واکسني که مالاريا را تبديل به عفونت ملايمي بکند مي‌تواند بر کاهش خطرات اين بيماري تأثير جدي بگذارد.
همشهری آنلاین

تحقيقات جديد دانشمندان هميشه در راستاي استفاده از تکنولوژي‌هاي به روز نيست، بلکه گاهي نشان مي‌دهد درست استفاده کردن از وسايل حفاظتي سنتي نيز به همان اندازه اسباب مدرن اثربخش خواهد بود.

بررسي‌هاي تازه محققان نشان داده است زنان باردار آفريقايي مي‌توانند با خوابيدن در پشه‌بندهاي آغشته به حشره‌كش تا يك سوم احتمال سقط جنين يا مرده‌زايي را كاهش ‌دهند. نتايج اين تحقيقات تاكيدي بر ضرورت و اهميت استفاده از پشه‌بندهاي آغشته به حشره‌كش براي زنان باردار و كودكان در آفريقاست.

اين در حالي است که تمام اين اقدامات براي کاهش احتمال گزيده شدن توسط پشه مالاريا است، چرا که مالاريا يك بيماري قابل پيشگيري است كه سالانه بيش از يك ميليون نفر را مي‌كشد كه 90 درصد قربانيان در آفريقا و عمدتاً نيز كودكان هستند.

وقتي از اين پشه‌بندها استفاده شود شمار سقط‌جنين و يا مرده‌زايي در زنان كاهش پيدا مي‌كند و اين امر اهميت زيادي براي سلامت زنان باردار و نوزادان تازه متولد شده آنها دارد. همچنين با اين روش تعداد نوزاداني كه زير وزن طبيعي متولد مي‌شوند نيز كاهش پيدا مي‌كند. زناني که مبتلا به ايدز هستند، چنانچه در طي بارداري همچنين آلوده به مالاريا نيز شوند، با احتمال بيشتري اين عفونت را به کودکان خود منتقل مي‌کنند.

گفتني است كه بهاي هر پشه‌بند از نوع آغشته به حشره كش حدود 4 دلار است كه براي بسياري از خانواده‌هاي آفريقايي مبلغ زيادي است. يعني باز هم وقتي راهکاري مؤثر براي کاهش مرگ و ميرو بيماري پيدا شده، فقر موجود در آفريقا مانع از اجراي آن مي‌شود.

در همين راستا، دولت‌هاي آفريقايي و سازمان‌هاي كمك‌رساني بين‌المللي خواستار اتخاذ تدابير جدي‌تر براي كاهش تلفات بيماري مالاريا در قاره آفريقا، كه همه ساله يك ميليون قرباني مي‌گيرد، شده‌اند. همچنين سازمان بهداشت جهاني هشدار داده است، بيماري مالاريا همه ساله يك ميليارد و ۲۰۰ميليون دلار خسارت بر بدنه اقتصاد كشورهاي آفريقايي وارد مي‌كند.

90 درصد از قربانيان مالاريا را ساكنان كشورهاي زير خط صحرا تشكيل مي‌دهند. كمبود منابع مالي، فقدان زيرساخت‌هاي بهداشتي و درماني و نيز كمبود كادرپزشكي، مهم‌ترين عوامل افزايش قربانيان مالاريا در قاره آفريقا شناخته مي‌شوند و در اين ميان،كودكان و زنان باردار بيشترين تعداد قربانيان مالاريا را تشكيل مي‌دهند.

در كشور ۲۸ميليوني اوگاندا، اين بيماري به عنوان اصلي‌ترين عامل مرگ و ميرها شناخته مي‌شود به طوري كه همه روزه ۳۴۰نفر از ساكنان اين كشور در اثر ابتلاي به بيماري مالاريا جان مي‌دهند و در هر سي ثانيه يک کودک از اين بيماري مي‌ميرد در حالي که يک واکسن مالاريا مي‌تواند کودکان را حداقل تا ۱۸ماهگي در برابر اين بيماري مصون کند.

اين درحالي است كه اکثر متخصصان معتقدند هيچ اميد فوري براي کشف واکسني که بتواند مالاريا را به‌کلي از بين ببرد يا حداقل مصونيت مادام‌العمر در برابر آن ايجاد کند وجود ندارد، اما واکسني که مالاريا را تبديل به عفونت ملايمي بکند مي‌تواند بر کاهش خطرات اين بيماري تأثير جدي بگذارد.