Controleaza-comportamentul-copilului-tau
وقتی کودکمان کار ناشایست و نادرستی انجام می دهد چه رفتاری باید در مقابل وی انجام دهیم و بهترین نحوه برخورد با وی چگونه است؟

یک روانشناس با اشاره به اینکه والدین می‌توانند نقشی اساسی در شکل‌دهی و افزایش اعتمادبه‌نفس در کودک داشته باشند، گفت: «اگر والدین به‌خوبی بتوانند با کودکشان ارتباط برقرار کنند و به حرف‌های او گوش بدهند و پاسخگوی سؤالاتشان باشند، توانمندی‌های فرزندشان را بازگو و شرایطی را ایجاد کنند که بتوانند کاری برای والدین انجام دهند، قدمی مؤثر در شکل‌دهی و افزایش اعتمادبه‌نفس فرزندشان برداشته‌اند.»
دکتر پرویز رزاقی دراین‌باره اظهار داشت:‌ » زمانی که والدین به شیوه درست فرزند پروری با فرزندشان برخورد کنند و به کودکان خود احترام بگذارند و با آن‌ها محترمانه برخورد کنند، حس اعتمادبه‌نفس را در فرزندشان پرورش و تقویت کرده‌اند. معمولاً یکی از ویژگی رفتاری‌های این والدین به این شکل است که فرزندشان را با چنین الفاظی مخاطب قرار می‌دهند مثلاً «خواهش می‌کنم دخترم یا پسرم»، «متشکرم عزیزم»، «بفرمایید فرشته من» و… چنین والدینی فرزندشان را همان‌گونه که هست پذیرفته‌اند و مسئولیت‌های کوچکی را در زندگی بر عهده آن‌ها قرار می‌دهند و پس از انجام فعالیت خوب تشویقشان می‌کنند.»
وی با هشدار اینکه والدین در برابر رفتارهای اشتباه کودک نباید از الفاظ رکیک و زشت استفاده کنند چون به اعتمادبه‌نفس کودک لطمه می‌زند، گفت: «درصورتی‌که کودک رفتار اشتباهی انجام می‌دهد یا از کاری که به عهده او سپرده‌اید به‌خوبی برنمی‌آید از الفاظ رکیک و زشت استفاده نکنید چراکه به آن‌ها آسیب روحی وارد می‌شود. مثلاً اگر از کودک خواسته‌اید لیوانی را بیاورد یا کشوی لباسش را مرتب کند اگر او به‌درستی از عهده کار برنیامد او را با الفاظی چون دست‌وپا جلفتی، بی‌عرضه، تنبل، لوس و… مخاطب قرار ندهید چراکه باعث کاهش اعتمادبه‌نفس در کودک شده و احساس می‌کند که بی‌عرضه است.»
این روان‌شناس همچنین در ادامه تصریح کرد:‌ «علاوه بر این، والدین باید کمک کنند کودک نقاط ضعف و قوتش را بشناسد و در کسب موفقیت فرزندشان تلاش کنند. هنگام گوشزد نقاط ضعفش او را سرزنش نکنند بلکه بگویند «تو توانایی انجام روش‌های دیگری را برای حل مشکلت داری». به‌این‌ترتیب کودک احساس ناتوانمندی نمی‌کند.»
عضو هیئت‌علمی دانشگاه آزاد همچنین گفت: «والدین باید به کودکان خود اجازه بدهند که در برطرف کردن مشکلاتشان تصمیم‌گیرنده باشند و اجازه دهند خودشان مسائلشان را حل‌وفصل کنند. همچنین از رفتارها و اعمال خوبی که آن‌ها انجام داده‌اند، بارها یاد و در حضور جمع از او تعریف کنند زیرا این کار باعث تقویت اعتمادبه‌نفس در کودک می‌شود و حس توانمندی و باارزش بودن را در او تقویت می‌کند.»
رزاقی در پایان خاطر نشان کرد: «والدین باید از مقایسه کودک خود با دیگران نیز امتناع کنند و حتماً درصدد شناسایی قابلیت‌ها و استعدادهای او باشند و آن‌ها را تقویت کنند. اگر کودک در جمع حرف زد یا اظهارنظر کرد، کمکش کنند راحت‌تر حرفش را بزند و انتظارشان در حد توان فرزندشان باشد. حتی اجازه دهند کودک برخی شکست‌ها را تجربه کند چون این کار باعث می‌شود او تجربه‌های جدیدی کسب کند و در فعالیت‌های بعدی این تجربه‌ها قطعاً به کمک او می‌آید.»

 

سلامانه