در کم کاری تیروئید این غده به اندازه کافی برخی هورمون های مهم را تولید نمی کند. کم کاری تیروئید ممکن است در مراحل اولیه بیماری علائم قابل توجهی ایجاد نکند، اما با گذشت زمان کم کاری تیروئید درمان نشده باعث بروز مشکلاتی پیرامون سلامتی مانند چاقی، درد مفاصل، ناباروری و بیماری های قلبی می شود.

آزمایش های دقیق برای بررسی عملکرد تیروئید برای تشخیص کم کاری تیروئید در دسترس است. هنگام تعیین دوز مناسب دارو درمان با هورمون مصنوعی تیروئید به طور معمول ساده، ایمن و موثر است.

علائم کم کاری تیروئید

علائم و نشانه های کم کاری تیروئید بسته به شدت کمبود هورمون متفاوت است. احتمال می رود علائم به آرامی اغلب طی چند سال ایجاد شوند.

نخست ممکن است به سختی علائم کم کاری تیروئید مانند خستگی و افزایش وزن را مشاهده کنید یا شاید آنها را به افزایش سن ربط دهید، اما همانطور که متابولیسم بدن همچنان کند می شود مشکلات و علائم به طور واضح تر نمایان می شوند. علائم و نشانه های کم کاری تیروئید شامل موارد زیر است:
خستگی
افزایش حساسیت به سرما
یبوست
پوست خشک
افزایش وزن
صورت پف کرده
گرفتگی صدا
ضعف عضلانی
افزایش سطح کلسترول خون
درد، حساسیت و سفتی عضلات
درد، سفتی یا تورم مفاصل
دوره های نامنظم قاعدگی یا سنگین تر از حالت عادی
موهای کم پشت
ضربان سریع قلب
افسردگی
اختلال در عملکرد حافظه
غده تیروئید بزرگ شده (گواتر)

بیشتر بخوانید:درمان های خانگی برای کبد چرب

کم کاری تیروئید در نوزادان

اگرچه کم کاری تیروئید اغلب زنان میانسال و مسن را درگیر می کند، اما هر فردی از جمله نوزادان می تواند به این بیماری مبتلا شود. در ابتدا نوزادانی که بدون غده تیروئید یا غده ای که به درستی کار نمی کند به دنیا می آیند علائم و نشانه های کمی دارند. هنگامی که نوزادان با کم کاری تیروئید دست و پنجه نرم می کنند احتمال می رود با علائم درگیر باشند:
زردی پوست و سفیدی چشم: در بیشتر موارد این علائم زمانی اتفاق می افتد که کبد کودک نتواند ماده ای به نام بیلی روبین را متابولیزه کند که به طور معمول هنگامی که بدن گلبول های قدیمی قرمز یا آسیب دیده را بازیافت می کند تشکیل می شود.
زبانی بزرگ و بیرون زده
مشکل تنفسی
گريه زوزه مانند
فتق ناف
با پیشرفت بیماری نوزادان به احتمال زیاد در تغذیه دچار مشکل می شوند و ممکن است مراحل رشد و نمو طبیعی را سیر نکنند، همچنین احتمال می رود با یکی از موارد زیر نیز درگیر باشند:
یبوست
تون ضعیف عضلانی
خواب آلودگی بیش از حد
هنگام عدم درمان کم کاری تیروئید در نوزادان تی موارد خفیف نیز می تواند منجر به عقب ماندگی جسمی و ذهنی شدید آنها شود.

کم کاری تیروئید در کودکان و نوجوانان

به طور کلی کودکان و نوجوانان درگیر با کم کاری تیروئید علائم و نشانه های مشابه بزرگسالان را تجربه می کنند، اما ممکن است این موارد را نیز تجربه کنند:
رشد ضعیف در نتیجه کوتاهی قد
تاخیر در رشد دندان های دائمی
تاخیر در بلوغ
رشد ذهنی ضعیف

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر بدون دلیل احساس خستگی می کنید یا علائم و نشانه های دیگر کم کاری تیروئید مانند خشکی پوست، رنگ پریدگی، پف صورت، یبوست یا گرفتگی صدا دارید به پزشک مراجعه کنید. در صورت استفاده از هورمون درمانی برای کم کاری تیروئید باید به طور مرتب روند بیماری توسط پزشک بررسی شود. نخست اطمینان از دریافت دوز صحیح دارو مهم است و با گذشت زمان احتمال می رود دوز مورد نیاز تغییر کند.

بیشتر بخوانید:روش های درمان گُرگرفتگی پا

عوامل خطر برای بروز کم کاری تیروئید

اگرچه هر کسی می تواند به کم کاری تیروئید مبتلا شود، اما موارد زیر ابتلا به آن را افزایش می دهد:
زن هستند
60 سال به بالا سن دارند
سابقه خانوادگی ابتلا به بیماری تیروئید داشته باشند
بیماری خودایمنی مانند دیابت نوع 1 یا بیماری سلیاک داشته باشند
تحت درمان با ید رادیواکتیو یا داروهای ضدتیروئید قرار گرفته باشند
پرتودرمانی به گردن یا قسمت فوقانی قفسه سینه
انجام جراحی تیروئید (تیروئیدکتومی جزئی)
طی شش ماه گذشته باردار شده یا زایمان کرده باشند

عوارض کم کاری تیروئید

کم کاری تیروئید درمان نشده می تواند منجر به بروز مشکلاتی پیرامون سلامتی شود:
گواتر. تحریک مداوم تیروئید برای آزاد سازی هورمون های بیشتر باعث بزرگ شدن غده می شود، وضعیتی که به عنوان گواتر شناخته می شود. اگرچه به طور کلی ناراحت کننده نیست، اما گواتر بزرگ در ظاهر فرد تاثیر می گذارد و در بلع یا تنفس اختلال ایجاد می کند.
مشکلات قلبی. کم کاری تیروئید با افزایش خطر بیماری قلبی و نارسایی قلبی همراه است. در درجه نخست به این دلیل که سطح بالای کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) – کلسترول “بد” – می تواند در افرادی که تیروئید کم کار دارند رخ دهد.
بروز مشکلات روحی و روانی. احتمال می رود افسردگی در اوایل کم کاری تیروئید رخ دهد و با گذشت زمان شدیدتر شود، همچنین کم کاری تیروئید باعث کندی عملکرد ذهنی نیز می شود.
نوروپاتی محیطی. کم کاری تیروئید کنترل نشده در طولانی مدت به اعصاب محیطی آسیب می رساند. اعصاب اطلاعات را از مغز و نخاع به بقیه بدن به عنوان مثال بازوها و پاها منتقل می کنند. نوروپاتی محیطی باعث درد، بی حسی و گزگز در نواحی آسیب دیده می شود.
میکسدما. این وضعیت نادر و تهدید کننده زندگی نتیجه کم کاری تیروئید در درازمدت و تشخیص داده نشده است. علائم و نشانه های آن شامل عدم تحمل سرما، خواب آلودگی شدید و به دنبال آن بی حالی و بیهوشی عمیق است. کما میکسدما احتمال می رود در اثر آرام بخش ها، عفونت یا استرس ها روی بدن ایجاد شود. در صورت داشتن علائم یا نشانه های میکسدما بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
ناباروری. مقادیر کم هورمون تیروئید در تخمک گذاری تداخل ایجاد می کند که این امر باعث ایجاد اختلال در باروری می شود. علاوه بر این، برخی از دلایل کم کاری تیروئید مانند اختلال خودایمنی نیز می تواند باروری را مختل کند.
نقائص هنگام تولد. نوزادان متولد شده از زنان مبتلا به بیماری تیروئید درمان نشده در مقایسه با نوزادانی که از مادران سالم متولد می شوند خطر نقص مادرزادی در آنها بیشتر است، همچنین این کودکان بیشتر در معرض مشکلات جدی فکری و رشدی قرار دارند.
نوزادان مبتلا به کم کاری تیروئید درمان نشده در بدو تولد در معرض خطر مشکلات جدی از نظر رشد جسمی و ذهنی هستند، اما اگر این وضعیت در چند ماه نخست تولد تشخیص داده شود احتمال رشد طبیعی بسیار زیاد افزایش می یابد.

مترجم: الهه زارعی