برای همه ما پیش‌ آمده که نیمه‌های شب با احساس گرما و شاید کمی تعریق از خواب بیدار شویم. اما گرمای هوای فصل تابستان و خاموش‌کردن سیستم تهویه در طول شب نمی‌تواند دلیل قانع‌ کننده‌ای برای بیدارشدن شما در لباس‌ها و ملافه‌های خیس از عرق باشد. این پدیده که در پزشکی تعریق شبانه نام‌ دارد، ربطی به گرما و شرایط اتاق خواب شما ندارد و معمولا دلایل دیگری در بروز آن دخیل هستند. یائسگی یا دوران پیش از یائسگی به‌ دلیل اختلالات هورمونی که در بدن ایجاد می‌کنند، اولین دلایل احتمالی بروز تعریق شبانه هستند.

اما این تنها دلیل بروز تعریق شبانه نیست و بسیاری از افرادی که هنوز به سن یائسگی نرسیده‌اند و برخی از مردان هم دچار این مشکل هستند. در ادامه قصد داریم شما را با مهم‌ترین دلایل احتمالی این ناهنجاری ناخوشایند آشنا کنیم. با دکتر سلام همراه باشید.

ممکن است در معرض خطر مشکلات قلبی‌ عروقی باشید

– نتایج تحقیقی که در سال 2014 در همین زمینه انجام‌ شده نشان می‌دهد که زنان میانسالی که معمولا دچار تعریق شبانه می‌شوند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی‌ عروقی قرار دارند. در واقع مشخص شد که زنان دارای اضافه‌ وزن، فشارخون بالا و زنانی که به بیماری دیابت مبتلا هستند، بیشتر از سایر زنان ممکن است تعریق شبانه را تجربه کنند. تمام این موارد ارتباط مستقیمی با بیماری‌های قلبی‌ عروقی دارند و همین موضوع رابطه میان تعریق شبانه و افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی‌ عروقی را مشخص می‌کند.

ممکن است بدن شما در حال مبارزه با یک عفونت داخلی باشد

– زمانی که سیستم ایمنی بدن ما مشغول مبارزه با یک بیماری یا عفونت است، دمای بدن افزایش پیدا می‌کند و این می‌تواند منجر به بروز تعریق شبانه در فرد شود. این تعریق‌های شبانه ممکن است تا روزها یا هفته‌ها بعد از تمام‌ شدن عوارض جانبی بیماری ادامه پیدا کنند؛ بنابراین اگر به‌ تازگی تب داشته‌اید یا درگیر یک بیماری عفونی شده‌اید، تجربه تعریق شبانه تا مدتی بعد می‌تواند از عوارض جانبی تلاش بدن شما برای پاکسازی آثار بیماری باشد.

– عفونت‌های باکتریال مثل آبسه‌های شدید (ازجمله آپاندیس، کورک، عفونت لوزه) همگی ازجمله دلایل احتمالی تعریق شبانه هستند.

– ممکن است تیروئید شما مشکل داشته باشد.

– یکی از عوارض جانبی شایع غده تیروئید بیش‌ فعال تعریق شبانه است. البته این تنها دلیل هورمونی تعریق شبانه نیست و مشکلات مشابه از جمله نارسایی آدرنالین هم می‌تواند منجر به تجربه تعریق شبانه در فرد شود.

ممکن است دچار عوارض جانبی داروهای مصرفی خود شده باشید

– تعریق شبانه یکی از عوارض جانبی معمول بسیاری از داروهای مصرفی است که دراین‌بین داروهای اعصاب ‌و‌ روان و ضدافسردگی بیشتر از سایرین تاثیر گذار هستند. همچنین برخی درمان‌های هورمونی به‌ خصوص آن‌هایی که با درمان بیماری‌های سرطانی ارتباط دارند هم می‌توانند باعث بروز مشکل تعریق شبانه در بیماران شوند. داروهای بیماران دیابتی هم می‌توانند از دیگر دلایل احتمالی بروز این مشکل باشند؛ چرا که در صورتی‌ که قندخون بیمار در طول شب افت شدید داشته باشد، شاهد تعریق شبانه در این افراد هستیم. همچنین مصرف خودسرانه و بیش‌ از حد مسکن‌های رده پایین و عمومی مثل آسپرین و استامینوفن هم می‌تواند باعث بروز این مشکل شود. در این صورت می‌توانید با مشورت پزشک معالج خود نوع مسکن مصرفی خود را تغییر دهید. همچنین به‌ خاطر داشته باشید در صورتی‌ که همیشه برای سردرد و تب نیازمند مصرف دارو هستید، به‌ احتمال‌ زیاد مشکل جدی‌تری دارید که حتما باید با پزشک خود درباره آن مشورت کنید.

ممکن است سیستم دفاعی بدن شما دچار مشکل شده باشد

– بیماری‌های خود ایمنی، دسته جدید و تقریبا ناشناخته‌ای از بیماری‌ها هستند که در آن سیستم دفاعی بدن شروع به حمله به عوامل عادی یا بی‌خطر موجود در بدن می‌کند. بیماری‌های خودایمنی بسیاری در این سال‌ها شناسایی‌ شده و برخی از این دسته بیماری‌ها  برای مثال بیماری لوپوس می‌تواند باعث بروز تعریق شبانه در فرد بیمار شود.

مطلب مرتبط: توصیه های رژیمی برای بیماری لوپوس

شاید لازم باشد برای چک‌آپ سرطان به پزشک مراجعه کنید

– البته نباید با اولین تعریق شبانه خود سریع به این نتیجه برسید که ممکن است درگیر سرطان شده باشید، اما بد نیست که بدانید این مشکل جزو عوارض جانبی بسیاری از انواع سرطان است. برای مثال در افرادی که مشکوک به سرطان غدد لنفاوی باشند، بروز یا عدم بروز تعریق‌های شبانه می‌تواند برای پزشک معالج بسیار مهم باشد. در صورتی‌ که به‌ همراه تعریق شبانه دچار علائمی مثل کاهش غیر عادی وزن، خستگی مفرط و برجستگی غدد لنفاوی شدید، ممکن است لازم باشد به یک پزشک متخصص مراجعه‌ کرده و با او در این‌ باره مشورت کنید.

HIV

– برخی افراد مبتلا به ایدز در حدی از تعریق شبانه رنج می‌برند که پس از بیداری تمام ملافه‌ها، لباس‌ خواب و حتی رختخواب هم کاملا خیس می‌شود. در یکی، دو هفته اول پس از آلوده‌ شدن به ویروس HIV، بسیاری از افراد عوارضی مشابه به بیماری آنفولانزا را تجربه‌ کرده و از تعریق شبانه شدید رنج می‌برند. پس از این دوره اولیه هم به‌ دلیل مبارزه بدن با این عامل خارجی، شاهد بروز انواع بیماری‌های مختلف در این بیماران هستیم که می‌توان به لرز و همچنین حساسیت‌های پوستی اشاره کرد. بنابراین در صورتی‌ که  فکر می‌کنید در خطر آلوده‌ شدن به ویروس HIV قرار داشته‌اید و به‌ تازگی علائمی مثل بیماری آنفولانزا یا تعریق‌های شبانه را تجربه می‌کنید، بهتر است سریع‌تر با یک پزشک متخصص دراین‌باره مشورت کنید.

مطلب مرتبط: ۸ علل تعریق شبانه را بشناسیم

گردآوری و تنظیم: ساناز مطلبی خامنه

منبع: دکتر سلام