ریفلاکس اسید زمان بازگشت اسید معده به مری رخ می دهد. مری یک لوله عضلانی است که گلو و معده را به هم متصل می کند. رایج ترین علامت ریفلاکس اسید احساس سوزش در قفسه سینه است که به سوزش معده معروف است.

از علائم دیگر آن می توان به طعم غذای ترش یا برگردانده در پشت دهان اشاره کرد. ریفلاکس اسید به عنوان ریفلاکس معده (مری) نیز شناخته می شود. اگر بیش از 2 بار در هفته آن را تجربه می کنید احتمال می رود به بیماری ریفلاکس معده (مری) مبتلا باشید.

علاوه بر سوزش مکرر معده علائم بازگشت اسید به مری شامل مشکل در بلع، سرفه یا خس خس سینه و درد قفسه سینه است. بیشتر افراد هرازگاهی ریفلاکس اسید و دل درد را تجربه می کنند. بازگشت اسید به مری به عنوان یک بیماری جدی حدود 20 درصد آمریکایی ها را درگیر کرده است. تحقیقات در مجله ’Digestive Diseases and Sciences’ نشان می دهد میزان بازگشت اسید به مری بین مردم در حال افزایش است.

در مورد مراحل مورد استفاده برای جلوگیری از ریفلاکس اسید و سوزش معده اطلاعات کسب کنید. به گزارش هلث لاین، تغییر سبک زندگی، مصرف دارو یا گزینه جراحی به تسکین شرایط کمک می کند.

عوامل خطر برای ریفلاکس اسید و سوزش سر معده

هر فردی می تواند ریفلاکس اسید و سوزش معده را به صورت گاه به گاه تجربه کند. به عنوان مثال، ممکن است این علائم پس از خوردن خیلی سریع نمایان شوند یا حتی بعد از خوردن غذاهای پرادویه یا پرچرب نیز بروز پیدا می کنند. در صورت داشتم یکی از موارد زیر احتمال بازگشت اسید به مری افزایش می یابد:
دارای اضافه وزن یا چاقی
بارداری
ابتلا به دیابت
سیگار کشیدن
اختلالات خوردن مانند بی اشتهایی یا پرخوری عصبی نیز در برخی موارد بازگشت اسید به مری نقش دارند.

تغییر سبک زندگی

به طور معمول با اتخاذ چند تغییر در شیوه زندگی می توان از موارد گاه به گاه یا خفیف ریفلاکس اسید جلوگیری کرد، به عنوان مثال:
3 ساعت بعد از غذا از دراز کشیدن خودداری کنید.
وعده های غذایی کوچک تر را در طول روز به طور مکرر بخورید.
لباس های گشاد بپوشید تا از وارد آمدن فشار روی شکم جلوگیری شود.
اضافه وزن خود را حذف کنید.
سیگار کشیدن را ترک کنید.
با قرار دادن بلوک های چوبی زیر پایه های تخت، سر تخت خود را 6 تا 8 اینچ بالاتر ببرید. بالابرهای تخت خواب نیز گزینه دیگری برای انجام این کار است.
خوردن چندین نوع غذا نیز می توانند باعث ریفلاکس اسید و سوزش معده شوند. به احساس خود پس از خوردن غذاهای مختلف بسیار توجه کنید. عوامل آغازگر شامل موارد زیر است:
غذاهای چرب یا سرخ شده
الکل
قهوه
نوشیدنی های گازدار مانند نوشابه
شکلات
سیر
پیازها
میوه های خانواده مرکبات
نعناع تند
نعناع
سس گوجه فرنگی
اگر پس از خوردن برخی غذاها دچار ریفلاکس اسید یا سوزش معده می شوید اقدامات لازم را برای جلوگیری از بروز آنها انجام دهید.

بیشتر بخوانید:بیماری پروانه ای چیست؟ / علائم و عوارض آن را بشناسید

دارو

علائم بسیاری از افراد با طریق تغییر سبک زندگی بهبود می یابد، اما برخی دیگر ممکن است برای جلوگیری یا درمان ریفلاکس اسید و سوزش معده به مصرف دارو نیاز داشته باشند. پزشک ممکن است داروهای بدون نسخه یا نسخه ای مانند موارد زیر را تجویز کند:
آنتی اسیدها مانند کلسیم کربنات
مسدود کننده های گیرنده H2 مانند فاموتیدین یا سایمتیدین
محافظ های مخاطی مانند سوکرالفات
مهارکننده های پمپ پروتون مانند رابپرازول، دکس لانسوپرازول و اس ‌امپرازول

نکته ای در مورد بازدارنده های پمپ پروتون

مهار کننده های پمپ پروتون موثرترین روش های درمانی ریفلاکس اسید مزمن هستند. این داروها به طور معمول گزینه های بسیار ایمنی در نظر گرفته می شوند و تولید اسیدهای معده در بدن را کاهش می دهند.

برخلاف برخی از داروهای دیگر فقط باید یک بار در روز برای جلوگیری از بروز علائم مصرف شوند، همچنین استفاده از مهار کننده های پمپ پروتون به صورت طولانی مدت عوارض منفی دارد. با گذشت زمان می توانند ویتامین B12 را در بدن تخلیه کنند. از آنجا که اسید معده یکی از موارد دفاعی بدن در برابر عفونت نیز است.

علاوه بر این، مهار کننده های پمپ پروتون می توانند خطر ابتلا به عفونت و شکستگی استخوان را افزایش دهند. به طور خاص هم می توانند خطر شکستگی مفصل ران، ستون فقرات و مچ دست را افزایش دهند.

عمل جراحی

جراحی فقط در موارد نادر ریفلاکس اسید و سوزش معده تجویز می شود. رایج ترین جراحی که برای درمان ریفلاکس اسید استفاده می شود روشی است که به عنوان فوندوپلیکاسیون نیسن شناخته می شود این روش با لاپاراسکوپ انجام می شود. بعد از انجام آن باید یک تا 3 روز در بیمارستان بمانید. عوارض آن نادر و نتایج آن بسیار موثر است. با این حال، جراحی منجر به افزایش نفخ یا مشکل در بلع می شود.

بیشتر بخوانید:مهم ترین نکات برای و دستور تهیه یک لواشک سالم و خوشمزه

در پایان

اگر به طور منظم دچار ریفلاکس اسید یا سوزش سر دل می شوید با پزشک خود صحبت کنید. وی برای جلوگیری از علائم در وهله نخست تغییر سبک زندگی را توصیه می کند. به عنوان مثال، وی ممکن است خوردن وعده های غذایی کمتر، دراز نکشیدن بعد از غذا خوردن یا حذف برخی غذاهای خاص از رژیم غذایی را توصیه کند، همچنین کاهش وزن و ترک سیگار نیز حائز اهمیت است.

اگر تغییر در سبک زندگی باعث بهبود تسکین علائم نشوند پزشک داروهای بدون نسخه یا نسخه ای را تجویز می کند. در موارد نادر نیز گزینه جراحی پیشنهاد می شود که عوارض ناشی از آن نیز نادر است.
مترجم: الهه زارعی