index.jpg8568568

با بالارفتن سن در افراد عارضه های زیادی گریبانگیر آنان می شود که یکی از موارد آن افتادن پلک و پف کردن چشمان است چرا و به چه دلیل این عارضه در سالخوردگان اتفاق می افتد؟

محمدرضا  فرتوک‌زاده، جراح چشم پزشک و فوق تخصص جراحی پلک اظهار کرد: سالمندی عوارضی را برای ارگان‌های مختلف بدن از جمله چشم به همراه دارد که یکی از آن‌ها افتادگی پلک‌ها به‌ویژه پلک بالا است که عارضه‌ای قابل توجه و نیازمند درمان است.

وی افزود: در عصر حاضر سالمندی به علتی برای بروز برخی مشکلات چشمی در جهان تبدیل شده است و هر میزان که سن افراد افزایش می‌یابد برخی از مشکلات جسمی و روحی بروز یا رشد پیدا می‌کند.

فرتوک زاده خاطرنشان کرد: در سنین جوانی و میانسالی، پلک‌ها به طور طبیعی عملکرد خود را داشته و از شرایط کششی مناسبی برخوردارند؛ اما با افزایش سن بر میزان اضافه طبیعی پلک افزوده شده و شل‌تر و نرم‌تر می شود درنتیجه افتادگی پیدا عارض خواهد شد.

این چشم‌پزشک تأکید کرد: با افزایش سن این حالت در نقاطی مثل زیر بازوها، غب‌غب و چانه یا گونه‌ها نیز رخ می‌دهد اما در ناحیه چشم، این میزان افتادگی افراد را دچار مشکلات مختلفی می‌کنند تا وی مجبور ‌شود پیشانی خود را بالا نگه دارد، ابروها را خم کند و پیوسته احساس می‌کند بار سنگینی روی پلک بالا قرار دارد.

وی تصریح کرد: گاهی این افتادگی پلک موجب چشم‌درد، سردرد و خستگی و خواب‌آلودگی می‌شود و عملکرد طبیعی روزانه افراد را مختل می‌کند؛ در چنین شرایطی جراحی پلک توصیه می‌شود.

فرتوک زاده افزود: ممکن است بسیاری از افراد تصور کنند که این جراحی فقط نقش زیبایی دارد و تصور کنند که اقدامی نادرست انجام می‌دهند اما در اصل این اقدام برای آسایش، بهبود شرایط زندگی و حذف مزاحمت بخش اضافی پلک‌ها است.

این چشم‌پزشک گفت: احساس راحتی، آسایش و آرامش در کنار جلوگیری از افزایش چین و چروک و خطوط پیشانی مهمترین پیامدهای مفید این درمان است.

وی خاطرنشان کرد: اغلب سالمندان در ایران و جهان از دهه پنجم و ششم زندگی با درجات مختلف به عارضه افتادگی پلکها مبتلا می‌شوند که با روند افزایش این حالت، وضعیت فرد بیمارگونه خواهد شد و روند زندگی وی را دستخوش خستگی و رخوت می‌کند.

فرتوک زاده گفت: در خصوص پف چشم که بیشتر در پلک پایین رخ می‌دهد نیز باید گفت، در پایین هر پلک چشم سه کیسه چربی وجود دارد که بر اثر مرور زمان می‌تواند شل شده و به شکل یک کیسه دیده شود.

این چشم‌پزشک تصریح کرد: زمانی که این کیسه‌های چربی زیبایی فرد را مختل کند می‌توان با جراحی از داخل پلک پائین کیسه‌های اضافی چربی را تخلیه کرد و شرایط مناسبی به بیمار بخشید.

وی افزود: گاهی این افتادگی پلک پائین به گونه‌ای است که پلک پائین را از محل طبیعی خود دور کرده و موجب افتادگی شدید، خستگی، قرمزی و اشک ریزش چشم شود که باید حتماً جراحی انجام گیرد.

فرتوک زاده گفت: افرادی که با افتادگی یا پف زیر چشم و پلک بالا مراجعه می‌کنند باید قبل از هر اقدام جراحی، مورد بررسی اولیه آزمایشگاهی و پاراکلینیکی قرار گیرند. بررسی پرکاری و عملکرد تیروئید، عملکرد کلیه‌ها و عملکرد قلب از مهمترین اقدامات اولیه است.

این چشم‌پزشک تصریح کرد: متخصص با بررسی آزمایشگاهی و رفع علل ایجاد پف چشم و در صورت نیاز تجویز دارو می‌تواند به بیمار کمک کند اما اگر این عارضه برطرف نشد و مانعی از نظر وجود بیماری زمینه‌ای مطرح نبود اکنون می‌توان اقدام به جراحی کرد.

وی افزود: بخشی از شل‌شدگی پوست ناحیه اطراف چشم مربوط به عوامل وراثتی و ژنتیکی فرد در خانواده است و بخشی مربوط به آفتاب و اشعه زیانبار خورشید و عوامل محیطی است.

فرتوک زاده گفت: تغذیه، چاقی و لاغری نقشی در بروز این عارضه ندارد، لزوماً چاقی موجب بروز افتادگی پلک نمی‌شود و بسیاری از اوقات شاهدیم که افراد لاغر به درجاتی از افتادگی پلک مبتلا شده‌اند.