اغلب کسانی که به دنبال کارآفرینی هستند و یا برای فعالیت در این زمینه اقدامی کرده‌اند، ممکن است باور‌های اشتباهی در حوزه‌ی ثبت شرکت داشته باشند و یا به علت نداشتن آگاهی لازم، اقدامات نامناسبی در این زمینه انجام دهند.

اگر جزو دو گروه بالا هستید و هنوز اقدامی برای ثبت شرکت نکرده‌اید، قبل از هرکار این مطلب را بخوانید.

ثبت شرکت؛ راهی که همیشه لازم نیست

ثبت شرکت از مهمترین دغدغه‌های افرادی است که می‌خواهند کسب‌و‌کار شخصی راه بیندازند اما ممکن است خیلی‌ها ندانند که اصلا با چه هدفی می‌خواهند این کار را انجام دهند و یا ممکن است ثبت شرکت، انتخاب مناسبی برای رساندن آن‌ها به هدفی که در ذهن دارند، نباشد.

در این مطلب سعی شده تا ضمن به چالش کشیدن باورها و اقدامات اشتباه افراد در این زمینه، راه‌حل‌های مناسب در اختیارشان قرار داده شود. چرا که ثبت شرکت در ابتدای کار نه تنها ممکن است اقدام موثری نباشد که حتی شما را با چالش‌های زود هنگام مواجه کند.

در ابتدا بیایید نگاهی به مفاهیم مهم این فرآیند، شامل تعریف شرکت، ثبت شرکت و باورهای اشتباهی که در این زمینه برای افراد به وجود می‌آید، داشته باشیم.

شرکت چیست؟

به‌ طورکلی، مفهوم «شرکت» به گردهم آمدن دو یا چند نفر شخص حقیقی یا حقوقی به قصد ارائه‌ی محصول (خواه تجاری باشد یا غیر تجاری) گفته می‌شود.

اگر هدف افراد، ارائه‌ی محصول و اهداف تجاری باشد، شرکت را «تجاری» و اگر اهداف غیر تجاری باشد، شرکت را «حقوقی» یا «مدنی» می‌نامند.

همانطور که از تعریف بالا مشخص است، هر شرکت باید محصول یا خدمتی برای ارائه داشته باشد که بتواند به فعالیت بپردازد.

 

هدفتان از ثبت شرکت را بررسی کنید

اگر ایده‌ای برای ارائه دارید، قبل از هر چیز باید هدفتان از ثبت شرکت را بررسی کنید.

خیلی از افراد در جریان راه‌اندازی کسب‌و‌کار خود به مواردی بر‌می‌خورند که به اشتباه فکر می‌کنند برای رفع این موارد لازم است شرکت ثبت کنند در حالی‌که ثبت شرکت راه‌حل مناسبی برای رسیدنشان به هدف مورد نظر نیست.

ثبت برند (نام و نشان تجاری) و اشتباهات رایج مرتبط با آن

یکی از مواردی که افراد را به اشتباه می‌اندازد و راه حل ثبت شرکت را برای آن انتخاب می‌کنند، حفظ مالکیت معنوی یک نام انحصاری است.

به این معنی که فرد، محصول یا خدمتی را با نام مشخصی ارائه می‌دهد و نمی‌خواهد که دیگران نیز با این نام، محصولات مشابه ارائه دهند. در این مواقع افراد فکر می‌کنند برای اینکه بتوانند نام محصول یا خدمتی که ارائه می‌دهند را به انحصار خود در آورند، لازم است تا شرکتی به‌ همان نام ثبت و در قالب این شرکت محصول یا خدمت خود را با نام انحصاری عرضه کنند در حالی که برای این منظور، ثبت برند گزینه مناسب‌تری نسبت به ثبت شرکت است.

شما برای حفظ مالکیت معنوی یک نام انحصاری در همان آغاز کار، نیاز به ثبت شرکت ندارید. بلکه می‌توانید ابتدا با ثبت برند خود در مرکز مالکیت معنوی ایران، تمامی حقوق معنوی آن نام را در طبقه‌ی ثبت شده برای خودتان محفوظ نگه دارید و پس از آن، در زمان مقتضی و متناسب با هدفتان، نسبت به ثبت شرکت اقدام کنید.

آیا واردات و صادرات نیاز به ثبت شرکت دارد؟

بسیاری از افراد بر این باور اشتباه هستند که واردات و صادرات محصول تنها در صورتی امکان‌پذیر است که در قالب یک شرکت ثبت شده انجام شود در حالی که اینطور نیست.

برای اینکه بتوانید محصولی را صادر یا وارد کنید، نیاز به کارت بازرگانی دارید.

کارت بازرگانی به تمامی افراد حقیقی و حقوقی امکان صادرات و واردات محصول را می‌دهد و برای این کار نیاز به ثبت شرکت ندارید.

معایب ثبت شرکت چیست؟

در اینکه برای رسمیت بخشیدن به فعالیت تجاری یا غیر تجاری خود نیاز به ثبت شرکت دارید شکی نیست اما، باید این را بدانید که نمی‌توان بدون ارائه‌ی خدمت یا محصولی مشخص، شرکتی را به نام خود و شرکایتان ثبت کنید چرا که ثبت شرکت به معنای ایجاد یک شخصیت حقوقی است که نیاز به رسیدگی و انجام یک سری اقدامات قانونی دارد.

اگر شرکتی را در اداره ثبت شرکت‌ها به ثبت برسانید ( چه از آن استفاده کنید و چه نکنید) مسئولیت و بار حقوقی برایتان به دنبال می‌آورد و این موضوع از معایب ثبت شرکت محسوب می‌شود.

به این معنی که جدای از کا‌رهایی که برای ثبت شرکت تجاری یا غیر تجاری خود انجام می‌دهید، یک سری اقدامات نیز هستند که باید آنها را انجام دهید تا از لحاظ قانونی مشکلی برایتان پیش نیاید.

این اقدامات شامل موارد زیر می‌شوند:

  • معرفی شرکت ثبت شده به ادارات مالیاتی شهر و استان محل استقرار شرکت.
  • ثبت نام در سامانه‌ی جامع مالیاتی کشور برای ابراز و پرداخت سالانه‌ی مالیات.
  • اقدام سالانه برای پلمپ دفاتر.
  • مراجعه‌ی سالانه به ادارات مالیاتی برای حسابرسی و رسیدگی‌های مالیاتی.
  • ارائه‌ی اظهارنامه‌ی مالیاتی و پرداخت مالیات بر درآمد بر اساس سال مالیاتی.
  • اقدام برای دریافت گواهی مالیات بر ارزش افزوده و تمدید آن به صورت دوره‌ای (در صورت مشمولیت).

هرچند برای پرداخت مالیات باید جزو مشمولین قرار بگیرید (به‌ طور معمول تا زمانی که شرکت‌ها به سوددهی نرسند و جزو شرکت‌های زیان‌ده به حساب آیند، مشمول پرداخت مالیات نمی‌شوند) اما در صورت ثبت شرکت و اثبات سوددهی آن، موظف به پرداخت سالانه‌ی مالیات بر درآمد هستید.

  • توصیه می‌شود زمانی اقدام به ثبت شرکت برای کسب‌و‌کارتان کنید که مالیات بر درآمد، هزینه‌های زیادی را به شما تحمیل نکند و قادر به پرداخت آن باشید.

به‌طور کلی زمانی ثبت شرکت برایتان مفید به فایده خواهد بود که هدفتان از این کار را بدانید و آمادگی قبول مسئولیت‌های قانونی پس از آن را داشته باشید.