موضوعات

پرخوری و پیشگیری از ایجاد آن

Man-2-burger

چرا پرخوری به وجود می آید علل مهم برای ایجاد این حالت در افراد مختلف چیست ؟اختلالت تغذیه ای ناشی از پرخوری چگونه است چگونه می توانیم مانع زیاده خوری و اشتهای کاذب شویم استرس ،عادات غذایی مرسوم و محرومیت طولانی از غذا می توانند باعث ایجاد پرخوری شوند.

حال سوال دیگری که در ذهن خوانندگان علاقمندمطرح می‌شود آن است که به چه علت با پیشرفت علم و افزایش آگاهی افراد جوامع پیشرفته در زمینه علوم مختلف از جمله علم تغذیه و با توجه به آنکه اطلاعات علمی به سرعت به اقصی نقاط کشور منتقل گردیده و افراد در جریان این آگاهی‌ها قرار می‌گیرند، اختلالات تغذیه‌ای و در رأس آنها پرخوری، ریزه‌خواری و انباشتن معده از غذا عارضه‌ای رو به پیشرفت بخصوص در این قبیل جوامع می‌‌باشد؟

در ریشه‌یابی علل پرخوری، عمدتاً به سه عامل اصلی و اساسی در بروز این عارضه پی می‌بریم.

1- عادات غذائی مرسوم در خانواده

بسیاری از مادران تصور می‌کنند چنانچه به کودک خود مقدار زیادی غذا بدهند گام مهمی در حفظ سلامت او برداشته‌اند بعبارت دیگر باور این افراد بر آن است که کمیت غذا در برقراری سلامت کودک نقش مهمی دارد و به همین علت بشقاب طفل خود را پر از غذا می‌کنند و به او تکلیف می‌نمایند که باید بشقاب غذا را تمام کند این امر در برخی از کودکان ایجاد کم اشتهائی و عدم رغبت به مصرف غذا می‌‌نماید و در بعضی دیگر موجب برقراری عادت پرخوری می‌شود.

زیرا معده حالت ارتجاعی دارد و اگر معده را پر از غذا بنمائیم و اینحالت تکرار شود منجر به اشتهای کاذب و عادت به پرخوری می‌شود.

2- محرومیت طولانی در غذا

افرادی که از رژیم‌های لاغری بسیار کم کالری پیروی می‌کنند.

بعلت آنکه نیازشان به مواد مغذی و عمدتاً انرژی تأمین نمی‌شود و بخصوص سلول‌های عصبی انرژی موردنیاز خود را دریافت نمی‌کنند، بعد از مدتی شخص نسبت به مصرف غذا خصوصا مواد پرکالری مانند غذاهای چرب و شیرین، حریص می‌شود که نتیجه آن پرخوری و انباشتن معده از غذا است.

3- استرس

استرس یکی از عوامل بسیار مهم در بروز پرخوری عصبی در اشخاص است.

شخصی که در معرض استرس قرار می‌گیرد به دنبال انصراف سازی می‌گردد که استرس خود را کاهش دهد و چه انصراف سازی بهتر و لذتبخش‌تر از غذاخوردن اشکال مهم در چنین مواردی آن است که شخص مبتلا به پرخوری عصبی، کنترلی در غذاخوردن ندارد و بی‌وقفه غذا می‌خورد.

ضمناً انتخاب غذائی صحیحی نیز ندارد و همانگونه که گفته شد، مواد غذائی دریافتی خود را از بین غذاهای پرکالری انتخاب می‌کند.

به طور کلی افراد پرخور بیش از حد نیاز غذا می‌خورند، با عجله غذا می‌خورند و در واقع غذا را می‌بلعند و بخوبی نمی‌جوند.

 

اشکالات پرخوری

1) شخص پرخور، به کیفیت غذا توجه کافی ندارد  و کمیت یا مقدار غذا برایش حائز اهمیت است و همین امر می‌تواند موجب بروز سوء‌تغذیه و عوارض بی‌شمار ناشی از آن بشود.

2) غذا را با عجله و بدون تأمل می‌‌خورد و در واقع غذا را می‌بلعد بنابراین متوجه پرخوری خود و مصرف غذا بیش از حد نیازش نمی‌شود.

3) بعلت خوب نجویدن غذا، اولین مرحله هضم مواد غذائی که در دهان بوسیله پیتالین یا آنزیم موجود در بزاق دهان انجام می‌شود صورت نمی‌گیرد و بر روی مواد خوراکی که بایستی در دهان و توسط دندان‌ها خرد و تجزیه شده و با بزاق به خوبی مخلوط شوند، اعمال فوق انجام نمی‌گردد.

4) بعلت عجله در خوردن غذا فرصت کافی جهت ترشح شیره‌های گوارشی، به دست نمی‌آید. شیره‌های گوارشی جهت هضم مواد غذائی مصرفی و آماده‌سازی آن برای جذب، ضروریست. کمبود ترشح شیره‌های گوارشی باعث می‌شود که عمل هضم مواد غذائی در دستگاه گوارش بخوبی انجام نشود و در نتیجه اختلال در جذب مواد خوراکی دریافتی ایجاد می‌گردد.

نتیجه آنکه غذا بخوبی مورد استفاده سلول‌ها واقع نشده و قسمتی از مواد خوراکی مصرفی بدون استفاده از دستگاه گوارش دفع می‌گردد. این امر موجب بروز کمبودهای تغذیه‌ای، تأمین نشدن نیاز بدن نسبت به مواد مغذی و ایجاد سوء تغذیه در شخص می‌شود.

5) یکی از عوامل بسیار مهم در تغذیه، لذت بردن از غذای مصرفی است البته چنانچه مشخص صرفاً به لذیذ بودن و خوشمزه بودن غذا توجه کند و به خواص تغذیه‌ای آن بی‌اعتنا باشد به سوی پرخوری و پیروی از عادات غذائی غلط و مضر کشیده خواهد شد و به سلامتش لطمه وارد خواهد گردید.

اما لازم است در عین حالی‌که به ارزش تغذیه‌ای و خواص مفید غذای مصرفی خود توجه ‌نمائیم. از تغذیه خود لذت ببریم و غذا برایمان خوشمزه و اشتها برانگیز باشد.

در اینصورت علاوه علاوه بر استفاده از خواص تغذیه‌ای غذا از نظر روانی نیز احساس رضایت و آرامش خواهیم نمود و این امر علاوه بر آنکه به حفظ سلامت روحی ما کمک می‌‌کند موجب تنظیم در ترشح شیره‌های گوارشی، تنظیم متعادل حرکات دستگاه گوارش و در نتیجه هضم و جذب بهتر غذا و استفاده بیشتر سلول‌های بدن از غذای مصرفی خواهد شد.

شخصی که با عجله و بدون لذت غذا می‌‌خورد، هیچگونه لذتی در مورد تغذیه خود نداشته و غذا را صرفاً به صورت اجبار و عادت میل می‌نماید.

زندگی آنلاین

writer.n1

15 شهریور 1395

مطالب مرتبط

  • با این ویتامین ها از مبتلا شدن به کبد چرب پیشگیری کنید
  • بیمارانی که پیوند کلیه انجام داده اند،باید چه تغذیه ای داشته باشند؟
  • مصرف ماست را در پائیز فراموش نکنید
  • خواص فوقالعاده خوراک عدسی را فراموش نکنید
  • خوردنی های که به ظاهر مفید هستند
  • چند توصیه برای خوردن سبزیجات بیشتر (بخش دوم)
  • چند توصیه برای خوردن سبزیجات بیشتر (بخش اول)
  • مزایا و معایب استفاده از گیاه آرتیشو
  • برنامه ریزی تغذیه ای برای کلاس اولی ها
  • غذاهای مفید برای مدرسه کودک
  • خواص و ویژگی های هل سبز
  • آغاز امپراطوری انار
  • سفره غذایی ایرانیان روز به روز در حال کوچک تر شدن
  • میز صبحانه به سبک سایر کشور ها
  • 10 خوراکی که بدن ما به آن محتاج است
  • پربازدیدترین مطالب

  • مختل شدن اعصاب با این نوشیدنی
  • فواید سیر راباهم مرور میکنیم
  • خوراکی های ضد استرس
  • خوراکیهای مهم برای تقویت ذهن در فصل امتحانات
  • نکاتی در مورد پفک و چیپس و دیگر تنقلات
  • راه حلی عملی برای درمان بی خوابی
  • مناسبترین آنتی بیوتیک شیرین ،آنتی ویروس و قارچ
  • اگر می خواهید جوان و شاداب بمانید ، به این نکات توجه کنید
  • روغن گردو چه خاصیتی برای سلامتی دارد؟
  • نوع طبیعی ویتامین C
  • یبوست مشکل رژیم های کاهش وزن
  • شایع ترین بیماری های گوارشی را با این مواد از بین ببرید
  • چگونه به روش دکتر اوز در 15 روز لاغر شویم
  • نقش منیزیم در حفظ تعادل و سلامت بدن
  • درمان مشکلات بدن با مصرف جو
  • داغ ترین مطالب و مقالات

  • خواص باورنکردنی پوست انار برای سلامت پوست
  • علت بهتر بودن وضعیت خوش‌بین‌ها چیست؟
  • با این ترفند افراد را به چیزی که دوست دارید ترغیب کنید
  • به این دلایل افراد از شغل خود متنفرند!
  • ۷ روش کارآمد برای متقاعد کردن افراد
  • تاثیرات مختلف دریافت ویتامین دی بر جنین
  • با چند ترفند ساده، خلاقانه عصبی شوید!
  • سیب زمینی تنوری میان وعده ای سالم و آسان
  • نظافت شیرآلات خانگی
  • نفسی خوشبو با یک دهانشویه طبیعی
  • دستگاهی مخصوص بیماران قلبی
  • ردیابی برای تناسب اندام
  • خواندن احساسات افراد مختلف
  • تاثیرات منفی ناشی از کمبود فیبرها
  • باید و نبایدهای موثر برای مقابله با خشم
  • پیشنهاد سردبیر

  • باقلوای چین دار خانگی
  • آسیب های مختلف برخی داروها برای اطفال
  • طرز تهیه چند نوع املت برای صبحانه
  • طرز تهیه نوعی خمیر دندان در خانه
  • انواع چربی ها و تاثیرات مضر آن ها روی بدن
  • ابزار پوشیدنی برای آرام سازی ذهن
  • شاد بودن کنار همسر
  • بدون نیاز به دارو از این نوع آلرژی خلاص شوید
  • مهار بوی سیر با چای سبز، جعفری و اسفناج
  • قابل توجه کسانیکه گوشت نمی خورند
  • یائسگی و اثرگذاری آن بر پوست
  • افزایش اطلاعات عمومی در زمینه خوراکی ها
  • لخته خون در پا با کسی شوخی ندارد!
  • نکاتی درباره ی تغذیه قبل و بعد از ورزش
  • رفع صداهای آزار دهنده گوش با این ترفندهای ساده
  • 
       
    
    x