8111191-scoop-of-chocolate-ice-cream-isolated-on-white-background
درباره روش تهیه بستنی سنتی چه میزان اطلاع دارید فرق مواد تشکیل دهنده این بستنی با دیگر بستنی ها در چیست؟طعم و مزه آن ها چه تفاوتی با بستنی های دیگر دارد

مدیر کل نظارت بر فرآورده‌های غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو با اشاره به افزایش مصرف انواع بستنی در فصل تابستان بویژه میان کودکان، گفت: با توجه به روند رو به رشد مصرف انواع بستنی در کشور و همچنین با توجه به موارد غیر بهداشتی مشاهده شده، همواره مصرف بستنی‌های صنعتی نسبت به بستنی‌های سنتی در اولویت قرار می‌گیرد.

دکتر بهروز جنت در این باره گفت: شیر به دلیل داشتن ترکیبات ویژه، مستعد آلودگی با مواد شیمیایی و باکتری‌هاست.

بستنی‌هایی با طعم آفتاب

وی افزود: در عین حال باید توجه کرد که در صورت عدم انجام محافظت‌های لازم، نور مصنوعی و نور آفتاب می‌تواند آثار زیان‌باری روی بسیاری از مواد مغذی شیر گذاشته و مزه آن را به مزه‌ای تحت عنوان “طعم آفتاب” که شبیه مزه مقوا و سنباده است، تغییر دهد.

جنت ادامه داد: همچنین عدم دسترسی به تسهیلات مناسب شست‌وشو، استفاده از شوینده‌ها و ضد‌عفونی‌کننده‌ها و آب با کیفیت عالی و همچنین استفاده از تشت‌هایی تحت عنوان ظروف فرآوری که عموما جدار آنها پر از خراش بوده و منبع آلودگی شدید میکروبی به حساب می‌آیند، بستنی‌های سنتی را تا حد بسیار زیادی غیر قابل اعتماد می‌سازد.

بستنی یا شیر یخی؟

وی با اشاره به استفاده از زعفران و رنگ‌های تقلبی در برخی بستنی‌های سنتی، توصیه کرد: تا زمانی که از سلامت چنین فرآورده‌هایی اطمینان کامل حاصل نکردید، از آنها استفاده نکنید. از طرفی مواد به کار رفته در بستنی مقیاس اصلی تقسیم بندی آنهاست که اتفاقا در کشورهای مختلف نیز با یکدیگر متفاوت است. به طور کلی میزان چربی بستنی شاخص مهمی در طبقه‌بندی این فرآورده لبنی محبوب، محسوب می‌شود. در برخی کشورها حداقل میزان چربی بستنی 9 درصد است و در غیر این صورت عنوان آن به “شیر‌یخی” تغییر می‌یابد.

جنت با بیان اینکه اگر بستنی با بیش از 12 یا 13 درصد چربی تولید شود، به عنوان کالای لوکس یا قیمتی درجه‌بندی می‌شود، اظهار کرد: حال چربی به کار رفته در تهیه این محصول، می‌تواند از نوع حیوانی یا گیاهی باشد. بر اساس قوانین برخی کشورها چنانچه از چربی گیاهی در انواع این فرآوده‌های لبنی استفاده شود، باز هم نمی‌توان آن را بستنی نامید، بلکه بر روی بسته‌بندی آن باید عنوان “بستنی غیرلبنی” درج شود.

وی ضمن برشمردن مزایای بستنی‌های صنعتی، گفت: انواع سالم و پاستوریزه بستنی که درکارخانه‌های معتبر تولید می‌شود، این حسن را دارد که شیر آنها سالم بوده و نکته منفی بهداشتی در مورد آنها وجود ندارد.

مدیر کل نظارت بر فرآورده‌های غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو در ادامه صحبت‌هایش از عموم فرآورده‌های شبه بستنی که با عناوینی مختلف تولید می‌شود اشاره کرد و ادامه داد: فرآروده‌هایی مانند سُوربت؛ بر پایه آب میوه، شُربت؛ حاوی درصد مشخصی سُوربت به علاوه کمی چربی و ماده خشک بدون چربی، ماست‌بستنی که مخلوطی از بستنی ضابطه‌مند و ماست بوده و به علت محتوای پایین چربی و کالری بسیار طرفدار دارد و سرانجام بستنی یخی که نوع دیگری از فرآورده‌های شبه بستنی است و مخلوط شکر، کنستانتره میوه، پایدارکننده‌ها، طعم‌دهنده‌ها و رنگ خوراکی ترکیب‌شان آنها را به شدت مورد علاقه کودکان کرده است.

جنت با بیان بیان اینکه بستنی بر اساس روش پرکردن با نام‌هایی چون قالبی، لیوانی یا اکسترود شده در انواعی ماننده بستنی چوبی، ساندویجی، دسری و انواع قیفی تولید می‌شود، گفت: محصولات اکسترود شده اگرچه دارای ترکیبات مشابه با بستنی قالبی و لیوانی هستند، اما به دلیل آنکه از غلظت بیشتری نسبت به انواع دیگر برخوردارند، طبیعتا کیفیت بالاتری نیز دارند. ضمن اینکه بافت خامه‌ای‌تر آنها حس دهانی بیشتری نیز ایجاد می‌کند و امکان تزیین و پوشش‌دهی آنها نیز وجود دارد.

کودکانی که شیر نمی‌خورند، بستنی بخورند

وی با بیان اینکه یکی از جالب‌ترین کاربردهای بستنی، علاقه‌مند کردن کودکان به لبنیات است، ادامه داد: به این صورت به کودکانی که شیر و ماست نمی‌خورند، روزی یک بستنی شیری و بدون کاکائو دهید تا به تدریج به لبنیات علاقه‌مند شوند.

لزوم غنی‌سازی غذایی بستنی‌ها

جنت همچنین با ارائه پیشنهادی مبنی بر غنی‌سازی غذایی بستنی با توجه به پر مصرف بودن این فرآورده لبنی، گفت: بستنی غنی شده یا بستنی‌های کم چرب و کم شیرین در خارج از کشور به شکل گسترده‌ای وجود دارد، اما فعلا ‌در ایران چنین فراروده‌هایی رایج نیست. در حال حاضر بیشتر روی تنوع طعم و مزه بستنی کار می‌شود تا خاصیت آن .

مدیر کل نظارت بر فرآورده‌های غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو در ادامه اظهار کرد: میزان شیرین‌کننده‌هایی که در بستنی‌ها به کار برده می‌شود، می‌تواند کمتر از میزان مورد استفاده فعلی باشد. بنابراین می‌توان با برنامه‌ریزی منسجم، صنعت را ترغیب به تولید بستنی‌هایی با چربی و شیرینی کمتر و بدون اسانس کرده و تنوعی مطابق با نیازهای اقشار مختلف جامعه ایجاد کرد.

و اما عوارض مصرف زیاد بستنی

جنت چاقی را اولین خطر مصرف زیاد بستنی دانست و گفت: اگرچه افرادی که به جای مصرف غذاهای سالم به میزان زیادی بستنی مصرف می‌کنند ظاهری حجیم و چاق پیدا می‌کنند، اما در حقیقت از لحاظ مواد معدنی و ویتامین‌ها فقیر می‌شوند. زیرا مصرف بستنی اشتهای آنها را کاهش می‌دهد. در عین حال ترکیبات افزودنی مانند کاکائو به بستنی ‌نیز در مقیاس زیاد به سلامت لطمه می‌زند . به عنوان مثال کاکائو اگر زیاد مصرف شود مانع از جذب کلسیم و روی می‌شود و محرک نیز هست. ضمن اینکه امکان ایجاد حساسیت به مواد مصنوعی موجود در بستنی نیز در برخی مواقع وجود دارد.

وی در پایان با بیان اینکه با مصرف به جا و به اندازه می‌توان از عوارض بستنی‌ها پیشگیری کرد، اظهار کرد: به طور کلی بستنی باید به شکل تفننی و یک یا دو بار در هفته و به گونه‌ای مصرف شود که به وعده اصلی غذای شخص لطمه وارد نکند.

ایسنا

ارسال شده در 29 خرداد 1395 توسط خانم فردوس فرد با موضوع تغذیه

پیشنهاد سردبیر

  • از اسفناج چگونه بورانی درست کنیم؟
  • آیا دیابت بی مزه همان دیابت معمولی است؟
  • چگونه پاکدامنی ام را حفظ کنم
  • زرد شدن رنگ ناخن
  • تکنولوژی جدید برای مبارزه با پوسیدگی دندان
  • در مورد ورزش و تغذیه بانوان این دروغها بسیار متداول شده است
  • چرا کودکان باید موز بخورند
  • راه چاره برای کابوس های شب هنگام اطفال
  • مشکلات تاثیرگذار روی زندگی جنسی افراد
  • چای های طبیعی برای افزایش متابولیسم
  • بهترین مواد غذایی هنگام سرماخوردگی
  • دلایل آروغ زیاد چیست
  • اهمیت یادگیری و آموزه های دینی به فرزندان
  • همه چیز درمورد فریزر کردن غذا و مضرات آن
  • با کشیدن هر سیگار عمر خود به باد بدهیم
  • محبوبترین ها

  • خبر خوب از تولید واکسن ایدز
  • بی خوابی در کمین چاق ها
  • تهیه نان با استفاده از ضایعات خرما
  • چگونه می توان سردرد های ماه رمضان را درمان کرد؟
  • ترمیم زخم پوست با این روغن
  • ریشه بی حالی در زنان و مردان
  • وضعیت محمدرضا شجریان از زبان پسرش مرداد 95
  • تب کشنده کنگو در ایران (مشهد)
  • فرار ذهنی از درد
  • گزارش تصویری از ناهنجاری در بدو تولد
  • رنگ موی لانکوم نخرید!
  • دلیل واقعی طول عمر پیدا شد
  • علل مختلف برای بی حال شدن
  • درمان رایگان اهالی مناطق محروم لردگان
  • این باورهای نادرست درباره این قسمت از بدن را دور بیاندازید
  • درباره ی دکتر سلام

    مجله پزشکی دکتر سلام (hiDoctor.ir) در تاریخ دوم اسفند ماه سال ۱۳۹۰ آغاز به کار کرد. در حال حاضر سایت دکتر سلام با بیش از ۱۰۰ پزشک و متخصص، مترجم، کارمند و کسانی که در رشته های مرتبط هستند در حال همکاری است.

    خبرنامه

    با عضویت در خبرنامه ی دکتر سلام از آخرین مطالب و مقالات پزشکی و سلامتی با خبر شوید

    کلیه حقوق محفوظ و متعلق به مجله پزشکی دکتر سلام است بازنشر مطالب فقط با ذکر لینک مستقیم مجاز است