تا به حال زنبور عسل شما را نیش زده است؟ شما برای درمان نیش زنبور چه راهکارهایی بلدید و انجام می دهید؟ زنبور عسل از نیش خود به عنوان ابزار دفاعی استفاده می کند که بدن به آن واکنش نشان می دهد. سوزش و درد، ورم قرمز با یک نقطه سفید کوچک در مرکز از نشانه های آن می باشد. علائم خفیف  در ظرف چند روز از بین می رود. درمان گزیدگی خفیف از 5 تا 10 روز طول می کشدزهر زنبور عسل در مواردی که شدید باشد سیستم ایمنی بدن نسبت به آن واکنش نشان می دهد که باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. واکنش های خفیف و متوسط در منزل با شیوه های طبیعی درد، تورم، خارش و قرمزی را کاهش می دهد. با بخش طب سنتی و گیاهان دارویی با ما همراه باشید تا به بررسی راهکارهای درمان نیش زنبور بپردازیم.

نیش زنبور عسل

15 روش برای درمان نیش زنبور عسل

1- خارج کردن نیش حشرات از بدن

اولین اقدامی که باید پس از گزش حشرات انجام دهید این است که نیش آنها از پوست خود خارج کنید. چگونه باید این کار را انجام دهید؟ با کمک یک موچین این کار را انجام دهید و با دقت سر نیش حشره را گرفته و بیرون بکشید. سپس لازم است که محل گزیدگی را کاملا ضدعفونی کرده و با آب و صابون بشویید.

در مرحله آخر از یک پماد مانند تتراسایکلین و یا اریترومایسین استفاده کرده و محل گزش را به آن آغشته نمایید تا عفونت نکند. می توانید از لوسیون کالامین نیز استفاده کنید تا خارش آن کمتر شود.

درمان نیش زنبور عسل

2. درمان نیش زنبور با یخ

گام بعدی کمپرس یخ بر روی منطقه آسیب دیده برای رهایی از درد است. دمای سرد، التهاب را کاهش داده و همچنین به کاهش درد و تورم کمک می کند. تکه های یخ را در پارچه نازک قرارداده و ببندید و در منطقه آسیب دیده به مدت 10 تا 15 دقیقه نگه دارید. هر چند ساعت تا زمان بهبودی این کار را انجام دهید. همچنین می توانید یک بطری آب سرد در منطقه آسیب دیده نگه دارید.

توجه: هرگز یخ را به طور مستقیم بر روی پوست، قرار ندهید.

3. جوش شیرین

جوش شیرین یک محصول قلیایی است که به خنثی کردن سم اسیدی، کمک می کند و در نتیجه درد، خارش و تورم زودتر التیام می یابد.

1 قاشق چای خوری جوش شیرین را با کمی آب ترکیب کرده تا خمیر شود. سپس در محل گزش به مدت 5 تا 10 دقیقه قرار دهید.
منطقه را با آب ولرم بشویید. اگر ناراحتی همچنان ادامه دارد، بعد از چند ساعت دوباره تکرار کنید.

4. درمان نیش زنبور با عنبر سائل

یکی دیگر از درمان های طبیعی موثر برای نیش حشرات، عنبر سائل است. با توجه به خواص ضد التهابی و قابض آن، به کاهش خارش، درد و تورم کمک می کند. ایم ماده را در منطقه آسیب دیده قرار داده تا خشک شود و در صورت نیاز دوباره تکرار کنید.

5. سرکه سیب

سرکه سیب همچنین به خنثی سازی اسید زهر کمک می کند. درد و خارش و تورم را کاهش می دهد.ی ک توپ پنبه ای را در سرکه سیب خالص فروکرده و بمدت 10 دقیقه نگه دارید و در صورت نیاز دوباره تکرار کنید.اگر سرکه سیب نداشته باشید، می توانید از سرکه سفید استفاده کنید.

نیش زنبور عسل

6. عسل

عسل یکی دیگر از درمان خوب برای درمان نیش است. این خطر ابتلا به عفونت را کاهش می دهد. عسل را در منطقه آسیب دیده، زده و بگذارید خشک شود سپس با آب گرم بشوئید. هر روز چند بار این کار را انجام دهیدهمچنین می توانید مقدار مساوی از عسل و زردچوبه را مخلوط کنید. در منطقه آسیب دیده، چند بار در روز به مدت چند روز بمالید.

7- ژل آلوئه ورا

ژل آلوئه ورا یکی دیگر از درمان خوب برای نیش است. خواص تسکین دهنده و ضد التهاب آن به کم شدن درد، تورم و خارش کمک می کند. برگ آلوئه ورا را شسته و به کمک چاقو باز کرده و ژل درون آن را استخراج کنید. سپس در منطقه آسیب دیده چند بار در روز به مدت چند روز بزنید.

8. نعناع

این گیاه محل نیش  را ضدعفونی کرده و خارش را از بین می برد. خواص ضد التهابی و ضد درد آن به کاهش درد، تورم و التهاب کمک می کند. 1 یا 2 قطره از اسانس نعناع را به طور مستقیم در محل گزش، چند بار در روز بزنید. اگر دارای پوست حساس هستید، مخلوطی از روغن حامل مانند روغن نارگیل و یا روغن زیتون استفاده کنید یا آب برگ نعناع تازه را استخراج کنید و آن را بر روی منطقه آسیب دیده بزنید. بگذارید خشک شود سپس با آب سرد بشوئید. 1 یا 2 بار تکرار کنید.

9. آسپرین

درمان دیگری برای خنثی کردن سم و بهبود سریع آن، آسپیرین است. خواص ضد التهابی آن نیز می تواند درد و تورم را کاهش دهد. آسپرین را له کرده وچند قطره آب به آن زده تا خمیر شود و لایه نازکی از آن را بر روی محل آسیب دیده قرار دهید. چند دقیقه بعد با آب ولرم بشوئید در صورت نیاز دوباره تکرار کنید.

نیش زنبور عسل

10. درمان نیش زنبور با خمیر دندان

خمیر دندان، می تواند به درمان نیش حشرات کمک کند و درد و تورم را کاهش دهد. بر روی منطقه آسیب دیده خمیر دندان بزنید. چند ساعت بعد با لیف حمام تمیز بشویید. در صورت نیاز تکرار کنید. از خمیر دندان های سفید استفاده کنید. بهتر است از ژل های رنگی استفاده نکنید.

11- استفاده از گیاه جعفری

آب جعفری تازه را بگیرید و بر روی محل نیش قرار دهید تا بهبود یابد.

12- درمان نیش زنبور با پیاز

می توانید از پیاز رنده شده استفاده کنید و یا آن را نصف کرده و بر روز محل نیش قرار دهید.

13- سیب زمینی

سیب زمینی معمولا همیشه در هر خانه ای یافت می شود. استفاده از سیب زمینی باعث می شود که خارش ناشی از جوش کمتر شده و سریعا جای جوش را درمان می کند. بهتر است از سیب زمینی رنده شده استفاده کرده و آن را بر روی پوست بمالید.

14- درمان نیش زنبور با برگ درخت چنار

اگر می خواهید التهاب ناشی از گزش زنبور سریعا خوب شود، از عصاره برگ درخت چنار استفاده کنید. این عصاره درد و تورم ناشی از گزش را سریعا درمان می کند. همچنین خاصیت ضد باکتری داشته و جای نیش عفونت نمی کند.

15- زغال چوب

استفاده از زغال چوب باعث می شود که مواد سمی از بدن حذف شود و تورم ناشی از گزش حشرات را کاهش می دهد. شما هم می توانید پودر زغال را بر روی جای گزیدگی بمالید و یا اینکه با پودر زغال و آب خمیری درست کرده و بر روی جای نیش بزنید.

نیش زنبور عسل

نیش زنبور عسل پرخطر تر است یا زنبورهای قرمز؟

دیده شده است که افرادی که توسط زنبورهای وحشی یا گاوی گزیده می شوند، بیشتر به حساسیت دچار می شوند. اما گزش توسط زنبور عسل، کم خطرتر بوده و کمتر فرد را دچار حساسیت می کند. افرادی که به نیش حشرات حساسیت داشته باشند، دقیقا 10 دقیقه بعد از گزش علائم حساسیت را بروز می دهند.

علائم حساسیت به نیش زنبور

  • اطراف چشم، لب و گلو به سرعت ورم می کند
  • نفس کشیدن به سختی صورت می گیرد
  • هنگام نفس کشیدن صدای خس خس سینه شنیده می شود
  • احساس خارش و بی حسی شدید می کنید
  • کهیر بر روی پوست ظاهر می شود
  • گاهی بعضی از افراد بی هوش می شوند

اگر فردی پس از گزش توسط زنبور دچار حساسیت شد چه باید کرد؟

همانطور که در بالا هم اشاره کردیم، افراد کمی علائم حساسیت را از خود بروز می دهند ولی اگر شما یا اطرافیانتان جزو این افراد بودید، باید سریعا از اپی نفرین تزریقی استفاده کنید. تزریق های حساسیت زا به مقدار کمی در زیر پوست محل گزش، تزریق کنید.

درمان حساسیت به نیش زنبور

به این درمان، ایمن درمانی آلرژی یا همان حساسیت زدایی گفته می شود و فردی که این درمان را دریافت می کند پس از مدتی دیگر به عامل آلرژی، حساسیت نشان نمی دهد.

برای این کار به مدت 2 تا 6 ماه، هفته ای یک یا دو بار از تزریق های ضدحساسیتی استفاده می شود و پس از مدتی این فرد دیگر به نیش حشرات واکنش نشان نمی دهد.

درمان نیش زنبور عسل

چه داروهایی ورم ناشی از نیش را کاهش می دهد؟

  • کرم هیدروکورتیزون ۰٫۵ یا ۱ درصد یا هر کرم استروئیدی دیگر
  • آنتی‌هیستامینی که دارای دیفن‌ هیدرامین باشد یا کلرفنیرامین
  • آسپرین که برای استفاده از این دارو باید چند عدد قرص آن را له کرده و با کمی آب مخلوط کرده و خمیر بدست آمده را روی ناحیه گزش بمالید. این کار باعث می شود که بافت سلولی محل گزش کوچک شده و فرآیند آزاد کردن زهری که بدن را به تولید پروستاگلاندین تحریک می‌کند کند می‌کند، پروستاگلاندین باعث ایجاد حس درد می‌شود.

فوايد نيش زنبور عسل

امروزه از نیش این حشره، برای درمان بیماری هایی همچون بیماری های سیستم عصبی (مانند ام اس )، زونا، روماتیسم  و آرتریت استفاده می شود. همچنین زنبوردرمانی به سرعت بیماری افسردگی را درمان می کند. با این کار، سیستم ایمنی بدن تحریک شده و آنتی بادی بیشتری در بدن تولید می گردد که باعث بالا رفتن قدرت ایمنی بدن می گردد.

نیش زنبور عسل

نکات مهم:

هنگامی که در اطرافتان زنبور می بینید، آرامش خود را حفظ کرده، دهان و بینی خود را، بپوشانید و به آرامی از این منطقه دور شوید. 
از ضربه زدن به زنبورها بپرهیزید، چون آنها می توانند به وسیله نیش از خود دفاع کنند. 
از خاراندن منطقه آسیب دیده، خودداری کنید چون خطر عفونت را افزایش می دهد.
هر گونه طلا و جواهر تنگ از منطقه آسیب دیده خارج کنید چون بعد از تورم خارج کردن آنها سخت تر است