1

 

سوال  مهم درارتباط با ویروس ایدز این است که ضرورت آگاه شدن فرد مبتلا از آلوده بودنش چیست؟ آیا خوب نیست تا وقتی که بیماری ایدز خودش را نشان می دهد شخص به آسودگی به زندگی ادامه دهد؟

پاسخ این است که اتفاقا تشخیص آلودگی به این ویروس در همین دوره اهمیت اصلی را دارد زیرا می توان از آلوده شدن اطرافیان پیشگیری کرد و همچنین با دارو روند بیماری را به تاخیر انداخت.

شاید به همین دلیل است که در بسیاری از کشورهای جهان آزمایش تشخیص آلودگی به ویروس اچ آی وی به صورت معمول و دوره ای برای همه اقشار جامعه انجام می شود.

تشخیص وجود ویروس عامل ایدز به دو روش انجام می شود؛ در روش اول که روش رایج و معمول است وجود پادتن ضد ویروس در خون بررسی می شود و روش دوم که هزینه بیشتری دارد بررسی وجود خود ویروس یا اجزا تشکیل دهنده آن در خون است.

در روش اول با تستی به نام «الایزا» وجود پادتن ضد ویروس شناسایی می شود. این روش بسیار حساس است به این معنی که تقریبا همه افراد آلوده را شناسایی می کند.

از طرفی به دلیل همین حساسیت زیاد بیماری های دیگر مثل انواع بیماری های ویروسی و بیماری های کبدی باعث مثبت شدن این تست می شود بنابراین بعد از این که تست الایزا در فردی مثبت شد ابتدا باید یک بار دیگر آزمایش را تکرار کرد اگر باز هم این تست مثبت شد آن وقت با آزمایشی به نام «وسترن بلات» که بسیار اختصاصی برای ویروس اچ آی وی است وجود ویروس اثبات می شود.

جالب است بدانیم که در افراد عادی جامعه که احتمال مواجهه با ویروس کم است در صورت مثبت شدن آزمایش الایزا در دو نوبت فقط 10 درصد احتمال واقعی آلودگی با ویروس وجود دارد.

به این ترتیب ما ابتدا با تست حساسی به نام الایزا افراد مشکوک را شناسایی و سپس با تست وسترن بلات آلودگی را تائید یا رد می کنیم.

نکته دیگر این که تا حدود حداکثر سه ماه بعد از ورود ویروس به بدن ممکن است پادتن تشکیل نشود و تست الایزا به اشتباه منفی شود بنابراین در کسانی که سابقه تماس با فرد آلوده را دارند، در صورت منفی شدن تست الایزا این تست باید سه تا شش ماه بعد تکرار شود. در کسانی که تماس با فرد مشکوک نداشته اند یک بار منفی شدن تست الایزا به مفهوم پاک بودن است.

  • در پایان این مبحث دو نکته مهم در مورد فایده تشخیص آلودگی به ویروس ایدز تاکید می شود:

1- در زمان ازدواج اگر فردی آلوده به ویروس باشد بدون شک پس از مدتی آلودگی را به همسرش منتقل می کند.

2- اگر مادر باردار آلوده به ویروس باشد به احتمال بالای 30 درصد نوزادش با آلودگی متولد خواهد شد و در هر دو مثال بالا تنها راه پیشگیری از این مساله آزمایش و تشخیص آلودگی و درمان به موقع است.