Gastroesophageal-reflux

 

با عرض سلام و ادب خدمت تمامی خوانندگان محترم مجله پزشکی دکتر سلام

آیا شما هم جزو افرادی هستید که به علت رفلاکس شبانه از یک خواب خوب محروم شدید؟ در مقاله این هفته به بررسی راههایی می پردازیم که می تواند به رفلاکس معده کمک کرده و به شما امکان داشتن خوابی خوش را بدهد.

 

١- استفاده از نیروی جاذبه:

دراز کشیدن در سطح یکنواخت و صاف این امکان را که اسید معده به سمت مری و سپس دهان حرکت کند را بیشتر می نماید برای جلوگیری از این حالت پیشنهاد می شود که از یک بالشت أضافه برای بالا اوردن سر و شانه هایتان استفاده کنید در این حالت نیروی جاذبه به کمک شما می اید هم چنین خوابیدن به پهلوی چپ می تواند از رفلاکس شما بکاهد.

 

٢- شام خود را زودتر مصرف نموده و بین مصرف شام و خواب فاصله کافی بیندازید:

خوابیدن با معده پر امکان بروز رفلاکس شبانه را افزایش می دهد. پر بودن معده موجب بروز فشار مضاعف بر دریچه ای که بین معده و مری قرار دارد و وظیفه نگهداری أسید معده را بر عهده دارد شده و شانس إیجاد رفلاکس شبانه را زیادتر می نماید.ایده ال ان است که حداقل فاصله زمانی ٣-٢ ساعت بین خوردن شام و خوابیدن در نظر بگیریم.

 

٣- از خوردن قهوه و دسرهای شکلاتی در هنگام خواب پرهیز نماییم:

خوردن شکلات و دسرهای حاوی شکلات و نوشیدن قهوه بعد از شام در برخی از افراد موجب بروز رفلاکس شبانه می گردد. از دیگر موادی که موجب بروز رفلاکس در برخی افراد می شود می توان به غذاهای تند،نوشیدنیهای گازدار ، نوشیدنیهای حاوی الکل و غذاهای پرچرب اشاره کرد.

 

۴- از انجام ورزش قبل از خواب پرهیز نمایید:

انجام فعالیتهای بدنی قبل از خواب می تواند سبب إیجاد رفلاکس گردد.از انجام دراز و نشست ، دوچرخه سواری و ورزشهای سنگین قبل از خواب اجتناب نموده ولی یک پیاده روی آرام می تواند در جلوگیری از رفلاکس موثر باشد.

 

۵- از خوردن غذاهای سنگین در شب و نیز زیاد خوردن پرهیز نمایید:

خوردن غذای زیاد و غذاهای سنگین معمولا یکی از علل اصلی بروز رفلاکس شبانه می باشند.خوردن غذا در مقدار کم و فواصل کمتر می تواند از بروز رفلاکس جلوگیری نماید.

 

۶- در موارد زیر مراجعه به پزشک لازم و ضروری می باشد:

اگر شما بیشتر از دو بار در هفته دچار رفلاکس می شوید.

به خاطر داشته باشیم که در برخی افراد نشانه های سکته قلبی با ناراحتی و درد و رفلاکس معده شبیه به هم می باشند. اگر شما از درد ناگهانی در قفسه سینه و شانه هایتان رنج می برید حتما با اورژانس تماس بگیرید.

 

٧- مراقب وزن خود باشید:

أضافه وزن زیاد می تواند موجب بروز رفلاکس گردد.با کاهش وزن به صورت اهسته می توانید از شدت رفلاکس خود بکاهید.

 

٨- ترک سیگار:

کشیدن سیگار یکی از علل مهم بروز رفلاکس به شمار می رود. کشیدن سیگار می تواند موجب ضعیف شدن دریچه جدا کننده مری و معده باشد و سبب شود که أسید معده به اسانی وارد مری گردد.

 

٩- از خوردن عرق نعناع بعد از شام اجتناب نمایید:

بر خلاف باور عمومی عرق نعناع می تواند در برخی از افراد سبب بروز رفلاکس شود، مطالعات دانشمندان نشان می دهد عرق نعناع موجب إیجاد حالت ارامش در دریچه بین مری و معده گشته و احتمال برگشت اسید معده به مری را افزایش می دهد.

 

١٠- ایجاد یک لیست:

اگر شما مطمین نیستید که چه غذاهایی موجب بروز رفلاکس در شما می گردد بهترین کار تهیه یک دفتر یادداشت روزانه است که در ان نام هر غذایی را که در طول روز میل می نمایید نوشته و در صورت بروز رفلاکس جلوی ان غذا علامت گذاری کنید. در این صورت شما پس از یک ماه به غذاهایی که موجب بروز رفلاکس در شما می شود پی می برید.

 

١١- جویدن آدامس برای جلوگیری از رفلاکس:

تحقیقات نشان می دهد که در بسیاری از افراد جویدن ٣٠ دقیقه أدامس غیر نعنایی پس از صرف غذا موجب کأهش رفلاکس معده می شود.

 

١٢- انتی اسیدها ،داروهای بلاک کننده h2 و “Proton Pump Inhibitors ” برای جلوگیری از رفلاکس معده:

داروهای انتی أسید به عنوان گروه اول از داروهای ضد رفلاکس هستند که معمولا بدون نیاز به نسخه پزشک می توان انها را به صورت شربت و قرصهای جویدنی تهیه نموده و مصرف کرد، در مرحله بعد داروهای بلاک کننده h2 هستند که برخی از انها نیاز به تجویز پزشک داشته و برخی را می توان بدون نسخه از داروخانه تهیه نمود این گروه از داروها موجب کأهش ترشح أسید معده می شوند و از جمله این نوع داروها می توان به قرص رانیتیدین اشاره نمود و اخرین گروه از داروها “proton pump inhibitors ” ها هستند که برخی از انها نیاز به تجویز پزشک داشته و برخی از انها به نسخه پزشک نیاز ندارند . این گروه از داروها در صورتی که بدون نسخه بتوان إنها را تهیه نمود موجب کاهش ترشح اسید معده می شوند و ان دسته از داروهایی که نیاز به تجویز پزشک دارند علاوه بر کأهش میزان أسید معده موجب ترمیم مری می گردند و از جمله داروهای این گروه می توان به “Nexium” اشاره نمود .

 

با تشکر و قدرانی از شما خوانندگان محترم مجله پزشکی دکتر سلام.

سمیرا کریم ابادی

 

این مطلب توسط خانم دکتر سمیرا کریم آبادی جهت انتشار در مجله پزشکی دکتر سلام تهیه شده است. استفاده از آن فقط با ذکر منبع مجاز می باشد.