بیماری بواسیر از جمله بیماری هایی است که تقریبا 55 درصد از ایرانیان درگیر آن هستند.این بیماری در ابتدا آسیب جدی به فرد نمیزند، آسیب تنها هنگامی اتفاق می افتد که عفونت ایجاد شود.از این رو شروع درمان در ابتدای این بیماری از  پیشرفت و عوارض جانبی آن پیشگیری میکند.

بواسیر یا هموروئید (پارگی مقعد) چیست؟

باد کردن و بیرونزدگی سیاهرگهای اطراف مقعد را بواسیر میگویند. سیاهرگهایی که خون را از بافتهای اطراف ناحیه مقعد تخلیه میکنند در محل اتصال راست روده به مقعد قرار دارند. راست روده آخرین قسمت روده بزرگ یا کولون بوده و مقعد، منفذ خارجی در انتهای لوله گوارش است که از طریق این منفذ مواد زائد حاصل از عملیات هضم غذا، به عنوان مدفوع دفع شوند. تخلیه سیاهرگی این ناحیه درست، داخل منفذ مقعد قرار دارند.

علت بیماری و درد بواسیر چیست؟

هنگامی که عمل دفع با فشار انجام شود، ماهیچههای این ناحیه منقبض شده و روی سیاهرگهای واقع در این منطقه فشار وارد میآورند. انباشتگی خون در مویرگها باعث میشود سیاهرگها بیرون بزنند. سیاهرگهای بیرون زده و انباشته در قسمت خارجی سوراخ مقعد را بواسیر خارجی میگویند و میتوان آن را لمس کرد و سیاهرگهای قسمت داخلی این ناحیه، که به طور طبیعی دیده نمیشوند و قابل لمس نیستند بواسیر داخلی است. برخی از مهمترین علتهای بروز این بیماری عبارتند از:

  • یبوست (یبوست یکی از عوامل اصلی بواسیر است اما هر نوع اختلال عمومی که کبد را درگیر کند در بروز این بیماری تاثیر دارد.)
  • بزرگ شدن غده پروستات
  • حاملگی و زایمان (یبوست دوران بارداری و فشارهای وارد آمده هنگام زایمان از عوامل به وجود آوردنده هماروئید است.)
  • سرفههای شدید و مزمن
  • سرطان روده بزرگ
  • آمیزش جنسی از راه مقعد
  • اختلالات ارثی (برخی افراد مستعد بواسیر بوده و در سنین جوانی به این بیماری مبتلا میشوند. این افراد دارای یک اختلال ارثی مادرزادی شامل ضعف در ناحیه سیاهرگها میباشند.)

علائم بیماری بواسیر

بواسیر در 40 درصد از مبتلایان با هیچ علامتی همراه نیست اما معمولا بیماران با علائمی مانند درد در ناحیه مقعد هنگام عمل دفع، خونریزی، خارش مقعد و ترشح مدفوع و آب آن به داخل لباس زیر به پزشک مراجعه می‌کنند. نشانههای بیماری بواسیر که بایستی مورد توجه قرا بگیرند عبارتند از:

1- بروز درد در ناحیه مقعد در موقع دفع مدفوع

2- ظاهر شدن ترشح مخاطی (بلغمی) پس از اجابت مزاج

3- دفع ناقص مدفوع (موقعی که حس می کنید روده شما بعد از دفع مدفوع هنوز به صورت کامل خالی نشده است)

4- به وجود آمدن برآمدگی در ناحیه مقعد

5- به وجود آمدن درد و خونریزی در ناحیه مقعد در زنان باردار

6- بی اختیاری مدفوع

7- به وجود آمدن التهاب و تورم ناحیه مقعد

8- خارج شدن بالشتکهای عروقی از مقعد

9- خونریزی از مقعد

10- مشاهده رگههای خونی بر روی مدفوع یا خون در مدفوع

11- خارش در ناحیه مقعد

درمان خانگی بواسیر

  • زیتون تلخ و ریحان

استفاده از زیتون تلخ و ریحان راس فهرست راهکارهای درمان خانگی بواسیر در طب سنتی هستند. دانههای زیتون تلخ خاصیت آرام کنندگی داشته و مسهل هستند. برگهای ریحان نیر هضم کننده بسیار خوب و بند آورند خون هستند و هردو اینها در کنار هم، برای کارکرد صحیح کبد بسیار مفید میباشند. همچنین برگهای ریحان دارای خایت ضد التهاب و ضد درد هستند و درد ناشی از پارگی مقعد در بیماری بواسیر را تسکین داده و پارگی را درمان میکند. به این منظور مقداری زیتون تلخ را خشک کرده و همراه با ریشه و برگ گیاه ریحان که شسته و خشک شدهاند، پودر کنید. یک قاشق چایخوری از این مخلوط را همراه با یک لیوان شیر به مدت 2 تا 3 هفته خورده شود. بواسیر را معالجه میکند.

  • کنجد سیاه

از دیگر راههای درمان خانگی بواسیر در حال خونریزیف خوردن یک قاشق چایخوی کنجد سیاه له شده است. به این منظور کنجد سیاه را بکوبید تا به صورت خمیر در آید. سپس آن را با نصف لیوان شیر بز مخلوط کرده، یکبار در روز و به مدت 2 تا 3 روز بخورید. دانههای کنجد دارای خاصیت ملین بوده و باعث عبور آرام و بودن درد مدفوع از مقعد خواهد شد. همچنین خواص کنجد باعث تقویت عروق خونی این ناحیه میگردد.

  • جوشانده کنجد

جوشانده دانههای کنجد نیز برای درمان بواسیر مفید است. یک قاشق غذاخوری دانههای کنجد را آسیاب کرده در نیم لیتر آب بجوشانید. تا حدی که فقط یک لیوان آب داخل ظرف باقی بماند. از این جوشانده یک چهارم لیوان دوبار در روز بخورید.

  • جوشانده پوست انار

پوست انار جوشیده شده در یک لیوان آب چنانچه یکبار در روز خورده شود، آرامبخش بواسیر بوده و از شیوههای درمان خانگی بواسیر است.

  • ترب و شلغم

خوردن ترب و شلغم به عنوان سالاد برای مبتلایان به بواسیر بسیار مفید بوده، بهتر است روزانه از آن مصرف کنند.

منبع: مجله اینترنتی ستاره