لکه های پوستی تغییر رنگ یافته امری شایع است و دلایل مختلفی از جمله علائم زایمان، اختلالات رنگدانه، بثورات و عفونت ها دارد. برخی از دلایل بروز آن بی ضرر هستند، اما برخی دیگر نیاز به مراقبت پزشکی دارند.

پوست حاوی ملانین همان رنگدانه ای است که به پوست رنگ می بخشد. پوست حاوی ملانین بیشتر باعث تیرگی پوست در حالی که میزان کمتر آن باعث روشن شدن پوست می شود، همچنین ملانین مسئول رنگ مو و چشم نیز است. لکه های پوستی تغییر رنگ یافته قابل توجه است زیرا با رنگ پوست طبیعی فرد متفاوت است.

این لکه های پوستی ممکن است روشن، تیره یا رنگ دیگری مانند قرمز، خاکستری یا آبی داشته باشند. افراد مبتلا به این عارضه علت بروز لکه های پوستی تغییر رنگ یافته خود را در صورت لزوم باید درمان کنند. به گزارش مدیکال نیوزتودی، این مقاله به بررسی علل مختلف ایجاد لکه های پوستی و درمان آنها می پردازد.

چه عواملی باعث ایجاد لکه های پوستی می شوند؟

دلایل مختلفی برای بروز لکه های پوستی وجود دارد، از جمله:
خال مادرزادی
اختلالات رنگدانه ای پوست
بثورات پوستی
عفونت های پوستی
سرطان های پوست
شرایط پزشکی
در زیر هر یک از این موارد را با شرح جزئیات توضیح می دهیم.

خال مادرزادی

خال مادرزاد لکه های تغییر رنگ یافته است که افراد هنگام تولد دارند. برخی از انواع این خال ها به مرور زمان کمرنگ می شوند در حالی که برخی دیگر به صورت دائمی وجود دارند. خال مادرزادی عروقی یا رنگی هستند، علائم خال مادرزادی عروق قرمز است و به دلیل رگ های غیرطبیعی خونی در پوست ایجاد می شود.

انواع خال های مادرزادی عروقی عبارتند از:
همانژیوم توت فرنگی: این نوع متداول خال مادرزادی عروقی است و به صورت یک تکه قرمز رنگ ظاهر می شود و بیشتر در صورت، پوست سر، قفسه سینه و پشت مشاهده می شود. این عارضه به طور معمول نیازی به درمان ندارد.
پچ قزل آلا: این تکه پوست تخت قرمز یا صورتی رنگ به طور معمول روی گردن یا پیشانی ایجاد می شود. حداکثر 40 درصد از کل نوزادان با این نوع خال مادرزاد متولد می شوند.
خال لکه شرابی: این یک علامت خال مادرزادی مسطح قرمز یا بنفش رنگ قابل توجه است. برخی از خال های لکه شرابی نیاز به درمان دارند که شامل شامل لیزر درمانی است.
خال مادرزادی به طور کلی سفید، قهوه ای، آبی یا خاکستری رنگ است و در نتیجه مشکلی در ملانین در پوست ایجاد می شوند.

انواع خال های مادرزادی رنگی شامل:

لکه های مغولی:این تکه های آبی یا خاکستری رنگ هنگام تولد در پشت یا باسن وجود دارد. نوزادانی با پوست تیره تر به احتمال زیاد این علائم را هنگام تولد را دارند. لکه های مغولی اغلب با رشد کودک محو می شوند.

خال گوشتی: لکه های سیاه یا قهوه ای رنگ و به طور معمول بی ضرر هستند. با این حال، در صورت تغییر خال، اندازه یا بافت آن بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
لکه شیرقهوه: این لکه ها به صورت لکه های پوستی قهوه ای روشن روی پوست روشن یا لکه هایی به رنگ قهوه سیاه روی پوست تیره ظاهر می شوند. این نوع لکه ها اغلب بیضی شکل هستند و ممکن است با رشد کودک کم رنگ شوند.
اختلالات رنگدانه سازی پوست
اگر شخصی لکه های پوستی روشن یا تیره دارد احتمال می رود نشان دهنده یک اختلال رنگدانه ای پوست باشد. نوع اختلال رنگدانه سازی پوست عبارتند از:
ملاسما: یک بیماری شایع پوستی که به طور معمول روی پوست صورت تاثیر می گذارد و باعث ایجاد لکه های قهوه ای رنگ می شود. این بیماری بیشتر از مردان در زنان مشاهده می شود. محرک های ملاسما شامل قرار گرفتن در معرض نور آفتاب و تغییرات هورمونی است.
ویتیلیگو: این بیماری می تواند هر قسمت از بدن را تحت تاثیر قرار دهد. این عارضه باعث می شود سلول های تولید کننده ملانین معروف به ملانوسیت به درستی کار نکنند که منجر به ایجاد لکه هایی از پوست روشن تر می شود. برخی اوقات در این عارضه رنگ موی فرد نیز تغییر می کند. علت دقیق بروز ویتیلیگو هنوز ناشناخته است، اما احتمال می رود وجود مشکلی در سیستم ایمنی بدن مسئول این امر باشد.
هیپرپیگمانتاسیون یا هیپوپیگمانتاسیون بعد از التهاب: این عارضه شامل افزایش یا کاهش موقتی در رنگدانه های پوستی به دنبال آسیب پوستی مانند تاول یا سوختگی است.
آلبینیسم: افراد مبتلا به آلبینیسم ملانین کافی تولید نمی کنند. این عارضه منجر به تولید رنگدانه اندکی در پوست، مو یا چشم می شود. آلبینیسم نوعی اختلال ژنتیکی است یعنی فرد ژن معیوبی را از یکی یا هر دو والدین خود به ارث می برد.

بثورات پوستی

برخی از انواع بثورات پوستی نیز باعث ایجاد لکه هایی روی پوست و تغییر رنگ آن می شوند. این شامل:
آکنه روزاسه: این بیماری مزمن پوستی باعث ایجاد لکه هایی قرمز رنگ روی پوست و ضایعات پر از چرک می شود. به طور معمول پیشانی، گونه ها و بینی را تحت تاثیر قرار می دهد.
پسوریازیس: این بیماری پوستی باعث ایجاد لکه هایی به رنگ قرمز نقره ای، پوسته پوسته و فلسی مانند روی پوست می شود که می تواند در هر نقطه ای از بدن ظاهر شود. پزشکان معتقدند پسوریازیس در نتیجه نقص سیستم ایمنی بدن نمایان می شود.
درماتیت تماسی: این بثورات هنگام واکنش پوست به ماده تحریک کننده یا حساسیت زا رخ می دهد.
اگزما: این بیماری که به عنوان درماتیت آتوپیک نیز شناخته می شود باعث ایجاد لکه هایی قرمز رنگ روی پوست می شود، همچنین این عارضه با خارش، خشکی و ترک خوردگی همراه است. این تکه ها ممکن است برخی اوقات ترشح سپس یک پوسته ایجاد کنند. علت ابتلا به اگزما هنوز مشخص نیست، اما ممکن است ارثی باشد یا بیشتر در افراد مبتلا به آسم، تب یونجه و سایر آلرژی ها مشاهده شوند.

عفونت های پوستی

برخی از عفونت های پوستی نیز باعث تغییر رنگ می شوند، مانند:
تینه آ ورسی کال: این بیماری یک عفونت قارچی پوستی است که باعث روشن یا تیره شدن لکه های پوست می شود. این وصله ها به طور معمول به آرامی توسعه می یابند و برخی اوقات با هم ادغام می شوند و وصله های بزرگتری تشکیل می دهند. تینه آ ورسی کال بیشتر بدن، گردن و بالای بازوها را تحت تاثیر قرار می دهد.
درماتوفیتوز: این عفونت قارچی پوستی باعث ایجاد لکه های حلقه ای شکل قرمز رنگ یا نقره ای در پوست می شود. این وصله ها پوسته پوسته، خشک یا خارش دار هستند. لکه های حلقوی بیشتر قسمت های بدن از جمله پوست سر، کشاله ران، پا، دست ها و ناخن ها را تحت تاثیر قرار می دهد.
کاندیدیازیس پوستی: این عفونت قارچی پوست باعث ایجاد لکه های پوستی قرمز رنگ همراه با خارش می شود. اغلب در مناطقی که پوست چین می خورد مانند زیر بغل و کشاله ران رخ می دهد.

سرطان های پوست

در موارد نادر، سرطان پوست لکه های تغییر رنگ یافته ایجاد می کند. انواع سرطان پوست عبارتند از:
کراتوز آکتینیک: این ها تکه های پوستی خشک، پوسته پوسته و پیش سرطانی هستند. بدون درمان ممکن است به کارسینوم سلول سنگفرشی پیشرفت کنند.
کارسینوم سلول بازال: اینها لکه های پوست یا برجستگی هایی به رنگ گوشت و مروارید مانند صورتی رنگ هستند. کارسینومای سلول بازال رایج ترین شکل ابتلا به سرطان پوست است.
سرطان سلول سنگفرشی: این ها برجستگی های قرمز رنگ، زخم ها یا لکه های پوسته پوسته هستند که ممکن است بهبود یافته سپس دوباره باز شوند. کارسینومای سلول سنگفرشی دومین نوع شایع ابتلا به سرطان پوست است.
ملانوم: این سرطان ممکن است در خال های موجود ایجاد شود یا به صورت لکه های تیره جدید ظاهر شود. ملانوما شدیدترین نوع سرطان پوست است و تشخیص به موقع و درمان سریع آن بسیار مهم است.

شرایط پزشکی

برخی از شرایط پزشکی از جمله موارد زیر باعث ایجاد لکه های پوستی می شود:
سیانوز: اکسیژن ناکافی در خون باعث می شود پوست و لب ها آبی یا بنفش رنگ به نظر برسند. سیانوز که به طور ناگهانی رخ می دهد نشانه ای از یک مشکل در قلب، ریه ها یا مجاری هوایی است. این وضعیت اورژانس پزشکی محسوب می شود و فرد باید فورا به پزشک مراجعه کند.
لوپوس: بیماری پیچیده خودایمنی است که باعث ایجاد بثورات پروانه ای شکل روی گونه ها می شود.
دیابت تشخیص داده نشده یا درمان نشده نیز باعث تغییراتی در پوست می شود، مانند:
لکه های زرد، قرمز یا قهوه ای رنگ روی پوست
لکه های تیره و مخملی شکل روی پوست
لکه های ضخیم و سخت روی پوست
تاول
علل دیگر
اگر تکه های پوستی تغییر رنگ یافته به طور ناگهانی ظاهر شده سپس ناپدید شوند ممکن است یک توضیح ساده برای بروز آن وجود داشته باشد. دلایل ایجاد تکه های موقت یا لکه های قرمز رنگ روی پوست عبارتند از:
خجالت زدگی
ورزش کردن
آفتاب سوختگی
دلایل ایجاد تکه های موقت پوست تغییر رنگ یافته عبارتند از:
کمبود آب بدن
حالت تهوع
قند خون پایین
شرایط آب و هوای سرد

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر تکه جدیدی از پوست تغییر رنگ یافته و از بین نرود بهتر است به پزشک مراجعه کنید. در صورت تغییر اندازه، شکل یا خود خال لازم است به پزشک مراجعه کنید.

تشخیص

برای تشخیص لکه های تغییر رنگ یافته پوست پزشک از فرد در مورد موارد زیر سوال می کند:
شرایط پزشکی از قبل موجود
چه زمانی و با چه سرعت تکه رنگی ظاهر شدهاست
آیا تکه رنگی از زمان ظاهر شدن پوست تغییر کرده است؟

علائم مرتبط

پزشک پوست آسیب دیده را زیر یک لامپ بررسی می کند، همچنین ممکن است لازم باشد آزمایشات دیگری مانند آزمایش خون و بیوپسی پوست نیز انجام شود. بیوپسی پوست شامل گرفتن نمونه کوچکی از پوست توسط پزشک و بررسی آن زیر میکروسکوپ است.

درمان

درمان تغییر رنگ پوست به علت بروز آن بستگی دارد. اگر فردی دارای بیماری زمینه ای باشد پزشک بهترین روش درمانی را برای آن بیماری توصیه می کند. درمان بیماری زمینه ای اغلب مشکلات پوستی مرتبط با آن را برطرف می کند. اگر علت اصلی بروز آن سرطان پوست است فرد باید در اسرع وقت تحت درمان قرار گیرد.

خال مادرزادی و اختلالات رنگدانه ای پوست به طور معمول نیازی به درمان ندارند. با این حال، برخی از افراد ممکن است به دلایل زیبایی مایل به درمان شوند. گزینه های درمانی شامل لیزر درمانی، لایه برداری شیمیایی و استفاده از کرم های موضعی است. با استفاده از لیمو یا روغن کرچک نیز به کاهش ظاهر لکه های پوستی تغییر رنگ یافته کمک می کند.

جلوگیری

نمی توان از همه دلایل ایجاد لکه های پوستی تغییر رنگ یافته جلوگیر کرد، اما محافظت از پوست در برابر نور آفتاب خطر ابتلا به ملاسما، آفتاب سوختگی و سرطان پوست را کاهش می دهد. افراد می توانند از طریق موارد زیر از خود مقابل آفتاب محافظت کنند:
استفاده از ضدآفتاب
خودداری از بیرون ماندن در آفتاب ظهر
پوشیدن لباس گشاد
چشم انداز
دلایل زیادی برای تغییر رنگ لکه های پوستی وجود دارد. برخی از دلایل مانند خال های مادرزادی مضر نیستند و ممکن است نیازی به درمان هم نداشته باشند، اما موارد دیگر مانند سرطان پوست و سیانوز به احتمال زیاد به درمان فوری نیاز دارند. در صورت بروز تکه های جدید تغییر رنگ یافته روی پوست یا تغییر خال های موجود به هر طریقی مراجعه به پزشک ضروری است. این کار به شخیص و درمان به موقع کمک می کند.

مترجم: الهه زارعی