acrylamideاین تحقیقات پژوهشگران سوئدی است که  در متن زیر خطر غذاهای سوخته بطور واضح توضیح داده شده است مواد غذایی  که حاوی نشاسته است اگر در دمای بسیار بالا تهیه  شوند و بسوزند ریسک ابتلا به سرطان را افزایش می دهند. اما چه تغییراتی در این مواد نشاسته ای به وجود می آید که  برای بدن انسان مضر می شود؟

وقتی که مواد غذایی نشاسته ای رو به شدت حرارت می دهیم، ترکیباتی به نام آکریلامید در این مواد غذایی ایجاد می شود. در گذشته، اثر سرطان زایی آکریلامید بر روی حیوانات آزمایشگاهی به اثبات رسیده بود و مشخص شده بود که آکریلامید و ترکیبات وابسته به اون مثل گلیسیدآمید، موجب تخریب DNA سلول ها شده و بروز سرطان رو تقویت می کنند. وقتی که آکریلامید وارد بدن ما می شود، توسط روده ها جذب شده و به تمام اندام های بدن انتقال پیدا می کند. سپس به گلیسیدآمید تبدیل شده و ژن ها رو دستخوش تغییر می نماید و لذا می تواند به تولید و رشد تومور منجر شود.

چیپس سیب زمینی، قهوه، بیسکویت، کراکر، نان های برشته و نان های سرخ شده که در دماهای بالای ۲۵۰ درجه فارنهایت تهیه می شوند، بیش از هر ماده غذایی دیگری ما رو در معرض خطرات آکریلامید قرار می دهند. شکر و اسیدهای آمینه، به خصوص آسپاراژین، که به طور طبیعی در بعضی از مواد غذایی وجود دارد، مسئول تولید آکریلامید هستند. قهوه ای شدن و سوختن مواد غذایی و طعم خاصی که از بخش های سوخته غذا حس می کنیم، مربوط به فرایند تولید آکریلامید است.

البته از آکریلامید در تولید کاغذ، رنگ و پلاستیک هم استفاده می شود. همچنین آکریلامید، در دود سیگار، بسته بندی مواد غذایی و برخی از انواع چسب هم یافت می شود. البته این ترکیب خطرناک در مواد غذایی که آب پز می شوند، تولید نمی شود.

از جمله سرطان های مرتبط با مصرف آکریلامید می توان به سرطان های روده، مثانه و کلیه اشاره کرد. ضمن اینکه خطر آسیب سیستم ایمنی و ناباروری در مردان رو هم به دنبال خواهد داشت. هر قدر که مدت پخت غذا طولانی تر باشد و یا از حرارت بیشتری در تهیه غذا استفاده شود، مقدار آکریلامید تولید شده در غذا هم بیشتر خواهد بود.

منبع : yeka.ir