feet

برخی اوقات  برای هر شخصی اتفاق می افتد که به دنبال یک حرکت سریع و شدید و یا به دنبال یک آسیب  ورزشی دچار دردی سخت و شدید در یک مفصل و یا جایی از عضله اندام ها می شود. این درد بسیار سخت و غیر قابل تحمل  و گاها همراه با تورم، قرمزی و کبود شدگی محل صدمه دیده است. ولی احتمال دارد علت درد، شکستگی استخوان نباشد.ولی  معمولا  معالجه  این صدمات آسانتر از شکستگی و میزان از کار افتادگی آن کمتر است البته به شرطی که مراقبت های لازم از عضو انجام شود

رگ به رگ شدن (پیچ خوردن) وضرب دیدگی (اسیب)

این مقاله توصیه نمی کند که چطور تشخیص دهیم چه اسیبی دارید. مثلا اگر شما اسیبی دارید گفتن ان سخت است که شما شکستگی استخوان دارید یا اسیب جدی تری دیگری دارید. بنابراین اگر شما شک دارید که شکستگی یا اسیب مهمتری دارید پزشک یا پرستار را ملاقات کنید. زیرا علایم این حالت ها بسیار شبیه شکستگی و یا دررفتگی مفصل هستند و تشخیص آن باید به وسیله کادر درمانی دوره دیده انجام شود.

رگ به رگ شدن چیست؟

رگ به رگ شدن اسیب به رباط است. رباط ها بافتهای قوی طنابی شکل اطراف مفصل ها هستند که استخوان ها را به یکدیگر پیوند می دهد. انها از مفاصل حمایت می کنند. معمولا یک رباط با کش اورده شدن در طول یک حرکت ناگهانی صدمه می بیند. رباط های اطراف استخوان قوزک پا از نوعی هستند که در اکثر مواقع پیچ می خورند.

شدت پیچ خوردن درجه بندی می شود به:

درجه۱: کشش خفیف پا بدون بی ثباتی مفصل

درجه۲: پارگی جزئی رباط اما بدون ایجاد بی ثباتی مفصل

درجه۳: پارگی کامل رباط با ناپایداری مفصل یک رباط اسیب دیده باعث التهاب، تورم و خونریزی (کبود شدن) اطراف مفصل اسیب دیده می شود و حرکت مفصل دردناک است.

ضرب دیدگی چیست؟

معمولا ضرب دیدگی به معنی کشش یا پارگی الیاف (بافت های) عضلات است. اکثر ضرب دیدگی عضلات با همدیگر رخ می دهد. زیرا عضله بیش از حد توان کشیده می شود یا به شدت به آن فشار اورده می شود که بیش از توان انقباض عضله است.این آسیب ها به ویژه در حرکات ورزشی شایع هستند.

شدت ضرب دیدگی (اسیب) عضله درجه بندی می شود به:

ضرب دیدگی درجه یک:

زمانیکه فقط چندین بافت عضله کش اورده می شود یا پاره می شود ضرب دیدگی خفیف است. عضله اسیب دیده حساس و دردناک است اما توانایی و استحکام بهنجاری دارد.

ضرب دیدگی درجه ۲:

ضرب دیدگی متوسط با بافتهای اسیب دیده بسیاری همراه است و با درد عضله شدیدتری همراه است. همچنین تورم خفیف و کمبود توانایی حرکت اندام و کبودی ایجاد می شود.

ضرب دیدگی درجه ۳:

فقدان عملکرد کل عضله وجود دارد.

هدف درمان چیست؟

معمولا رباط یا عضله اسیب دیده در طول زمان خودش خوب می شود. زخم بافت در محل پارگیبه وسیله بافت های جدید ترمیم می شود. پس هدف اصلی درمان، کاهش التهاب، تورم و درد به حداقل ممکن و صبر برای بازگشت توانایی استفاده از مفصل یا عضله به طور عادی است.

درمان ضرب دیدگی و پیچ خوردن:

برای ۷۲-۴۸ ساعت اولیه:

برای جلوگیری از صدمات بیشتر از ناحیه اسیب دیده مراقبت کنید، محل اینکه چگونه از آن محافظت و مراقبت کنید بستگی به محل ضایعه دارد.مفصل یا عضله اسیب دیده را ۴۸تا۷۲ ساعت بعد از اسیب بی حرکت نگه دارید مثلا از عصای زیر بغل برای اسیب قوزک پا، زانو یا پا استفاده کنید.

بعد از اسیب فورا به مدت ۱۰تا۳۰ دقیقه از یخ استفاده کنید. مصرف کمتر از ۱۰ دقیقه تاثیر کمی دارد و بیش از ۳۰ دقیقه ممکن است به پوست اسیب برساند. یک کیسه یخ را به همراه یخ های مکعب شکل در یک کیسه پلاستیکی یا حوله قرار دهید (یخ را مستقیما بر روی پوست قرار ندهید زیرا ممکن است باعث سوختگی ناشی از یخ شود) یک کیسه نخود فرنگی یخ زده و منجمد می تواند جایگزین شود. به ارامی کیسه یخ را بر روی ناحیه اسیب دیده قرار دهید. گمان می شود که سرمای یخ جریان خون رباط یا عضله اسیب دیده را کاهش می دهد. این ممکن است درد یا التهاب را کاهش دهد.

بعضی از پزشکان پیشنهاد می کنند که هر ۲ ساعت به مدت ۱۵ دقیقه (در طول روز) در ۲۴تا۷۲ ساعت اولیه این روش را به کار ببرید. در هنگام خواب یخ را روی ناحیه اسیب دیده قرار ندهید.

بستن و به هم فشردن ناحیه اسیب دیده با باندهای پارچه ای محافظتی موجود در بازار، تورم را کاهش می دهد و به استراحت مفصل کمک می کند. به هم فشردن به کمک نوارهای لوله ای شکل برای اغلب مفاصل استفاده می شود. یک فشار خفیف که خیلی سخت و ناخوشایند نباشد و جریان خون را متوقف نکند، ایده ال است.

داروخانه درباره سایز صحیح نوار به شما کمک خواهد کرد.
حتما قبل از رفتن به رختخواب نوار مچ بند و امثال آن را باز کنید.
ممکن است توصیه شود نوار را بعد از ۴۸ ساعت بردارید. زیرا ممکن است حرکت مفصل را که در این زمان باید با ازادی بیشتر در حال حرکت باشد، کاهش دهد.
به هر حال گاهی اوقات نوار پا، زانو و قوزک پا، مدت بیشتری استفاده می شود تا کمتر مفصل حرکت کند و مفصل اسیب دیده راحت تر باشد.
برای اینکه هر تورمی کاهش یابد، باید عضو بالا قرار گیرد . برای پیچ خوردگی قوزک پا و زانو، پا را روی صندلی به سمت بالا نگه دارید . تا زمانیکه شما نشسته اید تورم مفصل به حداقل برسد (ممکن است راحت تر باشد که روی مبلی نرم دراز بکشید و پای خود را روی چند کوسن قرار دهید. زمانیکه شما در رختخواب هستید، پای خود را روی بالش قرار دهید. برای پیچ خوردگی مچ دست یا دست، از بند دست استفاده کنید و مچ دست را بوسیبه بند، بالاتر از ارنج قرار دهید. ۷۲ ساعت بعد از اسیب دیدن از صدمه زدن اجتناب کنید،

موارد زیر باعث آسیب می شوند:

اجتناب کنید از : گرما و حرارت، مثلا دوش اب گرم ، حمام بخار، کیسه گرم گرما در مقایسه با یخ بر جریان خون تاثیر معکوس دارد یعنی گرما جریان خون را بیشتر و تقویت می کند. بنابراین زمانیکه التهاب ایجاد شده از گرما باید دوری شود. اما بعد از حدود ۷۲ ساعت احتمال دارد التهاب کمتری ایجاد شود پس گرما می تواند پس از این مدت، ارامش بخش و تسکین دهنده باشد.

نوشیدن مشروبات الکلی می تواند خونریزی وتورم را افزایش دهد و التیام را کاهش دهد.
دویدن یا هر نوع ورزش دیگر که باعث اسیب بیشتری می شود.
ممکن است ماساژ دادن خونریزی و تورم را افزایش دهد. اما به موجب ایجاد گرما بعد از حدود ۷۲ ساعت ممکن است ماساژ ملایم و اهسته تسکین دهنده باشد.
درمانهای دیگر: پزشک پرستار یا فیزیوتراپ شما توصیه خواهد کرد : توصیه ها شامل موارد زیر است:برای پیچ خوردن: مفصل اسیب دیده را حرکت ندهید. کاری نکنید که باعث ایجاد درد بیشتر شود. مفصل را به ارامی دوباره حرکت دهید، بعضی اوقات بدین معنی است که چندبار در روز ورزش ملایم انجام دهید.هدف این است حرکت دادن مفصل در تمام راهنماهای معمول وجود دارد و از سفت شدن ان جلوگیری کنید ممکن است فیزیوتراپی به پیچ خوردگی های شدیدتر کمک کند ممکن است یک فیزیوتراپ ورزش کردن را توصیه کند. به هر حال شما نباید مفصل اسیب دیده را درگیر کنید یا ورزش های سنگین تا حداقل ۳-۴ هفته بعد از اسیب انجام دهید.برای ضرب دیدگی(آسیب عضله): بهتر است عضله اسیب دیده برای چند روز اول بعد از آسیب بی حرکت باشد. ممکن است توصیه شود که در اسیب دیدگی شدید از عصای زیر بغل استفاده کنید. معمولا بعد از چند روز تدریجا شما می توانید دوباره از عضله استفاده کنید.

منبع : www.pezeshketo.com