stomach-and-intestines

به منظور ادامه فعالیت و زنده ماندن بدن انسان به تامین ثابت انرژی نیاز دارد و این انرژی از غذایی که می خوریم به دست می آید. غذای هضم شده ابتدا به سه قسمت اصلی تشکیل دهنده آن تقسیم می شود کربوهیدرات، پروتئین و چربی. این عمل در دهان آغاز می گردد و از طریق لوله گوارش تا معده و سپس به روده کوچک و روده بزرگ و رکتوم ادامه می یابد همچنین کبد، لوزالمعده و کیسه صفرا نیز در این عمل درگیر هستند. ولی بین دهان و رکتوم دستگاهی قرار دارد که خیلی پیچیده است و به روشهای متعدد می تواند از فعالیت باز بماند.
دهان بزاق تولید می کند که غذاها را نرم کرده و آنها را بیشتر به صورت مایع در می آورد تا بلعیدن راحت باشد. گاهی این عمل حتی جلوتر از آن که غذا در دهان قرار گیرد صورت می گیرد متخصصین عطر درمانی به اهمیت بینی و احساس بو تاکید می کنند. بوی پختن غذا، سرخ شدن ادویه، پخت نان، بریان شدن گوشت یا سرخ کردن پیاز می تواند جریان بزاق در دهان را سبب شود که آماده عمل هضم در دهان گردد.
غذای جویده شده و مخلوط با بزاق از طریق مری به معده سرازیر می شود که با شیره های معدی و مقدمتا با اسید کلریدریک مخلوط می گردد. هنگامی که غذا موجود باشد این عمل انجام می گیرد ولی در هنگام عصبانیت و استرس نیز ممکن است ترشح شود اگر این عمل ادامه یابد اسید ممکن است جدار معده را خورده و سبب زخم معده شود. در معده پروتئین شکسته می شود ولی کربوهیدرات و چربی شکسته نمی شوند. پس از مدتی غذای هضم شده به دوازده (اثنی عشر) اولین قسمت روده کوچک وارد می شود. غذاهای کربوهیدرات پس از دو ساعت معده را ترک می کنند پروتئین پس از سه ساعت در حالی که چربی تا چهار ساعت طول می کشد تا از معده خارج شود.

man-with-stomach-ache
در دوازدهه هضم کامل آغاز می گردد. تمام سه تشکیل دهنده غذا بیشتر شکسته می شوند. اگر اسیدها اینجا کاملا خنثی نشدند به زخم دوازدهه منجر می شود. سپس در بقیه قسمت روده باریک جذب آغاز می گردد. پروتئین به صورت اسیدهای آمینه و کربوهیدراتها به صورت قند جذب خون می شود. چربی به صورت حبه ها یا گلبولهای کوچک تبدیل شده و صفرا از کبد به شکستن آنها شروع می کند. کبد نقش مهمی در این تبدیل ها بازی می کند مواد ناخواسته به صورت ادرار از طریق کلیه ها دفع و مدفوع از راه روده و رکتوم خارج می شوند. چربی خارج نشده و در بدن ذخیره می شود. معمولترین عوارض اختلالات گوارشی دردهای شکمی، اسهال، یبوست، سوء هاضمه و تهوع هستند. علت آنها خوردن غذاهای ناجور، سریع خوردن، عفونت یا مسمومیت غذایی و در موارد شدید مانند درست کار نکردن کبد یا سرطان معده و روده می تواند باشد.