011311_newborn_iStock_000004543928Small110127102356
 نوزادانی که مادرانشان در دروان بارداری دچار اضافه وزن و چاقی مزمن بوده اند بیشتر از دیگر همسن و سالانشان در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی هستند.

کشیدن قلیان موجب کمبود وزن هنگام تولد نوزاد می‌شودمدیر گروه تنظیم خانواده دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: نوزادان زنان چاق، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی هستند.

دکتر لیلا خدادادی در خصوص مراقبت‌های پیش از بارداری گفت: مراقبت پیش از بارداری مجموعه‌ای از بررسی‌ها و آزمایشاتی است که قبل از بارداری انجام می‌شود تا عوامل خطر آفرین موثر بر بارداری شناسایی شود.

وی ادامه داد: طی این مراقبت‌ها، سلامت جسمانی و روانی مادران آینده مورد ارزیابی قرار می‌گیرد و آموزش‌های لازم به خانواده‌ها ارائه و راهکارهایی جهت حذف یا کاهش عوامل خطرآفرین به آنان پیشنهاد می‌شود.

خدادادی مراقبت‌های قبل از بارداری را یکی از عوامل مهم حفظ سلامتی مادر و جنین عنوان کرد و افزود: بسیاری از عوارضی که بر نتیجه حاملگی موثرند، قبل از حاملگی قابل تشخیص و درمان است. اکثر زنان هنگامی متوجه بارداری خود می‌شوند که جنین آنها از مرحله ساخت سیستم عصبی و قلبی گذشته است؛ به عبارتی دوران طلایی را جهت پیشگیری از برخی ناهنجاری‌ها از دست داده‌اند.

مدیر گروه تنظیم خانواده دانشگاه علوم پزشکی لرستان با بیان اینکه عدم سلامت مادر می‌تواند اثرات نامطلوبی را بر روی جنین بگذارد، اظهار کرد: عده‌ای از خانم‌ها در سنین بارداری از بیماری‌های مزمن مختلف رنج می‌برند که خود بیماری یا دارو‌های مصرف شده برای آن بیماری می‌تواند اثرات نامطلوبی روی بارداری آنها داشته باشد.

قلیان موجب کمبود وزن هنگام تولد نوزاد می‌شود
وی ادامه داد: رفتار‌های پرخطر مانند کشیدن سیگار و قلیان موجب کمبود وزن هنگام تولد نوزاد و ابتلا به بیماری‌های مقاربتی مانند ایدز و مصرف مواد مخدر نیز موجب ایجاد عوارض برحاملگی می‌شود.

خدادادی افزود: تشخیص به موقع و درمان مناسب این شرایط پیش از وقوع بارداری باعث می‌شود مادر دوران بارداری بی‌خطری را طی کند و شانس بیشتری برای بدنیا آوردن، نوزاد سالمی داشته باشد.

وی درباره برخی از بیماری‌های تاثیرگذار بر بارداری که نیازمند توجه جدی مادران است نیز گفت: بیماری‌های قلبی، دیابت، فشار خون بالا، کم خونی، تالاسمی مینور، اختلالات روانی، صرع، سل تحت درمان، بیماری تیروئید، اضافه وزن و کمبود وزن، اختلالات شدید تغذیه‌ای، عفونت‌های علامت‌دار زنانگی، مصرف‌کنندگان مواد مخدر، روماتیسم مفصلی،، سن زیر ۱۸ و بالای ۳۵ سال، فاصله بارداری تا زایمان قبلی کمتر از ۳ سال، بارداری پنجم و بالا‌تر، سابقه سقط مکرر، مرده‌زایی، ناهنجاری جنینی، زایمان نوزاد کم وزن و نارس و زایمان زودرس یا دیررس برخی از بیماری‌های تاثیرگذار بر بارداری هستند که نیازمند توجه جدی مادران است.

زمان مناسب برای انجام مراقبت‌های بارداری سه ماه قبل از بارداری است
خدادای زمان مناسب برای انجام مراقبت پیش از بارداری را حداق سه ماه قبل از بارداری عنوان کرد و افزود: در صورت انجام یکبار مراقبت پیش از بارداری تا یکسال نیاز به تکرار آن نیست. تجویز قرص اسیدفولیک به مدت سه ماه قبل از بارداری ضروری است و در صورت تزریق واکسن سرخجه باید حداقل تا یک ماه از یک روش موثر پیشگیری از بارداری استفاده شود.

وی ادامه داد: در صورتی که مادر مبتلا به برخی بیماری‌ها باشد ممکن است تأثیرات جبران ناپذیری بر سلامت خود و جنین‌ بگذارد، به عنوان مثال زنانی که آلوده به ویروس ایدز هستند اگر در دوران پیش از بارداری به طور مناسب درمان شوند، می‌توانند احتمال انتقال ویروس به جنین خود را کاهش دهند. علاوه بر این، زنانی که آسم، صرع، بیماری کلیوی، قلبی و فشار خون بالا دارند نیز باید قبل از تصمیم به بارداری تحت نظر پزشک باشند.

به گفته وی در خانواده‌هایی که سابقه بیماری‌های ژنتیک، سقط مکرر، مرده‌زایی و تولد نوزاد ناهنجار و یا پدر و مادر با نسبت فامیلی دارند لازم است مشاوره ژنتیک قبل از بارداری انجام دهند.

نوزادان متولد شده از مادران دیابتی مستعد نقایص مادرزادی هستند
خدادادی در خصوص مراقبت‌های پیش از بارداری در مادران دیابتی نیز افزود: در نوزادان متولد شده از مادران دیابتی که کنترل قند خون مناسبی نداشته‌اند، خطر پیدایش نقایص مادرزادی بیشتر است که با کنترل قند خون و مراقبت‌های صحیح پزشکی، احتمال یک بارداری بدون مشکل و تولد نوزاد سالم همانند مادران غیر دیابتی را خواهند داشت.

اضافه وزن در مادران خطر زایمان زودرس را افزایش می‌دهد
وی در خصوص مراقبت‌ پیش از بارداری در مادران دارای اضافه وزن یا چاقی نیز تصریح کرد: خانم‌های چاق باید قبل از حامله شدن وزن خود را کاهش دهند، زیرا چاقی خطر زایمان زودرس و عوارض زایمان را افزایش می‌دهد. نوزادان زنان چاق، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی هستند. چاقی می‌تواند عارضه فشارخون بالا و دیابت در حاملگی را نیز افزایش دهد. بنابراین به زنان چاق توصیه می‌شود که قبل از بارداری وزن خود را زیر نظر پزشک یا متخصص تغذیه کاهش دهند.

خدادادی ادامه داد: لازم است مادران قبل از باردار شدن در مورد داروهای مصرفی با پزشک معالج خود مشورت کنند و از مصرف خودسرانه دارو، حتی مسکن‌های معمولی بپرهیزند.

مدیر گروه تنظیم خانواده دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: شغل، مصرف سیگار، الکل، مواد مخدر، بیماری‌های ژنتیکی، ایدز و بیماری‌های عفونی ـ مقاربتی در مردان نیز می‌تواند در سلامت مادر و جنین نقش مهمی داشته باشد.

خدادادی در پایان گفت: در حال حاضر در تمامی مراکز بهداشتی ـ درمانی امکان ارائه خدمات مراقبت پیش از بارداری توسط پزشک و ماما فراهم است. خدمات مراقبت پیش از بارداری شامل مشاوره، آموزش، آزمایش، معاینات دندان‌پزشکی واکسیناسیون و سایر معاینات بالینی و… است. در صورتی که مادران قصد بارداری داشته باشند می‌توانند با مراجعه به این مراکز این خدمات را دریافت و با استفاده از راهنمایی‌های کادر بهداشتی ـ درمانی بارداری سالم و مطمئنی را برنامه‌ریزی کنند.

خبرگزاری سینا