index.jpg52876587

از فواید به موقع و خوب خوابیدن کودک هر چه بیشتر بدانید بهتر است چون راز و رمز افزایش حافظه و ذهن و هوش فرزندتان در همین خواب روتین و منظم وی نهفته است!

محققان می‌گویند که کلید یادگیری در سالهای اولیه عمر خواب طولانی و منظم است و کودکان برای شکل‌گیری حافظه دراز مدت به خواب کافی احتیاج دارند.
دانشمندان دانشگاه شفیلد به این نتیجه رسیده‌اند که بهترین زمان برای یادگیری درست قبل از خواب است از این رو بر اهمیت مطالعه پیش از خواب تاکید کرده‌اند.
تاثیر خواب در یادگیری کودکان از مدتها پیش شناخته شده بود، اما این اولین کارآزمایی تجربی است که این تاثیر را نشان داده است.
دانشمندان دانشگاه شفیلد با تحقیق روی ۲۱۶ کودک زیر یک سال به این نتیجه رسیدند که اگر این کودکان تا چهار ساعت بعد از آموزش، بیش از نیم ساعت نخوابند نمی‌توانند آنچه را به آنها یاد داده شده انجام دهند.
نیمی از این کودکان تا چهار ساعت بعد از آموزش بیش از نیم ساعت خوابیدند، اما نیمی دیگر یا اصلا نخوابیدند یا فقط نیم ساعت خوابیدند.
دکتر جین هربرت روانشناس دانشگاه شفیلد به بی‌بی‌سی گفت: “آنها که بعد از آموزش خوابیدند خوب یاد گرفتند، آنها که نخوابیدند اصلا یاد نگرفتند.”
دکتر هربرت گفت که تا به حال تصور می شد بیداری کامل بهترین حالت برای یادگیری است، اما “ممکن است آنچه پیش از خواب اتفاق می افتد از همه چیز مهمتر باشد.”
دکتر هربرت به این نکته اشاره کرد که این تحقیق دقیقا به والدین نمی گوید که باید چکار کنند: “به پدر و مادرها توصیه های زیادی می شود از ساعت خواب مشخص گرفته تا ساعت خواب منعطف. با توجه به این یافته‌ها می توان نوعی انعطاف را توصیه کرد، هر چند نمی توان به پدر و مادرها دقیقا گفت که چکار باید بکنند.”
اما به عقیده دکتر هربرت این یافته ها نشان می دهد که کتاب خواندن برای کودکان پیش از خواب می تواند در یادگیری آنها تاثیر زیادی بگذارد.
با این حال همه متخصصان برداشت یکسانی از یافته‌های این تحقیق ندارند.
پروفسور درک جان دایک، متخصص خواب در دانشگاه ساری می گوید: “ممکن است خواب در بعضی سنین مهمتر از سنین دیگر باشد، اما این موضوع هنوز قاطعانه ثابت نشده است.”
بسیاری از متخصصان عقیده دارند که خواب مناسب در سالهای اول زندگی مهمتر از سنین دیگر است به همین دلیل کودکان بیشتر می‌خوابند.
پروفسور دایک می‌گوید تردیدی نیست که “کودکان باید به اندازه کافی بخوابند” تا یادگیری بهتری داشته باشند، اما تمرکز آموزش در زمان پیش از خواب ممکن است راه حل خوبی نباشد: “این تحقیق نشان می دهد که خوابیدن بعد از آموزش مفید است، اما نشان نمی‌دهد که خواب آلودگی در زمان آموزش هم چیز مفیدی است.”
در سالهای اخیر رابطه خواب با یادگیری و حافظه و همچنین سلامت مغز و دستگاه عصبی مورد توجه بسیار قرار گرفته است.
با افزایش موارد بیماری‌های تخریب کننده دستگاه عصبی مثل آلزایمر، محققان به تاثیر خواب در سالهای پیری هم توجه نشان داده اند و برخی تحقیقات هم رابطه نزدیک حافظه، یادگیری و خواب را نشان داده است.
برخی محققان معتقدند خواب کافی و خوب در سالمندی ممکن است در حفظ توانایی‌های مغز مفید باشد.