با وجود افزایش محبوبیت روزه داری در سال های اخیر در سراسر جهان باید گفت قدمت روزه داری به قرن ها پیش باز می گردد و در بسیاری از فرهنگ ها و ادیان نقش اصلی را ایفا می کند. به عنوان پرهیز از مصرف همه یا برخی از غذاها یا نوشیدنی ها برای مدت زمان مشخص روش های مختلفی برای روزه داری وجود دارد. شواهد علمی نشان می دهد روزه داری فواید زیادی برای سلامتی از کاهش وزن گرفته تا عملکرد بهتر مغز دارد. به گزارش هلث لاین، در اینجا چند مزیت سلامتی برای روزه داری که توسط علم مورد حمایت قرار گرفته توضیح داده می شود.

روزه با کاهش مقاومت نسبت به انسولین کنترل قند خون را تقویت می کند

نتایج چندین مطالعه نشان داده است روزه داری می تواند کنترل قند خون را بهبود بخشد به ویژه برای افراد در معرض ابتلا به دیابت مفید است. در حقیقت، یک مطالعه از 10 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 نشان داد ناشتایی متناوب کوتاه مدت به طور قابل توجهی سطح قند خون را کاهش می دهد. در همین حال، یک بررسی دیگر نیز نشان داد روزه داری متناوب به اندازه محدود کردن کالری در کاهش مقاومت به انسولین موثر است. کاهش مقاومت به انسولین حساسیت بدن به انسولین را افزایش می دهد و به شما این امکان را می دهد گلوکز را از جریان خون به سلول ها منتقل کند. همراه با اثرات احتمالی کاهش قند خون در روزه داری این امر می تواند به ثابت نگه داشتن قند خون کمک کرده و از افزایش سن و میزان قند خون جلوگیری کند. به یاد داشته باشید برخی از مطالعات نشان داده اند روزه داری بر میزان قند خون برای مردان و زنان تاثیر می گذارد. به عنوان مثال، یک مطالعه کوچک و 3 هفته ای نشان داد انجام روزه داری در روزهای متناوب باعث کنترل اختلال در کنترل قند خون در زنان می شود، اما در مردان هیچ تاثیری ندارد.

با مبارزه با التهاب باعث بهبود سلامتی می شود

در حالی که التهاب حاد یک روند ایمنی طبیعی است که برای کمک به مقابله با عفونت ها استفاده می شود، اما التهاب مزمن عواقب جدی برای سلامتی دارد. تحقیقات نشان می دهد التهاب در ایجاد بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی، سرطان و آرتریت روماتوئید نقش دارد. نتایج برخی مطالعات نشان داده اند روزه داری به کاهش سطح التهاب و ارتقای سلامتی کمک می کند. یک مطالعه با حضور 50 بزرگسال سالم نشان داد روزه داری متناوب به مدت یک ماه به طور قابل توجهی سطح مارکرهای التهابی را کاهش می دهد. علاوه بر این، یک مطالعه در فاز حیوانی نشان داد پیروی از یک رژیم غذایی کم کالری برای تقلید از تاثیر روزه داری باعث کاهش سطح التهاب می شود و در درمان مولتیپل اسکلروزیس، یک بیماری التهابی مزمن مفید است.

روزه با بهبود فشار خون، تری گلیسیرید و سطح کلسترول سلامت قلب را افزایش می دهد

بیماری قلبی یکی از دلایل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان قلمداد می شود که تقریبا 5/31 درصد مرگ و میرها در سطح جهان را تشکیل می دهد. تغییر رژیم غذایی و شیوه زندگی یکی از موثرترین راه ها برای کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی است. برخی تحقیقات نشان داده است گنجاندن روزه در برنامه روزمره به ویژه در مورد سلامت قلب مفید است. یک مطالعه کوچک نشان داد 8 هفته روزه داری روزانه سطح کلسترول LDL “بد” و تری گلیسیرید خون را به ترتیب 25 و 32 درصد کاهش می دهد. مطالعه دیگری روی 110 بزرگسال چاق نشان داد روزه داری به مدت 3 هفته تحت نظارت پزشکی، فشار خون، سطح تری گلیسیرید خون، کلسترول کل و کلسترول LDL “بد” را کاهش می دهد. علاوه بر این، یک مطالعه روی 4 هزار و 629 نفر روزه داری را با خطر کمتری از بیماری عروق کرونر، همچنین به طور قابل توجهی خطر ابتلا به دیابت مرتبط دانست که یک عامل اصلی خطر برای بیماری های قلبی است.

بیشتر بخوانید:علت های اسپاسم معده را بهتر بشناسیم

روزه ضمن تقویت عملکرد مغز از اختلالات نورودژنراتیو جلوگیری می کند

اگرچه بیشتر تحقیقات به فاز حیوانی محدود می شود، اما چندین مطالعه نشان داده است روزه داری تاثیر مهمی بر سلامت مغز دارد. یک مطالعه روی موش ها نشان داد روزه داری متناوب به مدت 11 ماه عملکرد و ساختار مغز را بهبود می بخشد. سایر مطالعات در فاز حیوانی نشان داده اند روزه داری ضمن محافظت از سلامت مغز تولید سلول های عصبی را افزایش می دهد تا به تقویت عملکرد شناختی کمک کند. از آنجا که روزه داری در تسکین التهاب موثر است به جلوگیری از اختلالات تخریب عصبی نیز کمک می کند. به طور خاص، مطالعات روی حیوانات نشان می دهد روزه داری از عواقبی مانند بیماری آلزایمر و پارکینسون محافظت کرده و آنها را بهبود می بخشد. با این حال، برای ارزیابی اثرات روزه داری بر عملکرد مغز در انسان مطالعات بیشتری لازم است.

روزه با کاهش مصرف کالری و افزایش متابولیسم به کاهش وزن کمک می کند

بسیاری از رژیم های غذایی بر مبنای روزه داری است و بدنبال راهی سریع و آسان برای کاهش وزن هستند. از نظر تئوری، پرهیز از مصرف همه یا برخی غذاها و نوشیدنی ها کالری دریافتی شما را کاهش می دهد که می تواند منجر به کاهش وزن در طول زمان شود، همچنین برخی تحقیقات نشان داده اند روزه داری کوتاه مدت با افزایش سطح انتقال دهنده عصبی نوراپی نفرین که می تواند باعث کاهش وزن شود متابولیسم را تقویت می کند. در حقیقت، یک بررسی نشان داد روزه داری در طول روز ضمن کاهش وزن بدن تا 9 درصد چربی بدن را در طول 12 تا 24 هفته به طور قابل توجهی کاهش می دهد. یک بررسی دیگر نیز نشان داد روزه داری متناوب بیش از 3 تا 12 هفته در القای کاهش وزن به اندازه محدودیت مداوم کالری و کاهش وزن بدن و توده چربی به ترتیب تا 8 و 16 درصد کاهش یافته است. علاوه بر این، مشخص شد روزه داری نسبت به محدودیت کالری در افزایش از دست دادن چربی ضمن حفظ همزمان بافت عضلانی موثر است.

روزه ترشح هورمون رشد را افزایش می دهد

هورمون رشد انسانی (HGH) نوعی هورمون پروتئینی است که در بسیاری از جنبه های سلامتی شما حیاتی است. در واقع، تحقیقات نشان می دهد این هورمون کلیدی در رشد، متابولیسم، کاهش وزن و قدرت عضلانی دخیل است. چندین مطالعه نشان داده است روزه داری به طور طبیعی سطح HGH را افزایش می دهد. یک مطالعه روی 11 بزرگسال سالم نشان داد روزه داری به مدت 24 ساعت به طور قابل توجهی سطح HGH را افزایش می دهد. یک مطالعه کوچک دیگر با حضور 9 مرد نشان داد فقط 2 روز روزه داری منجر به افزایش 5 برابری نرخ تولید HGH می شود. بعلاوه، روزه داری به حفظ قند خون و سطح انسولین ثابت در طول روز کمک کند که سطح HGH را بیشتر بهینه می کند زیرا برخی تحقیقات نشان داده است حفظ سطح انسولین افزایش یافته سطح HGH را کاهش می دهد.

آیا با روزه می توان پیری را به تاخیر انداخت؟

چندین مطالعه روی حیوانات نتایج امیدوار کننده ای در مورد اثرات احتمالی افزایش طول عمر با روزه داری یافته است. در یک مطالعه، موش هایی که روزه می گرفتند در مقایسه با گروه موش هایی که روزه نمی گرفتند علاوه بر تاخیر انداختن روند پیری 83 درصد بیشتر زندگی می کردند. سایر مطالعات در فاز حیوانی نیز یافته های مشابهی داشته اند و گزارش می دهند روزه داری در افزایش طول عمر و میزان بقا موثر است. با این حال، تحقیقات فعلی هنوز محدود به مطالعات حیوانی است. برای درک اینکه روزه داری چه تاثیری بر طول عمر و پیری در انسان دارد مطالعات بیشتری لازم است.

بیشتر بخوانید:بایدها و نبایدهای ورزش در تابستان

روزه ضمن کمک به پیشگیری از سرطان اثر شیمی درمانی را نیز افزایش می دهد

مطالعات در فاز حیوانی و آزمایشگاهی نشان می دهد روزه داری برای درمان و پیشگیری از سرطان مفید است. در حقیقت، یک مطالعه روی موش ها نشان داد روزه داری در روز به طور متناوب به جلوگیری از تشکیل تومور کمک می کند. به همین ترتیب، یک مطالعه آزمایشگاهی نشان داد قرار گرفتن سلول های سرطانی در چندین دوره روزه داری به اندازه شیمی درمانی در تاخیر در رشد تومور موثر است و اثربخشی داروهای شیمی درمانی را در تشکیل سرطان افزایش می دهد. متاسفانه، بیشتر تحقیقات محدود به تاثیر روزه داری در تشکیل سرطان در حیوانات و سلول ها است. با وجود این یافته های امیدوار کننده، نیاز مطالعات بیشتر برای بررسی چگونگی تاثیر روزه داری بر رشد و درمان سرطان در انسان برجسته می شود.

ایمنی و عوارض جانبی روزه داری

با وجود فهرست طولانی از مزایای سلامتی احتمالی مرتبط با روزه داری ، اما ممکن است این گزینه برای همه مناسب نباشد. اگر از دیابت یا قند خون پایین رنج می برید روزه داری منجر به افزایش سطح قند خون می شود که خطرناک است. اگر بیماری زمینه ای دارید و قصد دارید بیش از 24 ساعت روزه بگیرید نخست با پزشک خود صحبت کنید. بعلاوه، روزه داری به طور کلی بدون نظارت پزشکی برای بزرگسالان مسن، نوجوانان یا افرادی که دارای وزن کم هستند توصیه نمی شود. اگر تصمیم دارید روزه بگیرید حتما در طول دوره های غذا خوردن به خوبی هیدراته شوید و رژیم خود را با غذاهای غنی از مواد مغذی پر کنید تا مزایای آن برای سلامتی را به حداکثر برسانید. بعلاوه، اگر در دوره طولانی تری روزه می گیرید فعالیت بدنی شدید را به حداقل برسانید و استراحت کافی داشته باشید.

در پایان

روزه داری با مجموعه ای از مزایا برای سلامتی از جمله کاهش وزن، کنترل قند خون، سلامت قلب، بهبود عملکرد مغز و پیشگیری از سرطان همراه است. از روزه داری آب گرفته تا روزه داری متناوب و محدودیت کالری انواع مختلفی از روزه داری وجود دارد که تقریبا متناسب با هر سبک زندگی است. اگر روزه داری همراه با رژیم غذایی مغذی و سبک زندگی سالم باشد گنجاندن روزه در برنامه روزانه برای سلامتی مفید است.
مترجم: الهه زارعی