xku-bigpic-narenji-20130828.jpg.pagespeed.ic.-p4u_N3oAa

این نظریه  سال های سال است در رمانها  و فیلم های مستندی-تخیلی به شدت دنبال  شده و به مدل  گوناگون جلوه ای از حقیقت  به خود گرفته است. شاید موفقیت دانشمندان ژاپنی را در استخراج تصاویر از مغز انسان به یاد دارید. اما این روش هر روزکامل تر می شود و پژوهشگران  گام های بیشتری در جهت پیشرفت  آن بر می دارند.

حالا محققان دانشگاه Radboud شهر نایمیخن  در هلند موفق شده اند به طور عملی راهی پیدا کنند که ذهن افراد را بخوانند. یا به شکل دقیقتر، استفاده از مدل ریاضی ویژه ای برای رمزگشایی از حروف الفبایی که سوژه هنگام اسکن های تحلیلی ام آر آی به آنها نگاه می کند. این روش تکاملی بر روش های گذشته به حساب می آید.

عکس های منتشره نشان می دهد که محققان به شیوه ای دست یافته اند که می توانند حروف واقعی را درون اسکن مغزی سوژه تشخیص دهند، البته راهکار آنها هنوز دقت لازم را ندارد.
شیوه کار به این گونه است که آنها تصاویر MRI‌ بخش بینایی قشر خاکستری مغز را به ۱۲۰۰ مکعب کوچک تقسیم کرده اند و هنگام تماشای یک حرف خاص الفبا توسط سوژه، این مکعب ها به صورت تصادفی روشن می شوند. البته انتظار می رود که الگوی روشن شدن آنها واقعا تصادفی نباشد. زیرا هنگام مشاهده حروف، بخش های خاصی و طبق یک الگوی ثابت مرتبا روشن می شوند. و این الگو به محققان اجازه داد تا مدل آنها را آموخته و سپس تشخیص دهند با هر الگو چه حرفی به تصویر کشیده می شود.
سپس آنها با این مدل ریاضی یک قدم فراتر رفته و آن را روی اسکن های MRI اعمال کردند. لذا موفق شدند حروف را به شکلی که ما آنها را تشخیص می دهیم، به تصویر بکشند. شاید شیوه کار کمی حیله گرانه و با کلک همراه باشد، اما رویکرد محققان در این راه، همانند آن چیزی است که در واقعیت انسان ها برای تشخیص سریع چیزها بر پایه حافظه شان (و آنچه که از قبل به یاد دارند) از آن استفاده می کنند.
و از آنجایی که چنین روشی در انسانها به خوبی کارآیی خود را نشان داده، منطقی است که دانشمندان هم همین رویکرد را در کارهای شان دنبال کنند و آزمایشاتی را توسعه دهند که سرانجام علاوه بر حروف ساده الفبا، آنها را به بازسازی چهره انسان از درون ذهن قادر می سازد.

شما فکر می کنید چقدر دیگر تا از راه رسیدن دستگاه هایی که به راحتی ذهن انسان را می خوانند فاصله داریم؟

منبع-نارنجی