پس از ماه چهارم بارداری خودداری کنید. به این ترتیب می توانید از وزن جنین در حال رشد که رگ های اصلی خونی را منقبض می کند، جلوگیری کنید. راه دیگر برای راحت تر کردن برقراری رابطه جنسی این است که کنار هم دراز بکشید یا ممکن است سعی کنید خود را به صورت قائم قرار دهید یا در بالا بنشینید.

مثل همیشه اگر از سابقه جنسی شریک زندگی خود مطمئن نیستید حتما از کاندوم استفاده کنید. بارداری از عفونت های منتقله از راه مقاربتی مانند اچ آی وی، تبخال، زگیل های تناسلی یا کلامیدیا محافظت نمی کند و این عفونت ها می توانند روی جنین شما تاثیر بگذارند. داشتن عفونت مقاربتی در دوران بارداری مشکلات جدی پیرامون سلامتی شما و جنین ایجاد می کند. اگر همسر شما دارای عفونت مقاربتی فعال است یا اخیرا یکی از عفونت ها برای وی تشخیص داده شده است بهتر است از تمام انواع رابطه جنسی واژن، دهانی و مقعدی خودداری کنید.

رابطه جنسی بعد از بارداری

6 هفته نخست پس از زایمان دوره “پس از زایمان” نامیده می شود. رابطه جنسی در این مدت ممکن است آخرین چیزی باشد که ذهن شما را درگیر خود می کند. دلایلی که میل شما به رابطه جنسی را کاهش می دهد عبارتند از:

بهبودی از اپیزیوتومی (برش در ناحیه پرینه)

بهبودی از برش های شکمی بعد از سزارین

خونریزی طبیعی پس از زایمان 4 تا 6 هفته پس از تولد معمول است

خستگی بعد از بارداری و روند زایمان

تقاضای نوزاد شما (اگر دوقلو یا سه قلو داشته باشید که افزایش هم می یابد)

تغییر سطح هورمون ها

سینه درد ناشی از شیردهی

مسائل احساسی مانند افسردگی پس از زایمان، اضطراب بیش از حد پیرامون فرزندپروری یا روابط با همسر

مقاربت جنسی به طور کلی پس از بهبود کامل هر برشی و احساس بهبودی بافت های ظریف واژن بی خطر است. این بهبودی به طور معمول چندین هفته طول می کشد در این زمینه می توانید از پزشک خود نیز سوال بپرسید و با وی مشورت کنید. اکثر پزشکان می گویند حداقل 6 هفته پس از زایمان باید برای رابطه جنسی صبر کنید. به همان اندازه مهم است که زن از نظر عاطفی، جسمی راحت و آرام باشد و احساس آمادگی کند. هم برای شما و هم برای شریک زندگی تان صبر یک فضیلت است. با توجه به واقعیت ها و استرس هایی که در اوایل پدر و مادر شدن وجود دارد احتمال می رود یک سال طول بکشد تا زندگی طبیعی جنسی یک زوج کاملا شکوفا شود.

مترجم: الهه زارعی