shutterstock_6900292-e1372157525191

برای ترغیب و تقویت صحیح اشتهای فرزندتان راههایی پیش رویتان می گذاریم که استفاده از آنان هم برای سلامتی کودک و هم برای تغذیه وی بسیار مفید است.

غذا خوردن باید اوقاتی باشد که اعضای خانواده آن را برای با هم بودن غنیمت بدانند که باید در آرامش و در محیطی دلپذیر باشد. بهتر است کودکان از زمان طبخ غذا کمک کنند و شریک باشند. در این صورت آنها مواد غذایی، روش طبخ و همخوانی خوراکی ها را می شناسند.

انتخاب غذا بر عهده والدین

لزومی ندارد از کودک در مورد نوع غذا سؤال شود. در واقع این کار بر عهده والدین است تا برنامه متعادل و صحیحی در نظر بگیرند. البته تنوع نیز مطمئنا برای سلامتی ضروری است. کودکی که مرتب غذاهای مختلف با شیوه های پخت گوناگون را می خورد از نظر تغذیه در وضعیت مطلوب تری خواهد بود.

عدم منع هیچ خوراکی

هیچ یک از خوراکی ها مانند شکلات، چیپس، سوسیس و نوشابه های گازدار نباید به طور کامل از برنامه غذایی کودک حذف شود. می توان از این خوراکی ها استفاده کرد البته فقط گاه گاه و به مقدار معقول. منع مصرف این خوراکی کودک را بیشتر تحریک می کند و باعث ایجاد احساس سرخوردگی در او می شود. در نتیجه، همه خوراکی ها در تنوع غذایی نقش دارند.

فست فود؛ فقط گاهی و جبران با دیگر خوراکی ها

خوردن فست فودها نه بد است و نه خطرناک. البته مشروط بر اینکه بیش از حد نباشد. یک بار در ماه ایرادی ندارد اما بیشتر از این مقدار باید در وعده های دیگر این عدم تعادل غذایی را جبران کرد. به عنوان مثال پس از یک وعده همبرگز، چیپس، بستنی و نوشابه نباید در وعده دیگر از گوشت استفاده کرد و باید برنامه ای شامل سبزیجات، سوپ، سالاد، ماست و میوه در نظر گرفته شود.

جایزه به خاطر غذا خوردن؛ هرگز!

بعضی از والدین برای اینکه کودک را تشویق یا وادار به غذا خوردن کنند، وعده های مختلف به او می دهند. اما این روش درستی نخواهد بود زیرا تمایل به خوردن بعضی غذاها را تغییر می دهد. کودک به خاطر خودش، حفظ تناسبی اندام و سلامتی اش غذا می خورد. به عنوان مثال وقتی به کودک گفته می شود ” اگر سبزیجات نخوری، خبری از بستنی و دسر نیست” ناخودآگاه به او القا می شود که دسر و بستنی بهتر از سبزیجات است.

وادار نکردن کودک به خوردن غذایی که دوست ندارد.

نخوردن نوعی غذا به خصوص زمانی که خوراکی جدیدی در آن استفاده شده و یا به روش مختلفی طبخ گردیده رفتاری بسیار رایج در بچه هاست. نباید او را در خوردن این غذا مجبور کرد. البته به این معنا نیست که این غذا کاملا کنار گذاشته شود؛ بلکه باید مرتب برای اوتهیه شود تا ذائقه با این غذا آشنا گردد.

پرخوری کودک

اشتهای کودکان ممکن است بسیار تغییر کند. برای افزایش سیری او می توان مقدار نان و سبزیجات را افزایش داد اما باید مراقب بود که شکلات، کیک، بیسکوییت و نوشیدنی های شیرین بی رویه مصرف شود. همچنین نباید به کودک رژیم داد، غذاهای کاملا بدون چربی تهیه نمود و یا یک وعده غذایی را حذف کرد.البته بهتر است با متخصص کودک نیز مشورت شود و مراقب روند رشد او بود.

کم غذایی کودک

شاید فرزند شما هم جز بچه هایی باشد که انگار هرگز گرسنه نمی شود و فقط ریزی خوری می کند و با خوردن یکی دو لقمه دستاز غذا خوردن می کشد. در این صورت توجه به روند رشد او بسیار مهم است و باید از نظر احتمال اضطراب و دیگر مشکلات رایج تغذیه ای به خصوص در مورد دختر بچه ها مراقب بود. البته باید به تغییرات به خصوص در دوره نوجوانی نیز اهمیت دارد، کودکی که ناگاه زیاد غذا می خورد یا تمایلی به غذا خوردن ندارد در معرض اختلال تغذیه ای خواهد بود.

الگوی صحیح برای کودک

همان طور که غذا خوردن متنوع و متعادل بهترین روش تغذیه است اما باید به خاطر داشت که رفتار والدین بیشترین تاثیر را خواهد داشت. اگر شما به عنوان والد مقدار کمی میوه و سبزی مصرف می کنید فرزندتان نیز ناخودآگاه همین رویه را در پیش خواهد گرفت. از همین رو بهترین روش برای تشویق کودکان به خوردن غذاهای سالم رفتار تغذیه ای والدین و خانواده است.