عادت مکیدن برای نوزادان و کودکان بسیار آرام بخش است ولی نباید جایگزین شیر دادن مادر و نوازش کردن نوزاد شود چرا که می تواند روی سیستم فکی و دندان های کودکان تأثیر منفی بگذارد.
محمد حسین سلطان زاده اظهار داشت: بسیاری از نوزادان عادت به مکیدن انگشت دارند و این حالت به آنها احساس امنیت و آرامش میدهد.
فوق تخصص عفونی اطفال گفت: مکیدن انگشت یا پستانک به ویژه با قرار گرفتن کودک در شرایط خاصی مانند جدایی از پدر و مادر یا بودن در مکانهای تازه و مابین افراد ناآشنا، به آرام شدن آنها کمک بسیاری میکند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: مکیدن انگشت یا پستانک به کودکان و نوزادان در خوابیدن نیز همین احساس را القا میکند و بیشتر نوزادان و کودکان علاقه دارند تا هنگام خوابیدن انگشت، پستانک، شیشه شیر یا سینه مادر را بمکند و با آرامش بیشتری به خواب بروند.
این متخصص که دوره بالینی عفونی را در میوکلینیک آمریکا گذرانده است، گفت: بر اساس گزارش انجمن دندانپزشکان کودکان آمریکا، مکیدن طولانی مدت پستانک و انگشت تقریباً به میزان مشابهی، بر سیستم دندانها و فک تأثیر میگذارند.
فوق تخصص عفونی اطفال ادامه داد: طولانی شدن عادت مکیدن سبب میشود که دندانهای جلویی فک بالا و پایین از هم فاصله پیدا کنند و کام کودک عمیق شود که اگر این عمل تا زمان روییدن دندان های دائمی ادامه یابد صدمه زیادی به دندان های دائمی وارد می سازد.
متخصص کودکان و نوزادان تصریح کرد: علاقه به مکیدن در بعضی از کودکان بسیار شدید است و مبارزه برای ترک مکیدن فایده چندانی ندارد اما بیشترکودکان تا سن دو سالگی خودبهخود عادت عمل مکیدن را کنار میگذارند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: دادن پستانک به کودکان گاهی باعث عفونت گوش میانی میشود.
فوق تخصص عفونی اطفال تصریح کرد: در برخی گزارش ها مشخص شده کودکانی که پستانک استفاده می کنند 90 درصد بیشتر در معرض عفونت های مکرر گوش میانی هستند چرا که که گوش و حلق به هم مرتبط هستند و دهان راه خوبی برای ورود باکتریها محسوب میشود.
متخصص کودکان و نوزادان گفت: اگر خیلی زود به نوزاد پستانک داده شود ممکن است با شیرخوردن او تداخل پیدا کند و نوزاد در گرفتن سینه مادر ، شیشه یا پستانک یک حالت سردرگمی داشته باشد.
این استاد دانشگاه افزود: برخی اوقات پستانک زمانی به کودک داده شود که او واقعاً گرسنه است و مکیدن پستانک سبب میشود که شیر کافی به او نرسد.
سلطان زاده ادامه داد: نکته دیگری که باید در نظر گرفت این است که هیچگاه پستانک را با زنجیر به دور گردن نوزاد نیندازید زیرا این کار ممکن است باعث خفگی نوزاد شود.
متخصص کودکان و نوزادان افزود: بیشتر مادران عادت دارند پستانک کودک را به مادهای شیرین آغشته کنند که این کار برای کودک مضر است زیرا دندان کودک را در معرض پوسیدگی قرار می دهد.
فوق تخصص عفونی اطفال ادامه داد: میکروب های مولد پوسیدگی در کنار مواد قندی و تغذیه نامناسب به مرور زمان، پوسیدگی های شدید دندانی را برای کودک در پی خواهند داشت.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: خیلی از پدر و مادرها وقتی برای خرید سیسمونی میروند پستانک را هم جزو فهرست خریدشان قرار میدهند ولی توصیه پزشکان و دندان پزشکان این است که از خرید پستانک صرف نظر کنند چون ضرر های مکیدن پستانک خیلی بیشتر از منافع کوتاه مدت آن است.
متخصص کودکان و نوزادان گفت: پستانک حتی ممکن است در سخن گفتن کودک اختلال ایجاد کند.