picky-eater

چرابرخی افراد در دوره نوجوانی دچار تغییرات تغذیه ای و اشتهایی می شوند و آیا این عارضه شامل همه آنان می شود؟

دکترمهدی شادنوش روز یکشنبه اظهار داشت : تغییر عادات غذایی، حذف برخی مواد غذایی سالم و گرایش به غذاهای آماده، نامنظم بودن و حذف وعده های غذایی به ویژه صبحانه و برخی اختلالات عصبی غذا خوردن از جمله موارد مشاهده شده در دوران بلوغ است.
وی افزود: قسمت عمده ای از تغییر عادات غذایی از عدم آگاهی نسبت به مواد مورد نیاز بدن برای رشد جسمی و عملکرد کافی مغزی ناشی می شود.

شادنوش تصریح کرد: در این ارتباط نقش خانواده، گروه های همسالان و رسانه ها نیز دارای اهمیت بسزایی است. به عنوان مثال ترس از چاقی در نوجوانان و علاقه به داشتن فرم بدنی ایده آل بر اساس معیارهای ارایه شده در مجلات، اینترنت و سایر رسانه ها می تواند از جمله علل زمینه ساز برخی اختلالات غذا خوردن مانند بی اشتهایی عصبی و پر خوری عصبی شود که با ادامه یافتن این شرایط در طولانی مدت سلامت فرد به خطر می افتد.

این متخصص تغذیه بالینی و رژیم درمانی با اشاره به این که در مواردی نیاز به بستری و مشاوره های پزشکی و روانی برای حل مشکل وجود دارد، تصریح کرد: اختلالاتی که در عادات غذایی افراد به وجود می آید در روند عادی بلوغ و رشد موثر بوده وپیامدهایی مانند کوتاه قدی و اختلال رشد جنسی را به دنبال دارد.
دکتر شادنوش افزود: کمبودهای خاص تغذیه ای مانند کمبود کلسیم و ویتامین D (دی) و فقر آهن در دختران از اختلالات شایع تغذیه ای در دوران بلوغ است.

*** نقش خانواده ها در دوران بلوغ
این متخصص تغذیه بالینی و رژیم درمانی گفت : خانواده ها الگوی اصلی نوجوانان هستند و می توانند به خوبی معیارهای خود برای سلامت و فرم بدنی ایده آل را به آنها منتقل کنند.
دکتر شادنوش افزود: افزایش آگاهی های تغذیه ای و بهداشتی و انتقال آن به نوجوانان دارای اهمیت ویژه ای است. اما به نظر می رسد تنظیم برنامه غذایی برای نوجوانان که علاوه بر تامین کافی نیازهای آنان با شرایط سنی و فعالیت اجتماعی شان تداخل نداشته باشد، مهم ترین وظیفه والدین است.

وی ادامه داد: با توجه به وقت محدود اکثر نوجوانان برای صرف غذا ارایه وعده های اصلی و میان وعده های مغذی حاوی انواع گروه های غذایی به ویژه نان و غلات، میوه ها و سبزیجات، لبنیات و مواد پروتئینی با کیفیت در کنار مغزها دارای اهمیت است.
شادنوش اضافه کرد: می توان این وعده ها را در قالب ساندویچ های کوچک و بسته های آماده در اختیار نوجوانان قرار داد.

این متخصص تغذیه بالینی و رژیم درمانی ادامه داد: اختصاص زمان مناسب برای صرف وعده های غذایی مانند صبحانه و شام در کنار سایر افراد خانواده نیز در مصرف غذاهای سالم تاثیر بسزایی دارد.
دکتر شادنوش افزود: هنگامی که نوجوانی دارای اختلالات جدی مرتبط با غذاخوردن است والدین باید رفتار مناسبی داشته و با مراجعه به افراد متخصص در این زمینه به فرزند خود کمک کنند.

ایرنا