ماه ششم بارداری و مراقبت های لازم

با ورود به ماه ششم بارداری، لازم است کم کم اطلاعات خود را در مورد زایمان طبیعی و سزارین افزایش دهید، چرا که اکنون شما به پایان سه ماه دوم بارداری نزدیک شده اید. ماه ششم بارداری نیازمند مراقبت ها و تغذیه های خاص خود است. تغذیه مناسب در این ماه نقش بسزایی در رشد جنین شما خواهد داشت. در این مطلب شما را با دانستنی های ماه ششم بارداری آشنا خواهیم کرد.

تغییرات جنین در ماه ششم بارداری

در ششمین ماه از بارداری جنین درون رحم همچنان در حال تغییر و تکامل است. سرعت رشد او در این ماه بیشتر از ماه های قبل می باشد. به گفته بسیاری از محققان در این ماه سیستم شنوایی جنین کامل می شود. در ماه ۶ بارداری جنین به طور مرتب در حال ضربه زدن و یا چرخش است, به طوری که زنان باردار می توانند تعداد و مدت زمانی که طول می کشد جنین ضربه بزند و یا بچرخد را بشمارند. عضلات بدن جنین در این ماه در حال تقویت می باشد و ابروها و بینی او در حال تکامل می باشند. در پایان این ماه فعالیت اعصاب جنین شروع می شود.

تغییرات بدن مادر در ماه ششم بارداری

هم زمان با رشد جنین، وزن زنان باردار نیز افزایش پیدا می کند. افزایش وزن در نیمه دوم بارداری بسیار زیاد است. در این قسمت به برخی علائم ماه ششم بارداری اشاره خواهیم کرد.

علائم طبیعی در ماه ششم بارداری

1- ورم

در ماه ششم بارداری پاها، دست ها و زانوهای شما ورم می کنند. این اتفاق به خاطر تجمع مایعات در داخل بافت ها برای تغذیه مادر و فرزند می باشد. با افزایش فشار بر لگن، دست ها و زانوها شروع به ورم کردن می کنند. کمی ورم طبیعی است و از نشانه های بارداری است. گاهی اوقات ورم در اطراف چشم ها و صورت دیده می شود در این حالت باز هم جای نگرانی نیست. اما در مواردی نادر، ورم نشانه پره اکلامپسی در هفته بیست و ششم بارداری میباشد. این حالت شرایطی جدی است که می تواند موجب افزایش فشار خون شود.

راه حل:

به یاد داشته باشید برای جلوگیری از ورم، در حالت نشسته پاها را بالاتر قرار دهید. برای مدت زیادی نایستید و لباس های تنگ نپوشید. پزشک همیشه توصیه می کند به پهلو بخوابید تا کلیه به بهترین شکل عمل کند.

2- یبوست

یبوست یکی از علائم آزاردهنده ای است که خانم ها در طول بارداری تجربه می کنند.

راه حل:

اگر هیچ یک از روش های گفته شده به شما کمک نکرد با پزشک خود مشورت کنید.

3- افزایش اشتها

اندام های جنین در این ماه کامل شده اند اما نیاز به رشد دارند. بنابراین بدن باید مواد مغذی مورد نیاز را فراهم کند.

راه حل:

4- خروپف کردن

در طول بارداری خروپف کردن امری طبیعی است. گاهی اوقات خروپف کردن نشانه دیابت بارداری است که پزشک با آزمایش خون و ادرار به آن پی می برد.

راه حل:

5- کمر درد

کمر درد تا زایمان همراه شما است و یکی از نشانه های اصلی بارداری است

راه حل:

هنگامی که می نشینید پاها را بالاتر قرار دهید. خانم هایی که عادت دارند پاها را در هنگام نشستن گره می کنند در طول بارداری از پشت درد رنج می برند، زیرا منطقه لگن در فشار زیادی است. افزایش وزن نیز باعث پشت درد می شود.

6- بیخوابی

بیخوابی خانم ها را در سه ماهه سوم بارداری تحت تاثیر قرار می دهد اما این مسئله از اواخر سه ماهه دوم شروع می شود.

چه عواملی بر بی خوابی تاثیر می گذارند:

راه حل:

7- درد بدن

با گذشت زمان بدن شما شروع به درد می کند و احساس خستگی می کنید. این مسئله به دلیل رشد رحم است. درد ممکن است از چند دقیقه تا چند ساعت ادامه داشته باشد. نگران نباشید اما اگر درد طولانی مدت و شدید شد با پزشک تماس بگیرید.

8- گرفتگی رگ ها

میدانیم که بدن باید خون بیشتری به رحم بفرستد تا مواد مغذی برای رشد جنین فراهم شود. برخی عوارض این مسئله گرفتگی رگ ها میباشد. این مسئله ارثی است. بنابراین اگر مادر شما دچار این مشکل می شده است شما نیز دچار آن خواهید شد.

راه حل:

9- احساس سوزش در دست ها و پاها

افزایش جریان خون باعث افزایش فشار بر روی دست ها و پاها می شود که باعث احساس سوزش میشود. این مسئله برای خانم هایی که زمان زیادی پشت کامپیوتر می شینند اتفاق می افتد.

راه حل:

زایمان زودرس در ماه ششم بارداری

یکی از مسائلی که ممکن است پس از این ماه پیش بیاید, زایمان زودرس است. بنابراین درباره این مسئله نیز سطح آگاهی خود را افزایش دهید. یکی از مهمترین مسائل در این باره, علائم زایمان زودرس می باشد. با شناسایی این علایم خطراتی که ممکن است سلامتی جنین را به خطر بیاندازد را به طور چشمگیری کاهش می دهید. در واقع با مشاهده این علایم باید سریعا به پزشک مراجعه نمود.

علائم زایمان زودرس:

آزمایشات ماه ششم بارداری

در کنار آزمایشات خون، آزمایش دیابت بارداری نیز گرفته می شود. به شما گفته می شود یک قوطی آب گلوکز مصرف کنید سپس بعد از یک ساعت آزمایش خون انجام می شود. اگر آزمایش مقدار زیاد قند را نشان دهد، پزشک برای آزمایش بعدی با شما تماس می گیرد. 4 آزمایش مختلف برای تشخیص دیابت بارداری انجام می شود.

آنچه باید در ماه ششم بارداری بخورید :

1- پروتئین:

مادران باردار باید به یاد داشته باشند که پروتئین به عنوان یک ماده مغذی و مهم، باید بخشی از رژیم غذایی روزانه آن ها را به خود اختصاص دهد. با این حال، مادران حامله باید از مصرف ماهی های چرب با پوستشان و همچنین مصرف گوشت های پرچرب اجتناب کنند.

مواد غذایی زیر نه تنها پروتئین مورد نیاز فرزندتان را تامین می کند، بلکه بدن خودتان را هم سالم نگه خواهد داشت:

2- کربوهیدرات ها

شما باید برای دریافت کربوهیدرات در دوران بارداری خود، مواد غذایی زیر را در رژیم غذایی روزانه خود قرار دهید:

لازم است بدانید که گنجاندن این مواد غنی از روی و کربوهیدرات در تغذیه دوران بارداری برای حفظ سلامتی شما و رشد مناسب فرزندتان ضروری می باشند.

3- سبزیجات

در تغذیه دوران بارداری، مصرف هیچ ماده غذایی به خوبی سبزیجات نیست. در واقع، می توان ادعا کرد که در طول ماه ششم بارداری، سبزیجات باید مهم ترین بخش از رژیم غذایی شما مادر باردار باشد.

برای سلامت بدن خود و همچنین رشد فرزندتان از سبزیجات زیر استفاده کنید:

4- میوه ها

بهترین میوه ها در دوران بارداری که می توانید از آن ها استفاده کنید، عبارتند از:

به یاد داشته باشید که این میوه ها منابع بزرگی از مواد مغذی هستند که به رشد جنین شما کمک فراوانی خواهند نمود. بنابراین خوب است که برای سالم به دنیا آمدن فرزندنتان، میوه ها را در غذاهای خوشمزه مخصوص دوران بارداری خود استفاده کنید!

5. فرآورده های لبنی سرشار از کلسیم

کلسیم موجود در شیر، شما را مطمئن خواهد کرد که استخوان های فرزندتان به اندازه کافی رشد نموده و قوی خواهند شد. اگر شما در دوره حاملگی خود، در مورد افزایش وزن بیش از حد نگران هستند، می توانید فراورده های لبنی خشک و بدون چربی یا کم چرب را در رژیم غذایی روزانه خود قرار دهید. همچنین، به یاد داشته باشید که در دوران بارداری، شما در صورت مصرف این فراورده ها لازم نیست در مورد کمبود بعضی از ویتامین ها نگران باشید، چون شیر و محصولات آن غنی از کلسیم و همچنین پروتئین هستند.

برای بهره مند شدن بدن خودتان و فرزند کوچکتان از کلسیم و پروتئین مورد نیاز، می توانید از مواد غذایی زیر استفاده نمایید:

6- نوشیدن مایعات

سعی کنید مقدار زیادی آب میوه و یا آب را در طول ماه ششم بارداری خود مصرف نمایید. کارشناسان تغذیه توصیه می کنند که نوشیدن 6 تا 8 لیوان مایعات در هر روز، برای تغذیه بدن هر فرد لازم و ضروری است

از خوردن این مواد غذایی خودداری کنید:

 

نکاتی برای پدرها در ماه ششم بارداری

سعی کنید به همسر خود هم فکر کنید. همسر شما نیز ترس ها و اضطراب هایی که شما دارید را تجربه می کند. در واقع مردها نگرانی های خود را بروز نمی دهند. سعی کنید به او بگویید چه کارهایی می تواند انجام دهد تا به شما کمک کند.


هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است.

 

بیشتر بخوانید:

هفته شانزدهم بارداری و مراقبت های لازم

هفته هفدهم بارداری و مراقبت های لازم

هفته چهاردهم بارداری و مراقبت های لازم

هفته سیزدهم بارداری و مراقبت های لازم

 

© مجله پزشکی و سلامت دکتر سلام | Hidoctor.ir