images

چگونه به صحیح یا غلط بودن گفته های افرادی که در مجلس خواستگاریمان حضور پیدا می کنند پی ببریم و به اصل ماجرا پی ببریم.

آيا چشم‌هاي فرد دروغگو موقعيت خطيرش را نشان مي دهد؟ آيا حرکت سريع دست‌ها يا چرخش چشم‌ها به اين سو و آن سو، نشانه‌هاي غيرقابل انکاري است که از دروغگويي خبر مي‌دهند؟ پاسخ اين سوال‌ها را از زبان روان‌شناسان در يک مقاله کاملاً علمي بخوانيد.

طی گزارشی راه‌های تشخیص صحبت‌های راست یا دروغ خواستگاران توسط عروس خانم را آموزش داده ایم؛ مطلبی که خواندنش برای همه دم‌بخت‌ها توصیه می‌شود؛

همان طور که مي دانيد امروز يکي از دغدغه هاي جوانان دم بخت، اين است که چه طور در جلسات خواستگاري به حرف هاي طرف مقابل شان اعتماد کنند. هر چند بهترين راه حل، تحقيق دقيق درباره طرف مقابل و خانواده‌اش است، اما در مراسم خواستگاري، تکنيک‌هاي کشف پنهان‌کاري هم مي‌توانند به کمک شما بيايند.
«حسين محرابي»، کارشناس ارشد روان‌شناسي در اين نوشتار نشانه‌هايي را مطرح مي‌کند که اگر مکرراً در جلسه خواستگاري ديده شوند، بايد در باور آن چه از طرف مقابل‌تان مي‌شنويد بيشتر تامل کنيد. البته در خور ذکر است که با مشاهده يک يا چند مورد از اين عوامل، نمي‌توانيد حتماً خواستگارتان را دروغگو خطاب کنيد اما مي‌توانيد به فکر تحقيق دقيق‌تر و بيشتر درباره او بيفتيد تا در آينده از انتخاب‌تان پشيمان نشويد.

ناهماهنگي زبان با بدن
ما انسان‌ها مي‌توانيم زبان‌مان را وادار به دروغگويي کنيم، اما بدن‌مان را نه، چون وقتي دروغ مي‌گوييم، بدنمان با گفته‌هايمان هماهنگ نمي‌شود. در واقع بدن ما هميشه راست مي‌گويد؛ به طور مثال وقتي فردي بخواهد به دروغ به چيزي پاسخ مثبت بدهد، ممکن است سرش همزمان کمي به عقب برود که اين حرکت به معني «خير» است. در حقيقت مغز ما طوري طراحي شده است که تمام واکنش‌هاي طبيعي بدن را با هم هماهنگ مي‌کند؛ به طور مثال، اگر فردي به شما گفت که «از ديدنت خيلي خوشحالم» اما لحظه‌اي اخم‌هايش درهم رفت يا روي بيني‌اش چين افتاد، بدانيد راست نمي‌گويد. يادتان باشد به چشم‌تان بيشتر از گوش‌تان اطمينان کنيد چون زبان بدن ناخودآگاه، اما کلام خودآگاه است. همچنين اين ناهماهنگي را مي‌توان ميان گفته‌هاي خود فرد در زمان‌هاي مختلف مشاهده کرد.

طفره رفتن از پاسخ رک و صريح
وقتي فردي در برابر پرسش‌هاي حساس شما از پاسخ‌هاي رک و صريح طفره مي‌رود، اجازه داريد به حرفش شک کنيد. طفره رفتن مي‌تواند به شکل جواب دادن سوال با سوالي ديگر باشد؛ به طور مثال در جواب سوال «شما سيگار مي‌کشيد؟» مي‌گويد: «اين چه سوالي است؟!» يا به طور مثال در جواب «آيا شما اهل عبادت هستيد؟»، مي‌گويد: «چه سوال خوبي پرسيدي! بگذار برايت داستاني را تعريف کنم…». فلسفه‌بافي هم نوعي طفره رفتن است. شما فقط يک سوال پرسيديد و او نيم ساعت از اين در و آن در مي‌گويد. دست خودش نيست، او مي‌خواهد موضوع اصلي را بپوشاند و ناخواسته آن قدر پرحرفي مي‌کند که موضوع بين حرف‌ها گم شود. جواب‌هاي دروغ معمولا بسيار طولاني‌تر از حد طبيعي است و در نهايت هم نمي‌فهميد بالاخره پاسخ طرف مثبت بود يا منفي.

اضطراب شديد و واکنش هاي غيرعادي
اضطراب نشانه‌هاي زيادي دارد. اگرچه اين مورد در جلسه آشنايي کاملاً طبيعي است، اما وقتي علائم اضطراب فقط زماني بروز مي‌کند که شما موضوع حساسي را پيش مي‌کشيد، خوب چشم و گوش‌تان را باز کنيد. يادتان باشد دروغگويي يا پنهان‌کاري براي هيچ فردي آسان نيست و او هرقدر بخواهد اين نشانه‌ها را پنهان کند قادر نيست علائم ناخودآگاه نظير عرق کردن، سرخ شدن يا پريدن رنگ چهره، خشک کردن عرق بالاي ابرو قبل از شروع و حين صحبت و… را از نظرها دور کند.
براي فهميدن اين موضوع، مي توانيد بحث و موضوع حساس را به درازا بکشانيد و علائم اضطراب و واکنش‌هاي جانبي ديگر را بررسي کنيد. ممکن است يک پرسش خاص فرد را دچار چنان اضطرابي کند که او دچار خشکي گلو شده و مجبور شود مرتب آب دهانش را قورت دهد، زيادي لب‌هايش را زبان بزند يا دستانش را به هم بمالد. واکنش شديد هيجاني هم از جمله نشانه‌هاي نداشتن صداقت است.

ايجاد مانع بين شما و خودش
نشستن با پشت راست و راحت از نشانه‌هاي صداقت است. بنابراين اگر خواستگار شما طوري نشسته است که احساس مي‌کنيد مي‌خواهد در زمين فرو برود، يعني حالت بدنش کاملا بسته، دست‌ها به بدن چسبيده، پشت خميده و سر پايين است، احتمالا يا دارد از خجالت آب مي‌شود يا دروغ مي‌گويد، البته خجالت تا حدي طبيعي است، اما بيش از حد معمولش، توجيه ندارد. فرد دروغگو شايد ناخودآگاه موانعي را بين خود و شما بگذارد به طور مثال گوشي، خودکار، کتاب، ظرف ميوه يا هر چيز ديگري که دم دستش باشد، چرا که اين کار به او احساس امنيت بيشتري مي‌دهد.

6 نشانه افراد دروغگو
آيا چشم‌هاي فرد دروغگو موقعيت خطيرش را نشان مي دهد؟ آيا حرکت سريع دست‌ها يا چرخش چشم‌ها به اين سو و آن سو، نشانه‌هاي غيرقابل انکاري است که از دروغگويي خبر مي‌دهند؟ پاسخ اين سوال‌ها را از زبان روان‌شناسان در يک مقاله کاملاً علمي بخوانيد؛ «برخي افراد، دروغگوهاي خوبي نيستند و زود لو مي‌روند، اما برخي ديگر دروغگوهاي قهاري هستند. برخي از علائم و روش‌هايي که باعث شناخت دروغگو مي شود، عبارت است از:
– چشمان کساني که دروغ مي گويند يا بازتر از حد معمول است يا دائما چشم‌هاي آنان به نقاط مختلف حرکت مي‌کند. در عين حال آن‌ها معمولا از نگاه مستقيم به شما پرهيز و سعي مي‌کنند مستقيماً به شما نگاه نکنند.
– وقتي از آن‌ها سوال مي‌شود، دماغ يا گوش‌شان را به حالت عصبي مي‌خارانند.
– اگر حتي سوال شما را متوجه شوند چنين وانمود مي‌کنند که سوال شما را نشنيده‌اند و با اين کار به بحث پايان مي‌دهند.
– اگر قدري به صحبت آن ها شک کنيد شما را متهم به بي اعتمادي مي‌کنند و خيلي سريع با اين کار به بحث پايان مي‌دهند.
– خنده‌هاي بي دليل و بيگاه در هنگام صحبت کردن يکي ديگر از علائم بارز افراد دروغگو است.
– آدم‌هاي دروغگو هميشه سعي مي‌کنند حرف‌هاي زيبا و جذاب به زبان بياورند و با اين کار مي‌خواهند امکان کشف حقيقت را از ما سلب کنند.

«روزنامه خراسان»