Treatments-for-insomnia-3

وقتی دچار مشکلات خواب می شوید بهتر است به دنبال علل و عوامل ایجادکننده آن باشید و به عوامل محیطی در اطرافتان و عوامل درونی بدنتان نیز توجه کنید.

دکتر “نصراله عرفانی”، با بیان اینکه گاهی اوقات سبک زندگی یک فرد موجب اختلال در خواب او می شود، اظهار کرد: اتفاقات اجتماعی، اقتصادی، ورود کامپیوتر و اینترنت و … شرایط زندگی را به گونه‌ای رقم زده که بی‌خوابی یا شب بیداری را در فرد به وجود آورده است.

وی افزود: در بعضی موارد شرایط جغرافیایی سبک زندگی فرد را طوری رقم می‌زند که افراد مجبور می‌شوند شب‌ها بیدار بمانند به عنوان مثال در مناطق گرمسیر چون روزها هوا گرم است مردم تا پاسی از شب بیدار می‌مانند و کارهایشان را دنبال می‌کنند.

این روانشناس تربیتی با بیان اینکه در مواردی بی‌خوابی ناشی از یک اختلال است و دیگر به سبک زندگی مربوط نمی‌شود، ادامه داد: زمانی بی‌خوابی به عنوان یک اختلال تعریف می‌شود که شخص پس از گذشت 20 تا30 دقیقه زمان که به رختخواب خود رفته، خوابش نبرد و این مشکل هر شب برای او پیش بیاید.

وی با بیان اینکه افسردگی یکی از علل اختلالات خواب است، اظهار کرد: زمانی‌که نتوانیم دلایل ارگانیک برای اختلالات خواب تعریف کنیم می‌گوییم افسردگی تحت عوامل بیرونی و محیطی رخ داده و این فکر و خیال است که خواب را از چشمان شخص گرفته است و فرد نمی‌تواند بخوابد.

عرفانی گفت: نوع دیگر از اختلالات مربوط به عوامل ارگانیک است و افراد تحت تاثیر افسردگی درون‌زا خوابشان نمی‌برد اما این دسته از افراد بی‌خوابی‌شان متفاوت از دسته فوق است به طوریکه این افراد می‌خوابند اما نیمه‌های شب بیدار می‌شوند و دیگر خوابشان نمی‌برد.

وی افزود: نوع دیگر اختلالات خواب تحت عنوان بدخوابی شناخته شده و به گونه‌ای است که فرد می‌خواهد بخوابد اما خوابش نمی‌برد و دچار وحشت و کابوس‌های شبانه می‌شود.

این روانشناس تربیتی در خصوص درمان انواع بی‌خوابی تصریح کرد: اگر بی‌خوابی ناشی از سبک زندگی افراد باشد لازم است تحت‌نظر یک مشاوره راهنمایی‌های لازم را دریافت و سبک زندگی خود را تغییر دهند.

عرفانی در ادامه گفت: در مواردی هم که بی‌خوابی ناشی از یک اختلال است باید تحت‌نظر یک روانشناس و یا روانپزشک بررسی‌های لازم انجام گیرد و در صورت نیاز از دارو درمانی استفاده شود.

وی در پاسخ به اینکه آیا داروهای آرام‌بخش و خواب‌آور موجب وابستگی فرد به این گونه داروها می‌شود، عنوان کرد: در صورتی‌که افراد به صورت خودسرانه و با دُز بالای دارو اقدام به مصرف آن کنند حتما خود را در معرض وابستگی و خطرات ناشی از مصرف خودسرانه آن قرار می‌دهند.

عرفانی تاکید کرد: افراد حتما باید قبل از مصرف هر گونه داروی خواب‌آور و یا آرام‌بخش مانند دیازپام و … با یک روانپزشک مشورت کرده و هرگز اقدام به مصرف خودسرانه داروهای آرام‌بخش نکنند.

این روانشناس تربیتی در پایان گفت: ورزش، اصلاح سبک زندگی و وجود نظم در زندگی روزمره به داشتن یک خواب آرام کمک شایانی می‌کند بنابراین توصیه می‌شود تا زمانی‌که احساس خواب نکردید در رختخواب قرار نگیرید همچنین خوردن یک غذای سبک کم‌چرب به داشتن خواب آسان کمک می‌کند.

(ایسنا)