images.jpg41

 سنگ کلیه چه درمان ها و چه علائمی دارد و چگونه می توان از ایجاد آن در کلیه ها پیشگیری کرد؟

کلیه یکی از اندام‌های درونی بدن است که وظایف حیاتی زیادی را به عهده دارد، به طور معمول در هر فرد سالم دو کلیه وجود دارد که هر یک در یک طرف ستون مهره‌ها و زیر دنده‌های تحتانی واقع شده‌اند.

کلیه‌ها به رنگ قرمز مایل به قهوه‌ای و از نظر شکل شبیه لوبیا هستند. مهم‌ترین وظیفه کلیه‌ها برداشت مواد زاید خون و بازگرداندن خون تصفیه شده به بدن است.

بسیاری از مواد باید به اندازه مناسب در خون و مایعات بدن وجود داشته باشند تا بدن بتواند عملکرد طبیعی‌اش را حفظ کند. برای مثال سدیم و پتاسیم مواد معدنی هستند که از مواد غذایی به دست می‌آیند و برای سلامتی بدن ضروری‌اند اما باید در حد معینی نگه داشته شوند، زمانی که کلیه‌ها به درستی فعالیت می‌کنند، مقدار اضافی این مواد توسط ادرار از بدن خارج می‌شود.وظیفه اصلی دیگر کلیه‌ها تنظیم آب بدن است.

کلیه‌ها با برداشت آب اضافی یا حفظ آب بدن در موارد ضرورت، آب مورد نیاز بدن را تنظیم می‌کنند. هورمون‌سازی هم یکی دیگر از وظایف کلیه‌هاست.

هورمون‌هایی که توسط کلیه‌ها ساخته می‌شوند وارد جریان خون می‌شوند و بعضی از عملکردهای بدن مثل تنظیم فشار خون، ساخت گویچه‌های قرمز و برداشت کلسیم از روده‌ها را تنظیم می‌کنند.

بیماری سنگ کلیه، مشکلی است که در اغلب کشورها و در طول قرن گذشته با افزایش شیوع مواجه شده است.رژیم غذایی و شیوه زندگی عوامل اصلی تأمین کننده خطر ابتلا به سنگ کلیه در جوامع هستند. از مهم‌ترین علائم سنگ کلیه درد است که معمولا شب‌ها شروع می‌شود و فرد را از خواب بیدار می‌کند.

این درد شدید و غیر قابل تحمل است و خانم‌هایی که تجربه زایمان داشته‌اند و سنگ کلیه هم دارند می‌گویند درد زایمان قابل مقایسه با درد سنگ کلیه نیست.یکی دیگر از علائم سنگ کلیه تغییر رنگ ادرار به صورت خونی یا رنگ چای شدن است، بعضی از بیماران سنگ کلیه با علامت عفونت مراجعه می‌کنند. در این موارد سنگ کلیه جزو اورژانس‌های پزشکی است و باید فورا هم به آن رسیدگی کرد.

نمک ها و اسیدهایی که سنگ کلیه ایجاد می نمایند، این خاصیت غیر محلول بودن نسبی در ادرار را دارا می باشند. سنگ ها معمولاً تلفیقی از چند ماده هستند ولی شایع ترین ماده موجود در آنها معمولاً غیر محلول است.

پیشگیری و درمان سنگ کلیه به دو طریق ممکن است، از طریق تغییر رژیم غذایی، درمان دارویی و یا جراحی؛ در روش تغییر رژیم غذایی، آب برای بیماران کلیوی زیاد سفارش می شود. به علاوه در خوردن گوشت قرمز و نمک باید احتیاط شود. نوشیدن آب باعث عدم رسوب املاح در ادرار و رقیق شدن آن می شود که در این صورت سنگ کمتر تشکیل شده و یا از رشد سنگ های کوچک جلوگیری می شود

شبکه رادیویی سلامت