قارچ گانودرما و قارچ عسلی با نام علمی (Armillaria mellea) دو نوع قارچ مختلف هستند که متعلق به کلاس Basidiomycetes هستند. اگرچه از نظر چندین جنبه مشابه هستند، اما از بسیاری جهات با هم تفاوت دارند که در ادامه به این تفاوت ها می پردازیم.

شکل ظاهری

قارچ گانودرما یک قارچ قرمز روشن یا نارنجی با سطحی براق و صاف است البته در هنگام خرید قارچ گانودرما از فروشگاه قارچ گانودرما دقت کنید که دقیقا همین مشخصات ظاهری را داشته باشد، قارچ عسلی نیز دارای کلاهک عسلی رنگ و ساقه ای پوشیده از فلس های کوچک و تیره است.

خواص دارویی

قارچ گانودرما قرن هاست که در طب سنتی چینی مورد استفاده قرار می گیرد و به دلیل خواص سلامتی خود از جمله تقویت سیستم ایمنی، کاهش التهاب و مبارزه با سرطان شناخته شده است. از طرف دیگر، قارچ عسلی معمولاً در طب سنتی استفاده نمی شود.

سمیت

قارچ گانودرما به طور کلی برای مصرف بی خطر است، در حالی که قارچ عسلی به عنوان قارچ سمی سمی خفیف شناخته شده است که باعث ناراحتی دستگاه گوارش در برخی از افراد حساس می شود.

 

ظاهر

قارچ گانودرما به دلیل رنگ قرمز یا نارنجی روشن و سطحی براق و صاف، قارچی منحصر به فرد است. اغلب به شکل بادبزنی رشد می کند و یک ساقه به مرکز کلاهک قارچ متصل است. قطر آن تا 20 سانتی متر می رسد و بافت چوبی دارد. در مقابل، قارچ عسلی دارای کلاهک عسلی رنگ و ساقه ای است که با فلس های کوچک و تیره پوشیده شده است. قطر کلاهک قارچ تا 15 سانتی متر می رسد و گوشت آن سفت و سفید است و عطر مطبوعی تولید می کند.

خواص دارویی

قارچ گانودرما به دلیل فواید دارویی اثبات شده اش، به ویژه در طب سنتی چینی شناخته شده است. عصاره ریشی برای تقویت سیستم ایمنی بدن، بهبود عملکرد کبد، کاهش خستگی مزمن و کاهش التهاب استفاده می شود. همچنین اثرات ضد سرطانی دارد و خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان را کاهش می دهد. تحقیقات محدودی در مورد فواید قارچ عسلی برای اهداف دارویی وجود دارد.

زیستگاه

قارچ ریشی به طور معمول بر روی چوب های پوسیده شده از درختان چوب سخت خاص مانند بلوط، شوکران و افرا رشد می کند. در مقابل، قارچ عسلی معمولاً در جنگل‌های برگ‌ریز و مخروطی‌ها یافت می‌شود و اغلب در گروه‌های بزرگی که به آنها «خوشه‌های قارچ عسل» می‌گویند رشد می‌کند. این قارچ می تواند روی چوب زنده یا مرده و همچنین زمین زیر آن رشد کند.

به طور خلاصه، اگرچه هر دو قارچ بخشی از کلاس Basidiomycetes هستند و شباهت هایی با هم دارند، اما از نظر ظاهر، خواص دارویی، زیستگاه و سمیت تفاوت زیادی دارند هر زمان که قصد خرید قارچ گانودرما را دارید اطمینان داشته که این قارچ تازه و با خواص ظاهری که ذکر شد باشد.

این مهم نیست که کدام یک بهتر است زیرا هر دو قارچ درنوع خود منحصر به فرد و مفید هستند. قارچ گانودرما به دلیل خواص دارویی خود شناخته شده است و قرن ها در طب سنتی چینی مورد استفاده قرار گرفته است، در حالی که قارچ عسلی به دلیل طعم و مزه و (در صورت طبخ صحیح) خوراکی ایمن، بیشتر به عنوان یک ماده غذایی در برخی کشورها در نظر گرفته می شود.

با این حال، شناسایی قارچ وحشی اغلب دشوار است و مصرف گونه های قارچی اشتباه می تواند خطرناک باشد و این موضوع را در نظر بگیرید که حاتما قارچ گانودرما را از فروشگاه قارچ گانودرما تهیه کنید.

بنابراین همیشه توصیه می شود برای جلوگیری از مسمومیت یا سایر اثرات منفی بر سلامت، قارچ هایی را مصرف کنید که توسط متخصص تشخیص داده شده یا به صورت تجاری تحت کنترل کیفی دقیق تولید می شوند.

 

استفاده از قارچ گانودرما و قارچ عسلی بسته به هدف استفاده از آنها می تواند متفاوت باشد:

  • چای قارچ گانودرما

قارچ ریشی را می توان به عنوان چای مصرف کرد. برای تهیه چای آن، برش های قارچ خشک یا تازه را به مدت 30 دقیقه در آب بجوشانید و سپس مواد جامد را صاف کنید. چای ریشی طعم تلخی دارد اما می توان از عسل برای شیرین کردن آن استفاده کرد.

  • مکمل ها

قارچ ریشی به شکل مکمل هایی مانند کپسول، پودر و تنتور نیز موجود است. دوز توصیه شده را دنبال کنید، که می تواند بر اساس وضعیت سلامتی خاص متفاوت باشد.

  • پخت و پز

قارچ ریشی را می توان در آشپزی به عنوان یک ماده در سوپ و خورش استفاده کرد. همچنین می توان آن ها را به سیب زمینی سرخ کرده و املت اضافه کرد.

  • قارچ عسلی

قارچ عسلی بیشتر به عنوان یک ماده غذایی در برخی مناطق مصرف می شود. معمولاً در سوپ یا خورش پخته می شود، سرخ شده، ترشی یا بریان می شود.

ایمنی

توجه به این نکته مهم است که قارچ عسلی می تواند باعث ناراحتی دستگاه گوارش در برخی افراد شود، بنابراین باید به درستی پخته شود تا از اثرات منفی بر سلامتی جلوگیری شود. اگر از ایمنی قارچ مطمئن نیستید، همیشه بهتر است با یک متخصص در زمینه شناسایی قارچ وحشی مشورت کنید می توانید با کارشناسان گانودرما مارکت تماس بگیرید.