افسردگی یا اختلال افسردگی اساسی به عنوان نوعی اختلال خلقی در آن فرد احساس غم یا از دست دادن علاقه خود را نسبت به چیزهایی که از آن قبلا لذت می برده یا هر دو را به طور همزمان تجربه می کند.

افسردگی یکی از شایع ترین اختلال روانی است که بیش از 264 میلیون نفر در سراسر جهان آن را تجربه می کنند. افسردگی اغلب با احساس غم و اندوه اشتباه گرفته می شود، اما در واقع دو چیز متفاوت هستند.

به گزارش تایمزسوفاندیا، حوادث آسیب زای زندگی مانند مرگ یک عزیز، قطع رابطه، از دست دادن شغل، زنده ماندن از یک فاجعه طبیعی می تواند به احساس غم و اندوه منجر شود، اما عموما کوتاه مدت هستند.

تفاوت بین اندوه و افسردگی

غم و اندوه ناشی از یک واقعه آسیب زا است، اما تنها احساسی نیست که فرد می تواند تجربه کند. ممکن است فردی جدا از غمگین بودن برخی اوقات با برخی از خاطرات شاد یا احساسات شاد روبرو شود، اما در صورت افسردگی بیشتر اوقات فرد غمگین است. احساس غم و اندوه و کاهش علاقه باید حداقل 2 هفته بماند تا در گروه افسردگی قرار گیرد.

احساس صدمه به خود یا خودکشی به طور معمول هنگام غم و اندوه داشتن شخص نمایان نمی شود. حتی اگر هم چنین شود به طور کلی حول ایده متحد شدن با عزیزی که درگذشته است یا به دلیل عدم توانایی انجام مسئولیت شخص در قبال خانواده اش می چرخد.

در صورت افسردگی فرد بخاطر عدم توانایی در کنار آمدن با غم طولانی مدت یا احساس بی ارزشی قصد خودزنی یا خودکشی دارد. هنگام افسردگی فرد احساس بی ارزشی می کند و اینکه لیاقت زندگی ندارد که احتمال می رود منجر به خودزنی شود. هنگام غمگینی از یک حادثه آسیب زا فرد به طور کلی احساس بی ارزشی نمی کند.

عزت نفس هنگام افسردگی آسیب می بیند و نفرت از خود نیز یکی از علائم افسردگی محسوب می شود.

علائم افسردگی

یک فرد هنگام افسردگی و احساسات منفی مختلف جدا از غم و اندوه یکسری علائم جسمی و روحی را نیز تجربه کند. اگر فرد در طول مدت 2 هفته 5 مورد از علائم ذکر شده را تجربه کند دچار افسردگی شده است. علائم شایع افسردگی عبارتند از:

1. احساس غم یا افسردگی
2. تحریک پذیر، مضطرب، بی قرار، پرخاشگر یا بدخلق
3. از دست دادن میل انجام فعالیت های مورد علاقه
4. از دست دادن اشتها
5. کاهش یا افزایش وزن
6. کاهش میل جنسی
7. الگوی خواب آشفته مانند خواب زیاد یا کم خوابی
8. مشکل در تمرکز، تصمیم گیری یا تکمیل فعالیت های معمول
9. احساس بی ارزشی، تنفر از خود، ناامیدی و گناه
10. خستگی
11. خودزنی یا داشتن افکار خودکشی

علائم افسردگی را نباید نادیده گرفت زیرا در صورت عدم مراقبت می تواند علائم و غم و اندوه را تشدید کرده و به زندگی فرد آسیب برساند.

دلایل افسردگی

ژنتیک: در صورت داشتن سابقه خانوادگی به احتمال زیاد یا حداقل در معرض خطر ابتلا به این اختلال در مقطعی از زندگی خود قرار دارید.
حوادث آسیب زا: حوادث آسیب زای عمده یا حوادث آسیب زای دوران کودکی فرد می تواند افسردگی را تحریک کند و فرد را به مارپیچ احساسات منفی بکشاند.
ساختار مغز: فعالیت کمتر در لوب پیشانی مغز فرد می تواند وی را در معرض خطر بیشتری از افسردگی قرار دهد.
وضعیت سلامتی: فرد پس از ابتلا به بیماری های مزمن، سایر اختلالات روانی یا شرایط پزشکی دچار افسردگی شود.
فعالیت شیمیایی مغز: تغییر در فعالیت شیمیایی مغز می تواند منجر به بروز احساساتی شود که فرد افسردگی را تجربه کند. تغییر در سطح انتقال دهنده عصبی مغز نیز علائم افسردگی را تحریک می کند.

در پایان

افسردگی با یکسری علائم می تواند به دلیل عوامل مختلفی ایجاد شود، اما قابل درمان است. اگر با هر یک از علائم افسردگی روبرو هستید آنها را نادیده نگیرید و سعی کنید به دنبال کمک باشید. مراجعه به موقع به پزشک می تواند به حداقل رساندن تاثیرات منفی آن کمک کند و می تواند شیوه زندگی را تغییر دهد.

به طور کلی می تواند فرد را شادتر کرده و اراده وی را برای داشتن یک زندگی هدفمند بازگرداند. همه آنچه مهم است اینکه تابوی افسردگی را بشکنیم و برای بهتر شدن کیفیت زندگی خود به دنبال کمک باشیم.

مترجم: الهه زارعی