ALCOHOL

کسانیکه زیاد مشروبات الکلی  می نوشند به روح و جسم خود بیشتر وابستگی پیدا می کنند.الکلیسم یکی از مهم ترین مشکلات بهداشت عمومی در غرب است.این وضعیت به شکلی  توصیف می شود که شخص  احتیاج به الکل دارد و در صورت استفاده نکردن از الکل در انجام  کارهای روزمره دچار  سختی می شود.فرد الکلی ممکن است بدون این که حالت رفتاری غیرطبیعی پیدا کند ، مقدار زیادی الکل مصرف نماید و یا بالعکس در صورتی که الکل به او نرسد ، حالت رفتاری غیرطبیعی نشان دهد.

علائم :
تغییرات رفتاری می تواند مواردی مانند ناتوانی در انجام فعالیت های طبیعی ، کم خوابی  نشان دادن حالات غیر طبیعی باشد.الکلیسم با افزایش خطر بیماری های کبدی ، افزایش فشارخون ، ضایعات مغزی ، بیماری های قلبی و مشکلات تغییر ضربان قلب ، حمله مغزی ، پانکراتیت ، زخم پپتیک و سرطان همراه است.عواملی که بر نشانه ها تأثیر گذار است عبارتند از : تغییرات ژنتیک ، وضعیت تغذیه ای و بهداشت و سلامت قبلی فرد.

درمان های متداول :
درمان های متداول شامل بستری شدن دوره ای در بیمارستان همراه با مراقبت های پزشکی و خدمات مددکاری است.داروهائی نظیر فنوتیازین ، دیازپام ، هالوپریدول یا کلرومتازول می تواند از بین برنده علائم قطع مصرف شود.در مواردی که حالت شدید کمبود تغذیه ای مربوط به الکلیسم موجود باشد توصیه های تغذیه ای ممکن است به فرد داده شود.

غذاهای مفید :
نان جو ، حبوبات و بنشن ، برنج طارم ، فرنی بدون شکر ، سیب ، گلابی ، گریپ فروت ، گیلاس ، پرتقال ، هلو و ماست ، که شاخص گلیسمی ( GLS ) پایین تا متوسط دارند ، مفید هستند.این غذاها رها کننده قند در خون هستند و برای افرادی که سیروز کبدی دارند و در خطر ابتلا به دیابت می باشند مفید است.انواع ماهی ها ، سالمون ، ساردین و…تخم مرغ ، غذاهای صبحانه ای تهیه شده از غلات غنی شده ، مارگارین و کره ویتامینD لازم را برای بدن تأمین می کنند.بیماری مزمن کبدی که در اثر الکلیسم به وجود آمده ممکن است دراثر کمبود ویتامین D باشد.

کلم ، کلم بروکسل ، گل کلم و اسفناج ویتامین K را تأمین می کنند.جگر ، کره و دیگر فرآورده های شیری غنی شده و مارگارین غغنی شده حاوی ویتامین A هستند. هویج و دیگر میوه های نارنجی و سبزیجات سبز بتاکاروتن را تأمین می کنند.بیماری کبدی می تواند باعث اختلال در جذب چربی و کمبود ویتامینA ,K گردد.آجیل ( مغزها ) ، آواکادو و غذاهای صبحانه ای تهیه شده از دانه های کامل تأمین کننده ویتامین E هستند.افراد مبتلا به بیماری کبدی ممکن است شدیداً به کمبود ویتامین E دچار شده باشند.

چغندرقند ، کلم بروکسل ، جوانه ها ، اسفناج ، مارچوبه ، کلم پیچ و لوبیا چشم بلبلی منابع خوبی از ویتامین B و فولات هستند در حالی که غذاهای صبحانه ای تهیه شده از غلات غنی شده و عصاره های دارای مخمر تأمین کننده اسید فولیک می باشند. جذب این مواد ممکن است در اثر مصرف الکل کاهش یابد.مرکبات ، عصاره مرکبات ، پاپایا ، توت ها ، فلفل و سیب زمینی شیرین تأمین کننده ویتامین C هستند که در افراد الکلی مقدار آن پایین باشد.دریافت مقدار بالای ویتامین C ممکن است بهبود الکلیسم را سرعت بخشد.

غذاهای صبحانه ای تهیه شده از غلات ، نان ها و دانه های کامل تأمین کننده انواع ویتامین B هستند. ویتامین های B ممکن است در بدن افرادی که الکل زیاد مصرف می کنند کم باشد.کمبود ویتامین B می تواند علائم الکلیسم را شدت دهد.فرآورده های لبنی ، آجیل ( مغزها ) ، سبزیجات برگ سبز ، شیر سویای غنی شده با کلسیم منابع غنی از کلسیم هستند.جذب کلسیم در بدن افراد الکلی کم است.دریافت کم کلسیم در زنان می تواند خطر پوکی استخوان  ( استئوپروز ) را افزایش دهد.

شیر ، نان ، محصولات غذایی صبحانه ای تهیه شده از غلات و سیب زمینی تأمین کننده منیزیم هستند.منیزیم اغلب کم جذب می شوند و در اثر مصرف زیاد الکل به مقدار زیاد دفع می شود.سطح پایین منیزیم ممکن است باعث اختلالات قلبی گردد.میوه ها ، سبزیجات و آب میوه ها غنی از پتاسیم هستند. مصرف این مواد نزد افراد الکلی کم است.سطح پایین پتاسیم منجر به نشانه هایی مشابه نشانه های بیماری دیلیریوم ترمنس می شود.صدف خوراکی ، گوشت های قرمز و غذاهای صبحانه ای تهیه شده از دانه های کامل غلات تأمین کنندۀ عنصر روی ( Zn ) می باشند. دریافت کافی روی ممکن است در پیشگیری از مسمومیت با الکل مفید باشد.

غذاهایی که باید از خوردن آن ها اجتناب کرد :
از مصرف گوشت ها ، مرغ و ماکیان ، ماهی ، تخم مرغ و محصولات لبنی که غنی از پروتئین هستند باید اجتناب شود.در مواردی که صدمات کبدی شدید در ارتباط با الکلیسم وجود دارد ، باید مصرف پروتئین ، تحت نظر پزشک و متخصص تغذیه ، محدود شود.کسانی که واریس مری ( واریس ازوفاگینال ) دارند باید از مصرف ماهی های تیغ دار و غذاهایی که سفت هستند اجتناب نمایند ، چون رگ های متورم شده در گلو ممکن است در اثر خراشیدگی یا سوراخ شدن پاره شوند.

سایر اقدامات:

  • ویتامین B کمپلکس تکمیلی شامل ویتامین B1 می تواند از سندروم ورنیک کورساکف پیشگیری کند.این اختلال در اثر سوء تغذیه در اافراد الکلی به وجود می آید.
  • مکمل های ویتامینی و مواد معدنی ممکن است به روند سم زدائی کمک کنند.
  • روغن میخک محتوی اسیدهای چرب امگا 6 است که ممکن است شدت نشانه های قطع مصرف الکل را کاهش دهد.

منبع : www.pezeshkonline.ir