داروهای بدون نیاز به نسخه در مواجهه با بیماری "بیرون روی"

 

این اولین مقاله ی خانم دکتر سمیرا کریم آبادی در مجله پزشکی دکتر سلام است. در نظر داریم با همکاری خانم دکتر کریم آبادی به داروهایی که بدون نیاز به نسخه هستند بپردازیم. در این بخش در مورد داروهای بدون نیاز به نسخه در مواجهه با بیماری “بیرون روی” صحبت می کنیم. در این مقالات سعی می کنیم که درباره داروهایی که طبق قوانین موجود در اکثر نقاط جهان نیازی به تجویز پزشک ندارند اطلاعات جامع تری بدست بیاریم که شامل : نام دارو – دوز مصرفی – عوارض جانبی – تداخلات دارویی و غذایی می باشد.

اولین مقاله در مورد داروهای بدون نیاز به نسخه که در اصطلاح به ان داروهای می گویند را با زمینه مشکلات گوارشی Over The Counter با موضوع بیرون روی شروع می کنیم.

 

در ابتدا می نوانیم بیرون روی (اسهال) را این گونه شرح دهیم:

اسهال به افزایش تعداد دفعات اجابت مزاج (در مقایسه با تعداد اجابت مزاج همیشگی خود آن فرد) و یا افزایش حجم مدفوع به علت از دست دادن مقدار زیادی از مایعات بدن در هر نوبت می گویند.

 

دلایل زیادی می تواتد موجب بروز اسهال شود از جمله:

آب وغذای الوده – ویروسها – برخی داروها – حساسیت به لاکتوز – بیماریهای التهابی دستگاه گوارش و….

داروهایی که برای درمان اسهال به کار می روند می توانند عملکردهای متفاوت داشته باشتد . در این مقاله به داروهایی می پردازیم که به آنها(انتی پرستالتیک) می گویند. این داروها موجب کند شدن حرکات روده می شوند و با این کار به بدن اجاره می دهتد که اب و مواد غذایی مورد نیاز خود را جذب نماید.

 

در این مقاله از داروی “لوپراماید” نام می بریم که با نامهای تجاری زیر به فروش می رسد:

Loperamide 2mg: LOPEX-IMODIUM-LOPEDIUM-GASTRO STOP-PETO

این دارو به صورت قرص – قرص جویدنی – کپسول و شربت موجود میباشد.

نحوه مصرف دارو: 4 میلی گرم بعد از اولین بیرون روی و سپس 2 میلی گرم بعد از هربار اجابت مزاج البته لازم به ذکر است که حداکثر مقدار مصرف در صورت استفاده از قرص و کپسول 16 میلی گرم در 24 ساعت و در صورت استفاده از قرص جویدنی 8 میلی گرم می باشد.

 

عوارض جانبی:

مهمترین عوارض دارویی گزارش شده عبارتند از:

سرگیجه –اختلال در تعادل- خشکی دهان-دردهای کرمپ مانند در شکم

 

نکات مهم:

اگر مبتلا به بیماریهای التهابی دستگاه گوارش هستید واز درد شکمی شدید بدون دفع گاز و مدفوع رنج می برید نباید از این دارو استفاده کنید زیرا ممکن است سبب انسداد روده –مگاکولون توکسیت و مشکلات جدی گوارشی شود

اگر بیرون روی به همراه تب دارید و بیش از 24 ساعت از شروع ان گذشته است مراجعه به پزشک ضروری است

خانمهای باردار-افرادی که خون به همراه اجابت مزاج دفع می کنند ویا افرادی که بیرون روی مزمن داشته و بیشتر از 5% از وزنشان را به این دلیل از دست داده اند لازم است که حتما به پزشک مراجعه نمایند.

بیرون روی در نوزادان و کودکان بسیار جدی است و مراجعه به پزشک بدون فوت وقت ضروری است

کسانی که حساسیت به لاکتوز دارند برای جلوگیری از بروز اسهال یا باید از محصولات بدون لاکتوز استفاده کنند وبا از قرصهایی مانند “لکت اید” که باعث ترشح انزیم مورد تیاز برای هضم لاکتوز موجود در خوراکیها می شود استفاده نمایند.

این دارو در افرادی که جراحی کرده اند و از ایلیوستومی دارند برای کاهش دفع اب و جلوگیری از بی ابی بدن استفاده می شود

 

در مقاله بعد این بحث را ادامه داده و از داروهای “او تی سی” که موجب جذب آب از روده بزرگ شده و بدین وسیله اسهال را کنترل می کنند صحبت می کنیم.

باتشکر

سمیرا کریم ابادی

 

این مطلب توسط خانم دکتر سمیرا کریم آبادی تهیه و به صورت اختصاصی برای انتشار در مجله پزشکی دکتر سلام ارسال شده است.