baby3

رشد نوزاد در 6 ماه اول زندگی بسیار سریع است. بطوریکه پس از 6 ماهگی وزن نوزاد به 2 برابر وزن تولد می رسد. وزن کودک در یک سالگی به سه برابر وزن تولد و قد او در طول سال اول 50% افزایش می یابد.
همچنین 90% رشد مغز و سیستم عصبی در دو سال اول زندگی انجام می شود. بنابراین کفایت تغذیه ای کودک در این دوران می تواند بسیار مهم باشد. و سوء تغذیه می تواند اثرات جبران ناپذیری را ببار آورد.
تغذیه کودک در درجه اول تا 6 ماهگی می بایست متکی بر شیر مادر باشد. شیر مادر بدلیل داشتن ایمنوگلبولینها، لاکتوفرین، اسیدهای چرب امگا3 و مواد ضروری دیگر برای کودک منحصر به فرد و غیر قابل جایگزین است.
ایمنوگلوبین A که مهمترین ایمنوگلوبین شیر مادر است نقش مهمی در افزایش سطح ایمنی کودک دارد و می تواند کودک را در برابر عفونتهای مختلف محافظت نماید. لاکتوفرین نیز می تواند مانع رشد باکتریها گردد.
همچنین شیر مادر می تواند موجب افزایش رشد باکتریهای مفید در روده نوزاد گردد.
تمام مواد مغذی مورد نیاز کودک از جمله انرژی، پروتئین، ویتامینها، املاح، چربی و آب با مصرف شیر مادر تا 6 ماهگی تامین می شود. البته با توجه به اینکه میزان ویتامین D و آهن در شیر مادر کم است کودکانی که از شیر مادر استفاده می کنند می بایست از 2 ماهگی مکمل ویتامین D و از 4 ماهگی قطره آهن استفاده نمایند. پس از سن 6-4 ماهگی می توان تغذیه تکمیلی را شروع کرد.
اولین گروه غذایی که می توان با آن غذای کمکی را شروع نمود غلات و بهتر از همه برنج است زیرا حساسیت به برنج از بقیه غلات کمتر است. غذای کمکی در هفته اول می تواند با فرنی آرد برنج آغاز شود. سپس در هفته دوم می توان حریره بادام را به غذای کودک اضافه نمود. در دو هفته آخر ماه هفتم می توان سوپ همراه با برنج و هویج و کمی گوشت بدون چربی را به رژیم کودک وارد نمود. گوشت اضافه شده به ترتیب ارجحیت شامل گوشت گوسفند، مرغ و گوساله است. همچنین به سوپ می توان مقدار کمی سبزی مانند جعفری و گشنیز نیز اضافه نمود. در دو هفته اول ماه هشتم می توان زرده تخم مرغ سفت شده و در دو هفته دوم پوره سیب زمینی، هویج، میوه جات و ماست را به رژیم کودک افزود (مصرف سفیده تخم مرغ در کودکان زیر یک سال غیر مجاز است)
در دو هفته اول ماه نهم حبوبات مانند عدس و ماش که هضم آنها آسانتر است به سوپ کودک اضافه می گردد. ضمنا اگر وزن کودک کم است می توان از کره یا روغن مایع در سوپ استفاده نمود. و در هفته آخر ماه نهم آبمیوه طبیعی را می توان شروع کرد. میوه هایی مانند گیلاس، آلبالو، توت ها، خربزه و کیوی در یکسال اول توصیه نمی شود. خود میوه در دو هفته اول ماه دهم اضافه می شود. در کودکان زیر یکسال توصیه می شود از مصرف غذاهای زیر اجتناب شود: عسل، اسفناج، سفیده تخم مرغ، شیر گاو، بادام زمینی، پنیر، شکلات، میگو، فلفل، ادویه، ترشی، نمک، نوشابه های گازدار، لپه، نخود، کلم، قهوه، چای، آجیل، سوسیس و کالباس، ذرت، انگور، کشمش، گیلاس، آلبالو، کیوی، توت و خربزه.

این مطلب اختصاصی سایت دکتر سلام می باشد استفاده از آن فقط با ذکر منبع مجاز می باشد