omega3

این اسیدها چرب اعمال مهمی را در بدن انسان به عهده دارند. مغز و سیستم عصبی انسان همانند غشاهای بدن برای انجام اعمال مناسب خود نیاز به اسیدهای چرب  (امگا3) دارند. اسیدهای چرب  شامل اسید لینولنیک و EPA (ایکوزاپنتانوئیک اسید) و DHA (دیکوزاهگزانوئیک اسید) می باشد.
اسید لینولنیک در روغن گردو، جوانه گندم، روغن سویا و روغن دانه کتان و حیوانات دریایی مثل ماهی، میگو و صدف دریایی یافت می شود اسید لینولنیک پیش ساز دو اسید چرب  دیگر می باشد.
قابل ذکر است که اسیدهای چرب  توسط کلروپلاست های فیتوپلانکتونهای دریایی ساخته می شوند و حیوانات دریایی که از این فیتوپلانکتونها تغذیه می کنند حاوی  خواهند بود ولی ماهیهای پرورش یافته در استخر فاقد این نوع اسید چرب می باشند.
اسید چرب لینولنیک () از دیگر اسیدهای چرب ضروری و مهم برای انسان است که توسط گیاهان خشکی مثل ذرت، سویا و پنبه دانه ساخته می شود. همچنین اسید آراشیدونیک که در انواع گوشتها یافت می شود از مهمترین اسیدهای چرب  (امگا6) می باشد.
اسیدهای چرب  در ساختن هورمونهای موضعی از قبیل پروستاگلندین ها و پروستاسیکلین ها بکار
می روند. این هورمونها دارای اعمال متعدد و موضعی هستند و می توانند اندازه و نفوذپذیری عروق خونی و فعالیت پلاکتها را تغییر دهند و به انعقاد خون کمک نمایند.

omega-3
دو اسید چرب  (EPA , DHA) فقط در ماهیها و به خصوص ماهیهای آب سرد یافت می شوند و در هیچ ماده غذایی دیگر وجود ندارند.
مهمترین نقش اسیدهای چرب  جلوگیری از بیماریهای قلبی عروقی می باشد.  موجب رقیق کردن خون و تسهیل حرکت مواد از جدار عروق می شود بنابراین از سکته های قلبی و مغزی جلوگیری خواهند نمود. حتی امروزه توصیه می شود که به جای قرص آسپرین که جهت رقیق کردن خون به کار می رود و در دراز مدت ایجاد عوارض در بیماران می نماید از  در برنامه غذایی استفاده گردد. از دیگر خواص  تنظیم کلسترول خوب و بد می باشد که باعث کاهش کلسترول بد (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL) خواهد شد.
در تمام مراحل زندگی حتی قبل از تولد جزء نیازهای اساسی انسان به شمار می رود. و جهت حفاظت در غشاء سلول، تنظیم سیستم گردش خون، مصونیت و رشد و تکامل عصبی دوران جنینی نقش بسزایی دارد.
تحقیقات نشان داده است که بیماریهای قلب و عروق در اسکیموها که غذای اصلی آنها ماهی است به ندرت مشاهده شده است.
همچنین در کشور ژاپن که تقریبا بطور متوسط هفته ای 2 بار مردم ماهی مصرف می کنند و سرانه مصرف ماهی زیاد است (حدود 66 کیلو در سال) متوسط طول عمر حدود 88 سال است در صورتیکه در ایران که مصرف سرانه ماهی حدود 8 تا 10 کیلوگرم در سال است متوسط طول عمر 70-68 سال می باشد.
بنابراین مصرف هفته ای 3-2 بار ماهی و غذاهای دریایی در برنامه غذایی توصیه می شود و در صورتیکه این امر محقق نگردید مصرف مکمل  بصورت کپسول یا شربت روغن ماهی (Fish oil) توصیه می شود.

این مطلب اختصاصی سایت دکتر سلام می باشد استفاده از آن فقط با ذکر منبع مجاز می باشد