سوزاک عفونت ناشی از باکتری‌های مقاربتی است که مردان و زنان را آلوده می‌کند. سوزاک اغلب در مجرای ادرار، راست روده یا گلو تأثیر می‌گذارد و در زنان، می‌تواند دهانه رحم را نیز آلوده کند.

سوزاک معمولاً در حین رابطه جنسی واژینال، دهانی یا مقعد به طرف مقابل منتقل می‌شود. حتی مادران آلوده به این ویروس نیز می‌توانند این ویروس را به جنین خود منتقل کنند و در زمان زایمان کودک نیز این بیماری را داشته باشد. در نوزادان، سوزاک معمولاً چشم را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

طبق مقاله منتشر شده انواع بیماری های مقاربتی در بلاگ لوکس ایرانا،‌ پرهیز از رابطه جنسی ناایمن، استفاده از کاندوم در صورت داشتن رابطه جنسی و قرار گرفتن در یک رابطه سالم و بدون بیماری با همسر و دادن آزمایش، بهترین راه‌ها برای جلوگیری از اینگونه بیماری‌های مقاربتی است.

علائم سوزاک

در بسیاری از موارد، این بیماری در افراد علائمی ندارد. با این حال، علائم آن می‌تواند بسیاری از نقاط بدن شما را تحت تأثیر قرار دهد، اما معمولاً در دستگاه تناسلی ظاهر می‌شود.

علائم و نشانه‌های عفونت سوزاک در مردان عبارت‌اند از:

  • ادرار همراه با درد
  • ترشحات چرک مانند از نوک آلت تناسلی مرد
  • درد یا تورم در بیضه

علائم و نشانه‌های سوزاک در زنان عبارت‌اند از:

  • افزایش ترشحات واژن
  • ادرار همراه با درد
  • خونریزی واژن بین دوره‌های قاعدگی، مانند بعد از آمیزش واژن
  • درد شکم یا لگن

سوزاک در سایر نقاط بدن

سوزاک همچنین می‌تواند بر قسمت‌های دیگر بدن نیز تأثیر بگذارد. تأثیر سوزاک بر نقاط دیگر بدن شامل موارد زیر می‌شود:

  • مقعد. علائم و نشانه‌ها شامل خارش مقعدی، ترشحات چرکی از راست روده، لکه‌های خون قرمز روشن در زمان رفتن به توالت و اعمال فشار بسیار در زمان بیرون روی.
  • چشم‌ها. سوزاک چشم را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد و می‌تواند باعث درد چشم، حساسیت به نور و ترشحات چرکی از یک یا هر دو چشم شود.
  • گلو. علائم و نشانه‌های عفونت گلو ممکن است شامل گلودرد و تورم غدد لنفاوی گردن شود.
  • مفاصل. اگر یک یا چند مفصل توسط باکتری‌ها (آرتروز سپتیک) آلوده شوند، ممکن است مفاصل آسیب دیده، به خصوص در حین حرکت، قرمز، متورم و همراه با درد بسیار باشند.

چه موقع به دکتر مراجعه کنید

در صورت مشاهده علائم و نشانه‌های آزار دهنده مانند احساس سوزش هنگام ادرار یا ترشح چرک از آلت تناسلی، واژن یا مقعد به پزشک مراجعه کنید و با او در این باره صحبت کنید.

همچنین اگر همسرتان به سوزاک مبتلا شده است، می‌توانید با او صحبت کنید و از پزشک برای او وقت بگیرید. ممکن است علائم یا نشانه‌هایی نداشته باشید که شما را وادار به مراجعه به پزشک کند، اما بدون درمان این بیماری می‌توانید شریک زندگی خود را به این بیماری مبتلا کنید. به همین خاطر آزمایش می‌تواند خیال شما را راحت کند.

علل بروز بیماری سوزاک

عامل اصلی بروز بیماری سوزاک باکتری Neisseria gonorrhoeae است. باکتری سوزاک غالباً در هنگام تماس جنسی، از جمله مقاربت دهانی، مقعدی یا واژن، از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شود.

خطر سوزاک

افرادی که بدون استفاده از محصولات پیشگیرانه مانند کاندوم رابطه جنسی دارند، می‌توانند در میان اولین نفرات ابتلا به این بیماری باشند. سلامت رابطه جنسی باید به هر طریقی تضمین شود تا خود و همسر خود را از بیماری محفوظ نگه دارید. حتی اگر به بیماری‌های دیگر مقاربتی نیز مبتلا باشید، احتمال ابتلای شما به این بیماری نیز افزایش می‌یابد.

عوارض ابتلا به بیماری سوزاک

سوزاک اگر درمان نشود، می‌تواند عوارض بسیاری را داشته باشد. این عوارض عبارت‌اند از::

  • ناباروری در زنان. سوزاک می‌تواند به رحم و لوله‌های رحمی نیز گسترش پیدا کند و باعث بیماری التهاب لگن (PID) نیز بشود. PID می‌تواند منجر به زخم شدن لوله‌های رحم شود که در نهایت باعث ناباروری شود. PID به درمان فوری نیاز دارد.
  • ناباروری در مردان. سوزاک می‌تواند باعث التهاب لوله کوچک در قسمت عقب بیضه‌ها شود که مجاری اسپرم در آن قرار دارد (اپیدیدیم). اگر این مشکل درمان نشود، می‌تواند منجر به ناباروری شود.
  • عفونی که به مفاصل و سایر نواحی بدن شما سرایت می‌کند. باکتری عامل سوزاک می‌تواند از طریق جریان خون پخش شود و سایر قسمت‌های بدن شما از جمله مفاصل را آلوده کند. تب، بثورات پوستی، زخم‌های پوستی، درد مفاصل، تورم و سفتی از نتایج احتمالی پخش شدن این ویروس در بدن است.
  • افزایش خطر ابتلا به HIV / AIDS. با ابتلا به سوزاک، شما را در معرض ابتلا به ویروس نقص ایمنی انسانی (ویروس HIV) هستید؛ ویروسی که منجر به ایدز می‌شود و می‌تواند زندگی شما را با خطر مواجه کند. افرادی که هم مبتلا به سوزاک و هم اچ آی وی هستند، می‌توانند هر دو بیماری را با سرعت بیشتری به شریک زندگی خود منتقل کنند.
  • عوارض در نوزادان. نوزادانی که در هنگام تولد از مادرانشان سوزاک می‌گیرند، می‌توانند به کوری، زخم در پوست سر و عفونت مبتلا شوند.

جلوگیری از سوزاک

در مورد عوارض و خطرات احتمالی این بیماری بسیار گفتیم. اما برای اینکه به این بیماری مبتلا نشوید چه باید بکنید؟ موارد زیر راه‌های پیشگیری از بیماری سوزاک هستند.

  • در صورت داشتن رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید. خرید و استفاده از برند های معتبر کاندوم می‌تواند شما را از این بیماری دور نگه دارد. پرهیز از رابطه جنسی ناایمن مطمئن‌ترین راه جلوگیری از سوزاک است. در رابطه جنسی با همسرتان نیز از کاندوم در طی هر نوع تماس جنسی، از جمله رابطه مقعدی، دهانی یا رابطه واژینال استفاده کنید.
  • مطمئن باشید که شما و همسرتان از نظر عفونت‌های مقاربتی مورد آزمایش قرار گرفته‌اید. قبل از رابطه جنسی با همسرتان، آزمایش دهید و نتایج را با یکدیگر در میان بگذارید.
  • اگر شریک زندگی شما علائم یا نشانه‌هایی از بیماری‌های مقاربتی دارد، مانند سوزش در هنگام ادرار یا بثورات پوستی در دستگاه تناسلی یا زخم روی آن، حتما به او دادن آزمایش را پیشنهاد دهید و او را مطلع کنید.
  • به صورت منظم غربالگری سوزاک را انجام دهید. غربالگری سالانه برای زنان و مردان که در معرض خطر ابتلا به عفونت هستند، توصیه می‌شود.

برای جلوگیری از ابتلا به سوزاک و انتشار آن به همسرتان، از رابطه جنسی خودداری کنید تا زمانی که شما و همسرتان به صورت کامل آزمایش‌ها را انجام دهید و از درمان آن مطمئن شوید.

بیشتر بخوانید: درباره کاندوم ضد حساسیت kodex بیشتر بدانید