درمان بی خوابی از مشکلاتی است که عده ای گمان می کنند براحتی قابل حل است. درست است که با برخی کارها مانند تغییر سبک زندگی می توان تا حدودی از شدت آن کاست اما برای درمان کامل بی خوابی باید ابتدا آن را شناخت. شناخت عوامل بی خوابی در درمان کامل و قطعی آن کمک شایانی می کند. این که بی خوابی چگونه درمان می شود، بیشتر به این بستگی دارد که چه عواملی سبب بروز آن شده اند. گاهی بی خوابی خود باعث بیماری هایی می شود که درمان بی خوابی را می طلبد. در این مقاله به صورت مختصر درمان بی خوابی را بیان می کنیم.

بی خوابی و عوامل ایجاد

فردی که بی خواب می شود در واقع خوابش نمی برد. گاها هم کمبود خواب به دلیل بد خواب بودن است. بد خواب بودن را می توان گفت به معنی از خواب پریدن های مکرر به دلایل گوناگون است و فرد در طول روز خواب آلوده می باشد. بی خواب بودن هم خواب آلودگی را به همراه دارد اما با این تفاوت که فرد شب خوابش نمی برد. در واقع کسی که می خواهد ساعت 12 شب بخوابد تا 4 صبح در رختخواب بیدار است.

عوامل زیادی وجود دارد که فرد نمی تواند بخوابد. استرس یکی از مهمترین عوامل آن است. گاهی مشغله های کاری طوری در ذهن انسان غوغا می کنند که اجازه استراحت به انسان نمی دهند. کارهای زیاد یا بیماریها می توانند خواب را انسان بگیرند. مصرف قهوه و نوشیدنی های کافئین دار نیز در کاهش خواب موثر هستند.

از طرفی عوامل ایجاد بی خوابی می تواند موقتی، حاد یا طولانی مدت و مزمن باشد. عواملی که بصورت موقت ایجاد می شوند نیاز به درمان ندارند اما عوامل حاد و مزمن باید با نظر پزشک بررسی و درمان شوند. با بررسی درست این عوامل می توان راه های مناسب برای درمان بی خوابی انتخاب کرد.

 

 راه های درمان بی خوابی

برای بی خوابی اولین و بهترین گزینه آن است که یک پزشک متخصص خواب شما را ویزیت کند. با این حال تغییر در روش و سبک زندگی از عوامل تاثیر گذار در درمان کمبود خواب هستند. در زیر مختصرا راه های رسیدن به خواب مناسب را بیان می کنیم.

  • تغییر در سبک زندگی و تغذیه

یکی از عوامل تاثیر گذار در بی خوابی سبک زندگی افراد است. معمولا فردی که ورزش نمی کند و اضافه وزن دارد بیشتر خواب آلوده است. این شخص به دلیل آن که معده اش مدام در حال کار کردن است خواب راحتی ندارد. این معزل باید با کاهش وزن، ورزش و دوری از پر خوری حل شود.

همچنین نوع خوابیدن فرد نیز تاثیر زیادی بر بی خوابی او دارد. بی خوابی حاصل از بیدار شدن های شبانه بخاطر خروپف به دلیل اشتباه خوابیدن هم امکان دارد. به پهلو خوابیدن به شخص کمک می کند تا در خواب راحت تر نفس بکشد و از خواب بیدار نشود.

مصرف غذاهای چرب، دوری از نوشیدنی های خواب آور، مصرف مدام قهوه و نوشیدنی های کافئین دار در افزایش بی خوابی موثر هستند. برعکس خوردن نوشیدنی های خواب آور گیاهی مثل دمنوش بابونه یا اسطوخودوس به شما در خوابی آرام کمک می کند. این دمنوش ها خاصیت ضد استرس و اضطراب دارند.

  • تنظیم ساعت خواب

ساعت خواب یک انسان باید تنظیم باشد. این کار بسیار راحت است. 8 ساعت خواب را برای خود در نظر بگیرید و در زمانی آن را قرار دهید که کارتان تمام می شود یا به کارهای فردای خود می رسید. حالا به این زمان مشخص شده پایبند و متعهد شوید. سعی کنید هر کاری دارید قبل از ساعت خواب تمام شود.

اگر شما در شیف شبانه کار می کنید، باید زمان را طوری مدیریت کنید که در روز 8 ساعت بخوابید. برای این کار حتما از چشم بند استفاده کرده و یک محیط مناسب خواب برای خودتان درست کنید.

  • تکنیک آرامش درمانی

آرامش و خواب زمانی به سراغ آدم می آید که استرس ها کاهش پیدا کند و دغدغه یا نگرانی نداشته باشیم. برای این که بتوان به خواب راحت رسید بهتر است یک محیط خواب آرام برای خود فراهم کنید. مهمترین نکته برای داشتن یک محیط آرام، تاریکی است. هر چه نور کمتر باشد خواب راحت تری خواهیم داشت. همچنین نبود سروصدا در خواب راحت تاثیر گذار است. محیط خواب باید نور و سروصدای کم به همراه رطوبت مناسب داشته باشد.

در هر جایی که آرامش بیشتری دارید بخوابید و به هیچ عنوان در آن کار نکنید. وجود ابزار کار در محیط خواب باعث می شود تا دغدغه های تان وارد محیط استراحت شما شود و آرامش را از شما سلب کند.

  • تکنیک رفتار درمانی

کنترل رفتار و هیجانات آن به خواب سالم کمک فراوانی می کند. رفتار ما نشان از میزان احساس ما دارند و اگر نتوانیم آن را کنترل کنیم روی کارکرد بدن ما تاثیر منفی دارد. مشغله های کاری یا جرو بحث، نگرانی حاصل از کمبود کار یا زیادی وظایف در محیط از عوامل خواب ناسالم است. حال آن که هیجانات ناگهانی نیز خواب را از ما می گیرد.

اولین مرحله در رفتار درمانی آن است که عوامل استرس زا را در محیط کار کم کنیم. وظایف خود را مشخص و به مقدار روزانه کار برداریم. سعی کنیم کارها را با برنامه انجام دهیم که به همه آنها برسیم. از طرفی حرکات ناگهانی را کنار بگذاریم یا هیجانات را کم کنیم. در بحث های کاری سعی کنیم بهتر فکر کنیم و تا حد امکان وارد گفتگوهایی که به روان ما آسیب می زند، نشویم.

  • مراجعه به پزشک مختصص اختلالات خواب

تمامی روش های بالا به ما کمک می کند تا مقداری کم خوابی ما کاهش یابد اما برای درمان قطعی مراجعه به پزشک مختصص ضروری است. متخصصین اختلالات خواب می توانند با معاینه ما و بررسی عوامل تاثیرگذار بر میزان خواب، روش های درمانی آن را پیشنهاد دهند.

روش های درمانی پزشکی گاهی نیاز به مصرف دارو دارد. گاهی نیز برای برخی اختلالات نظیر خروپف و آپنه نیاز به استفاده از دیواس دهانی است که جدیدترین روش درمان آپنه خواب می باشد. با دیواس دهانی فرد در موقع خواب براحتی نفس می کشد و مجاری تنفسی او مسدود نمی شود. دیواس دهانی دستگاهی ست که در موقع خواب در دهان فرد قرار می گیرد و اجازه نمی دهد که عضلات شل کام، مانع از تنفس شوند.

 

کلام آخر

بی خوابی نیاز به درمان قطعی و دائمی دارد. پزشک مختصص در تشخیص عامل بی خوابی می تواند به شما کمک می کند. در مرکز تخصصی اورا اسلیپ بهترین پزشکان متخصص نظیر خانم دکتر فریبا معینی پور می توانند با پیشرفته ترین امکانات به درمان مشکل بی خوابی شما بپردازند. همچنین این مرکز اولین کلینیک تخصصی جراحی بدون درد و ارائه دهنده دیواس دهانی  برای درمان بی خوابی و خروپف است.