دندانپزشکی هیراد: ترمیم دندان با استفاده از مواد هم رنگ

در گذشته پر کردن و ترمیم دندان‌ ها با استفاده از ترکیبات فلزی (یا آمالگام) انجام می‌شد. اما امروزه روش ترمیم دندان‌ها با استفاده از مواد همرنگ با ظاهری طبیعی‌ و بدون فلز در حال گسترش است. مواد همرنگ دندان دارای ظاهر و عملکرد دندان‌های طبیعی هستند که برای ترمیم نامحسوس دندان و محافظت از دندان‌های آسیب‌دیده استفاده می‌شوند و یا برای پر کردن دندان‌ ها به جای ترکیبات فلزی به کار می‌روند.

نحوه ترمیم دندان ها با استفاده از مواد همرنگ

ابتدا دندانپزشک دندانهای بیمار را به دقت بررسی و در صورت نیاز از آنها عکسبرداری می‌کند. این کار به دندانپزشک کمک می‌کند تا میزان پوسیدگی دندان که از دید پنهان مانده را مشخص کند و در نتیجه بهتر بتواند آن را درمان کند. دندانپزشک خوب میتواند مواد پر کننده دندان و روکش های کامپوزیت را به طور غیرمستقیم گرما دهد تا میزان استحکام ماده کامپوزیتی افزایش یابد.

پس از این مرحله، ماده رزین کامپوزیت دندان در کنار مواد دیگری مثل گلاس اینومر مورد استفاده میشود تا ترمیم بهتر انجام شود. سپس دندانپزشک ماده همرنگ دندان یا همان کامپوزیت را درون حفره دندان قرار میدهد تا تمام فضای خالی را پر کند. ماده مالگام زمانی که درون دندان جای میگیرد، دندانپزشک با وسایل مخصوصی به آن شكل می‌دهد و شیارها و برجستگی‌هایی یك دندان طبیعی را روی آن ایجاد می‌کند. براق کردن دندان نیز در پایان صورت می‌گیرد که بواسطه قلم های بخصوصی انجام می‌شود. بیمار نیز باید پس از یک هفته درمان مجدد به دندانپزشک مراجعه کند.

مواد همرنگ دندان برای پر کردن دندان ها کدامند؟

مواد همرنگ دندان مورد استفاده برای ترمیم دندان‌های آسیب‌‌ دیده از جنس کامپوزیت‌های پیچیده پلاستیکی (کامپوزیت رزینی) یا پرسیلین و زیرکونیا یا سیلیس می‌باشد. دندانپزشک برای درمان پوسیدگی دندان شما، بخش پوسیده دندان را خارج کرده و سپس برای ترمیم دندان، کامپوزیت رزینی را در آن قسمت قرار می‌دهد.

پركردگي هاي همرنگ دندان كدامند؟

عمده پركردگيهاي همرنگ دندان از مواد پلاستيكي سختي بنام رزين هاي كامپوزيتي ساخته شده اند كه رنگ و ظاهري شبيه به دندان دارند. اين مواد ترميمي كمتر به چشم آمده و بسيار مورد علاقه و درخواست بيماران مي باشند. از ديگر مواد همرنگ دندان، از گلاس اينومرها مي توان نام برد.

مزاياي پركردگيهايي همرنگ دندان چيست؟

رزين هايي كامپوزيتي همرنگ دندان بوده و بسيار طبيعي تر از ساير پركردگيها مي باشند. بيمار با اعتماد به نفس و اطمينان بيشتري مي تواند بخندد، صحبنت كند و غذا بخورد. گلاس اينومرها با دندان پيوند شيميايي داشته و به عبارت ديگر با آن تركيب شده و از خود فلورايد آزاد مي نمايند كه از عود پوسيدگي جلوگيري مي كند.

معايب پركردگي هاي همرنگ دندان چيست؟

نخست آنكه، ترميم هاي همرنگ براي همه دندانها و همه حفرات قابل استفاده نمي باشد، لذا بهتر است در ترميم حفرات كوچك تر و در نواحي دندانهاي جلو استفاده شوند. البته مواد كامپوزيتي خاصي نيز وجود دارند كه از آنها مي توان براي ترميم حفرات بزرگ و در دندانهاي آسيا نيز استفاده كرد. دوم اينكه، هزينه ترميم دندان با كامپوزيت ها گران تر است چون علاوه بر قيمت آنها، زمان بيشتري صرف ترميم دندانها با آنها مي گردد.

چگونه مي توان تشخيص داد بهتر است دنداني با مواد همرنگ پر شود؟

اين اداره و تصميم را به عهده دندانپزشك بگذاريد.

چگونه مي توان از پرگردگي هاي همرنگ دندان مراقبت كرد؟

مراقبت هاي لازم در اين زمينه مشابه مراقبت براي بقيه انواع پركردگي هاست كه شامل: مسواك زدن، نخ كشيدن و معاينات منظم و دوره اي دندانپزشكي مي باشد. با رعايت بهداشت دهان هر ترميمي دوام زيادي خواهد داشت. دندانپزشك ضمن معاينه كليه دندانها، پركردگي ها را نيز از نظر تغيير رنگ، نشتي، سائيدگي غير معمول و شكستگي، تحت نظر دارد و شما را از اين كه نيازي به ترميم مجدد دندان باشد، مطلع مي سازد.

مزایای استفاده از ماده همرنگ دندان

– ترمیم و بازسازی دندان ها تنها در یک جلسه

– مطابقت با دندانهای طبیعی و نامشخص بودن ترمیم

– اتصال به دندانها به طور مستقیم و در نتیجه استحکام بالا

معایب استفاده از ماده همرنگ دندان

هزینه درمان و ترمیم دندان پوسیده با استفاده از رزین های کامپوزیت نسبت به مواد پر کننده آمالگام بیشتر است.

– اگر چه میزان استقامت و استحکام این مواد از سوی دندانپزشکان و متخصصان تایید شده اما مشخص نیست که آیا آنها تحت فشار جویدن به اندازه مواد پر کننده آمالگام در طولانی مدت از استقامت بالایی برخوردار هستند یا خیر.

– ممکن است ماده کامپوزیت دندان در حین قرار داده شدن، آب برود و در نتیجه میان دندان و ماده پر کننده حباب ایجاد شود. این امر موجب میشود که تماس میان دندان و ماده کامپوزیت کمتر شود و احتمال گسترش پوسیدگی نیز افزایش یابد. این مشکل با مهارت دندانپزشک از بین میرود. اگر دندانپزشک با آرامش و دقت کار کند، کامپوزیت به سطح دندان چسبیده میشود.

– اگر براساس نظر دندانپزشک، دندانهای بیمار به روکش نیز نیاز داشته باشند، این کار باید در جلسات بعدی انجام شود.