بازارهای محلی و سنتی استانبولبازارهای محلی و سنتی استانبول شبیه به چیزهایی است که در بازارهای سنتی کشور عزیزمان مشابه آنها را دیده‌اید. این بازارها همه چیز را از محصولات تازه گرفته تا کالاهای خانگی را می‌فروشند و هر یک از آنها سرشار از انرژی و زندگی هستند. تفاوت بازارهای محلی و سنتی استانبول با بازارهای کشورمان در اقلام و کالاهایی است که ارائه می‎دهند. در واقع شما همیشه می‌توانید چیزهای منحصربه‌فردی را در آنها پیدا کنید.

شاید فکر کنید تنها بازار سنتی استانبول بازار بزرگ آن است اما اینطور نیست. استانبول بازارهای سنتی زیادی دارد که در سراسر شهر پراکنده شده‌اند. هر مسافری در استانبول می‌تواند در حین قدم زدن در خیابان‌های شهر، بازارهای قدیمی آن را ببیند و یک تجربه‌ی واقعی از خرید واقعی داشته باشد. بنابراین بیایید نخست بازارهای محلی و سنتی استانبول را بشناسید.

آیا می‌دانید نام بازار بزرگ استانبول به ترکی چیست؟

بازار بزرگ استانبول مهم‌ترین و معروف‌ترین بازار شهر است که نام آن به ترکی کاپالیکارسی (Kapalicarsi) به معنی بازار سرپوشیده است. اینجا یکی از قدیمی‎ترین و بزرگ‌ترین بازارهای سرپوشیده‌ی جهان است که در رقابت با بازار بزرگ تبریز قرار دارد. این بنا پس از فتح استانبول در اطراف یک ساختمان قدیمی بیزانسی، از چوب ساخته شد و در طول قرن‌ها با افزوده شدن بخش‌ها جدید به آن، بزرگ و بزرگ‎تر شد. بازار در ابتدا فقط شامل دو انبار بود اما بعدها با مسقف شدن خیابان‌های باز و متصل شدن ساختمان‎های جداگانه به یکدیگر بزرگ شد. تا جایی که امروز یک مساحت 31 هزار متر مربعی دارد و بیش از 3000 حجره، 17 مسافرخانه، 61 خیابان، بیش از 20 هزار کارمند، 4 فواره، 10 چاه، 2 مسجد و چندین کافه و رستوران در آن جای دارند.

بازار بزرگ شبیه یک هزارتوی غول‌پیکر است و اگر برای اولین ‌بار به آنجا می‌روید، احتمال گم شدن را دارید. اما پس از چند بار بازدید از آنجا می‌توانید با آن آشنا شوید، زیرا خیابان‌ها تقریباً یک طرح شبکه‌ای داشته و و حجره‌ها بر اساس نوع کالاهایی که می‌فروشند، دسته‌بندی شده‌اند. اگر کار رزرو هتل استانبول را انجام داده‌ و راهی سفر به این شهر هستید، حتما یک روز را برای گشت‌وگذار در بازار بزرگ استانبول اختصاص دهید. اینجا یکی از مهم‌ترین مکان‎های گردشگری در استانبول است که روزانه بین 250 تا 400 هزار نفر در آن رفت‌وآمد می‌کنند.

بازار ادویه استانبول یا بازار مصر

بازار مصر (Misir Carsisi) که در ترکی به بازار ادویه نیز معروف است، درست در پشت مسجد ینی در منطقه‌ی امینونو، در ورودی شاخ طلایی واقع شده است. این بازار ابتدا در اواسط قرن هفدهم توسط معمار کاظم آقا از چوب ساخته شد و در اواسط دهه‎ی چهل میلادی مرمت نهایی خود را انجام داد. نام این بازار از این واقعیت گرفته شده است که در ابتدا تنها مصری‎ها ادویه‌های خود را در اینجا می‎فروختند. اگر برای رزرو هتل در دبی اقدام کرده‌اید، خوب است بدانید که شهر دبی نیز یک بازار بزرگ سنتی ادویه دارد.

هر چند اینجا بازار ادویه است اما فروشگاه‌هایی نیز وجود دارد که در آنها علاوه بر ادویه‌جات و ترشی‌جات، میوه‌های خشک و آجیل، چای، روغن‌ها و اسانس‌ها، شیرینی‌ها و داروهای تقویت‌کننده فروخته می‎شود. بازار ادویه دارای 86 مغازه در داخل است و در یک طرف بازار داروهای گیاهی و در طرف دیگر بازار مواد غذایی وجود دارد. این بازار به شکل حرف انگلیسی ال است و 6 دروازه در آن وجود دارد. سقف این بازار نسبت به بازار بزرگ بالاتر است و اینجا نیز دارای سقفی گنبدی است.

بازار آراستا پشت مسجد آبی است

بازار آراستا (Arasta Bazaar)، در پشت مسجد آبی در مرکز شهر قدیمی، درست در کنار ورودی موزه‌ی موزاییک واقع شده است. ، بازار آراستا در مقایسه با بازار بزرگ، یک بازار سنتی کوچک و ساده به شمار می‌آید. در دو طرف خیابان حدود 40 حجره وجود دارد که اقلام سنتی را می‌فروشند. در اصل این مکان در قرن هفدهم ساخته شده و در دوره‎ی عثمانی اصطبل بوده است. بازار آراستا چندین بار دچار آتش سوزی شد و برای مدت طولانی ویرانه بود.

پس از این که گردشگری در ترکیه رو به رشد گذاشت، در دهه‌ی هشتاد میلادی، بازار آراستا نیز دوباره شروع به کار کرد و تبدیل به فروشگاه‎هایی شد که همه‌ی چیزهای سنتی را می‌فروشند. اجاره بهای این بازار تا مدت‎ها برای مرمت مسجد آبی مورد استفاده قرار می‌گرفت. با توجه به موقعیت این بازار در مرکز شهر قدیمی استانبول، شما می‌توانید با رزرو هتل ارزان در آن حوالی، به بازدید از جاذبه‌های شهر نیز بروید.

چرا باید از بازار کتاب های قدیمی دیدن کرد؟

شاید برای ما که به زبان فارسی کتاب می‌خوانیم، رفتن به یک بازار کتاب قدیمی در استانبول چندان جذاب نباشد. اما بازار کتاب‌های قدیمی یا سحافلار کارسیسی (Sahaflar Carsisi) را نباید از دست داد. بازار کتاب‌های دست دوم، در حیاطی قدیمی بین مسجد بایزید و بازار بزرگ قرار دارد. این بازار یکی از قدیمی‌ترین بازارهای استانبول است که در محل قدیمی بازار کتاب و کاغذ بیزانسی‌ها ساخته شده است و در قرن هجدهم میلادی کتابفروشان از بازار بزرگ جدا شده و مغازه‌های خود را در اینجا مستقر کردند.

بازار بزرگ استانبول

به زودی پس از شکل‌گیری این مکان قانون چاپ و انتشار صادر شد و بدین ترتیب تجارت کتاب در کل حیاط گسترش یافت. همچنین در طول قرن نوزدهم، بازار همچنان نقطه‎ی اصلی فروش و توزیع کتاب در امپراتوری عثمانی و محل تجمع افراد روشنفکر بود. متأسفانه در 50-60 سال گذشته به دلیل افزایش اجتناب‌ناپذیر کتابفروشی‌های مدرن و اخیراً اینترنت، بازار اهمیت خود را از دست داده است. با این وجود هنوز این بازار جایی برای خرید کتب قدیمی، و نمونه‌هایی از نسخ خطی صفحات مینیاتوری عثمانی است.

غرفه های رنگارنگ بازار پر جنب و جوش کادیکوی

اگر در بخش اروپایی اقامت دارید، رفتن به خیابان شلوغ بازار کادیکوی (Kadıköy Çarşısı) فرصت عالی برای بازدید از بخش آسیایی استانبول است. شما از بخش اروپایی باید سوار بر نوعی قایق سواری شوید و در حالی که باد صورت شما را نوازش می‌دهد، به سمت تاریخی‌تر این شهر تاریخی بروید، تا در این بازار زنده سرگرم شده و از میوه فروشی‌ها و فروشندگان ماهی تازه خرید کنید.

اینجا یک بازار پر جنب‌وجوش است و امکان یک بازدید شگفت‌انگیز برای کسانی را می‎دهد که می‎خواهند تصویر واقعی‎تری از استانبول را ببینند. غرفه‌های رنگارنگ میوه و سبزیجات یا غرفه‌هایی که در آنها لباس و کفش می‎فروشند، کاملا شما را سرگرم می‎کند. اینجا جایی است که مردم محلی خرید می‌کنند و قیمت‌ها در آن از جاهای دیگر معقول‌تر است.

خیابان تاهتاکاله کجاست؟

خیابان تاهتاکله (Tahtakale Streets) یک خیابان سنگفرش در نزدیکی بازار ادویه است و پر از مغازه‌هایی که کالاهای چوبی مختلف و ظروف آشپزخانه می‌فروشند. با وجود اینکه اینجا بازاری در بخش اروپایی و توریستی استانبول است، قیمت‎ها مقرون به صرفه است. حتی اگر قصد خرید نداشته باشید، انواع اجناسی را پیدا می‌کنید که شما را وسوسه می‎کنند. کالاهای ساخته شده از چوب، برنج، چینی، شیشه و بسیاری چیزهای دیگر به شما اجازه نمی‌دهند که دست خالی به محل اقامت خود بازگردید.

بازار زنان فاتح بسیار مقرون به صرفه است

بازار زنان فاتح (Fatih Kadınlar Pazarı) در واقع متعلق به زنان فاتح تاریخ نیست، بلکه اینجا نام یک محله در استانبول و یک بازار با قیمت‌های مناسب است. این بازار به ‌خاطر عسل، میوه‌های خشک و آجیل‌هایش معروف است و تاریخچه‌ی جالبی دارد: روزی روزگاری، زنان انواع میوه‌هایی را که برای ثروتمندان غیر قابل فروش می‌دانستند، از بازار امینونو جمع‌آوری می‌کردند و به اینجا می‌آوردند تا آنها را به زنان دیگر بفروشند.

بازار ادویه استانبول