لوله درزدار یکی از انواع رایج لولههای موجود در بازار است که به دلیل وجود جای درز و جوش روی سطح لوله، با این نام خوانده میشود. این لولهها کاربرد زیادی در صنایع مختلف دارند و برای ساخت آنها از ورقههای فولادی استفاده میشود. قیمت لوله درزدار به دلیل روش ساخت سریع، کم هزینهتر نسبت به انواع لوله مانیسمان و بدون درز است.
لوله درزدار یا درز جوش نوعی لوله است که با خم کردن ورقههای فولادی به شکل لوله و جوش دادن دو طرف طول ورقه به هم ایجاد میشود. برای جوش دادن این لولهها از روشهای مختلفی استفاده میشود و این موضوع روی مقاومت و کیفیت لوله تأثیر میگذارد. رایجترین روشهای جوشکاری لولههای درزدار عبارتاند از جوشکاری با مقاومت الکتریکی، جوشکاری با فرکانس بالا، جوشکاری با فیوژن الکتریکی و جوشکاری مارپیچی. این کار موجب میشود تا لوله نشت کمتری به بیرون داشته باشد و برای انتقال مواد مختلف و با حساسیت زیادتر مناسب باشد.
تفاوت لوله درزدار و لوله بدون درز
لوله درزدار و لوله مانیسمان از جنبههای مختلفی با هم فرق دارند. مراحل ساخت، مواد اولیه و حتی طریقه استفاده و اتصال این دو لوله با هم متفاوت است. برای ساخت لولههای بدون درز به جای استفاده از ورقههای فولادی از شمش فولاد استفاده میشود. از همین رو مهمترین تفاوت لوله درزدار و لوله بدون درز این است که روی لولههای درزدار جای جوش و درز وجود دارد، در حالی که سطح لولههای بدون درز، صاف و بدون جای جوش است. ساخت این لولهها به تجهیزات مدرنتر و پیشرفتهتری نسبت به لوله درزدار نیاز دارد و از طرفی هزینه ساخت این لولهها نیز بیشتر است.
۱- متفاوت بودن هزینه لولهها
نوع ساخت و تجهیزات مورد استفاده در ساخت انواع لوله درزدار و بدون درز موجب شده تا این لولهها قیمتهای متفاوتی داشته باشند. از آنجایی که هزینه ساخت و تولید لولههای درزدار بیشتر است در نهایت نیز قیمت این لولهها بیشتر از لولههای درزدار خواهد بود و این موضوع موجب شده تا بسیاری از افراد در شرایطی که امکان استفاده از هر دو نوع لولهها وجود دارد، از لولههای درزدار که ارزانتر هستند، استفاده کنند.
۲- تفاوت در مراحل ساخت لوله
برای ساخت لولههای بدون درز شمش فولاد با استفاده از دستگاههایی پیشرفته سوراخ میشود. برای این کار ابتدا شمش را به اندازه مورد نظر برش میدهند و بعد آن را به قدر داغ میکنند تا رنگ فلز قرمز شود. در این مرحله یک دستگاه گرد و لولهای شکل وارد شمش میشود و یک سنبه داغ با سرعت بالا از داخل لوله عبور میکند.
سپس بعد از فرم گرفتن لوله، آن را به آب خنک منتقل میکنند و در اندازه دلخواه برش میزنند و سطح لوله را صاف میکنند. اما لولههای درزدار با استفاده از ورقههای فولادی تهیه میشوند و برای ساخت آنها تنها لازم است دو طرف طول ورقهها بعد از رول شدن جوش داده شوند.
لولههای بدون درز باید بعد از فرآیند ساخت مورد آزمایش قرار بگیرند و مراحل دیگری را نیز پشت سر بگذارند، اما لولههای درزدار تنها برای یکپارچگی جوش مورد آزمایش قرار میگیرند.
تفاوت لوله بدون درز و درزدار
به طور کلی انواع روش تولید لوله فولادی به دو دسته لوله بدون درز و درزدار تقسیم بندی می شوند. لوله فولادی بدون درز در اصطلاح به لوله مانسمان یا سیم لس (seam-less) معروفند. در فرایند تولید این دسته از محصولات از روش جوش استفاده نمی شود، به این صورت که برای تولید از مقاطع فولادی اعم از شمش استفاده نموده و پس از حرارت و کشش و سایر فرایندها به لوله فولادی تبدیل می شود. همچنین ماده اولیه لوله فولادی مانیسمان نیز با لوله درزدار تفاوت دارد. این در حالی است که در فرایند تولید لوله درزدار پس از برش ورق و شکل دهی آن ، از جوشکاری نیز استفاده می گردد. به طور کلی کیفیت تولید و مواد اولیه لوله بدون درز نسبت به لوله سیاه درزدار بهتر می باشد و قیمت لوله فولادی نیز در هر دو روش متفاوت است. در مقاله ای تحت عنوان لوله مانیسمان چیست به طور مفصل در خصوص این محصول و کاربردهای آن توضیح داریم. در مقاله حاضر سعی داریم در خصوص تفاوت لوله درزدار و بدون درز صحبت کنیم.
انواع لوله درزدار
لولههای درزدار انواع مختلفی دارند و با توجه به ویژگیهای هر لوله، از آن برای مصارف متفاوتی استفاده میشود. در ادامه میتوانید با برخی از رایجترین انواع لوله درزدار آشنا شوید.
دو نوع از انواع لوله درزدار
۱- لوله آهنی درزدار عادی
از لوله آهنی درزدار عادی برای انتقال مایعات کم فشار با حرارت پایین استفاده میشود. این لولهها قبل از استفاده در برابر فشار آب و خم شدن لوله مورد آزمایش قرار میگیرند تا به کیفیت مطلوب و مورد نظر برسند. طول این لولهها معمولاً از ۴ تا ۱۰ متر است و با دو ضخامت معمولی و ضخیم تولید میشوند.
۲- لوله درزدار گالوانیزه
لولههای فولادی بعد از مدتی در اثر قرار گرفتن در آب و رطوبت شروع به پوسیده شدن میکنند و یا دچار خوردگی و زنگ زدگی میشوند. به منظور افزایش مقاومت لوله در برابر خوردگی و پوسیدگی از یک لایه فلز روی در سطح لوله استفاده میشود. این کار موجب میشود تا عمر لوله طولانیتر شود و برای مدت زمان بیشتری بدون مشکل قابل استفاده باشد.
به طور معمول برای ساخت لوله گالوانیزه از دو روش گرم و سرد استفاده میشود. گالوانیزاسیون به روش گرم بسیار رایجتر و کاربردیتر از روش سرد است. در این روش لوله فولادی در استخری از جنس فلز روی فرو برده میشود و سپس پوشش نسبتاً ضخیمی از فلز روی لوله ایجاد میگردد. این موضوع موجب میشود تا این لوله بسیار مقاوم شود و در برخی شرایط عمر لوله تا ۵۰ سال افزایش پیدا کند.
۳- لوله درز جوش ترانسفورماتور (پروفیل فولادی)
از این نوع از لوله درزدار برای ساخت لولههای حرارتی ترانسفورماتور و سایر مبدلها استفاده میشود. لولههای ترانسفورماتور به شکل مربع، مستطیل و کلاهی طراحی میشوند و در صنایع ماشین سازی کشاورزی و ساخت انواع درب و پنجره فولادی نیز کاربرد دارد.
۴- لوله درزدار داربستی
از لولههای درزدار داربستی بیشتر به منظور ساخت سازههای بزرگ و عمرانی استفاده میشود. از آنجایی که درز این لوله با ظرافتی که برای لولههای مخصوص انتقال مایعات و گاز جوش میخورد، بسته نمیشود؛ از همین رو نمیتوان از انواع لوله درزدار داربستی برای انتقال آب یا گازها استفاده نمود.
۵- لوله درزدار مارپیچی
این نوع از لولههای درزدار مقاومت بیشتری نسبت به لولههای درزدار عادی دارند یا درز مستقیم دارند. درز مارپیچی موجب میشود تا لوله کیفیت جوش بالاتر و همچنین بهره وری بیشتری نسبت به لولههای درز مستقیم داشته باشد. سرعت رسوب این لولهها بسیار زیاد است و ظاهر جوش بسیار صاف و یک دست به نظر میرسد. از طرف دیگر کیفیت جوش در این نوع لولهها معمولاً بسیار بیشتر است. معمولاً از این لولهها به منظور ساخت سیستمها تهویه، دفع سموم، جابجایی مواد از کامیونها و همچنین در بیمارستانها و مراکز عمومی استفاده میشود.
شرکت همیار فلز با دارا بودن سابقهی فعالیت بیش از نیم قرن در صنعت آهنآلات کشور توانسته است جایگاه خود را به عنوان یک مجموعه قدرتمند در این حوزه تثبیت نماید. شرکت همیار فلز با سابقه فعالیت خود در عرصه آهن آلات توانست در سال ۱۴۰۰ بیش از ۹۶ میلیون و ۲۶۸ هزار کیلوگرم فولاد را که معادل با ۱۳ برابر فولاد استفاده شده در برج ایفل است به فروش برساند.
کلمات کلیدی: لوله مانیسمان، آهن آلات، لوله های درزدار، لوله بدون درز، ورق فولاد، لوله سیاه درزدار، لوله گالوانیزه،لوله آهنی، همیارفلز