آیا تغذیه می تواند سردرد را کاهش یا افزایش دهد؟

9

این روز ها مسائلی مانند دغدغه های کاری ، فشار های روحی و همچنین مشکلاتی اعم از مشکلات سینوزیت با بروز سردرد می شود ، سردرد ها گاهی اوقات می توانند تا حد زیادی برای فرد آزار دهنده باشند. اما چگونه می توان این مشکل را کاهش داد؟

اگر شما هم از سردردهای مکرر شکایت دارید، بهتر است بدانید که تعداد زیادی از مردم با این مشکل مواجه هستند. این سردردهای مکرر و آزاردهنده کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد و شخص را وادار به مصرف انواع مسکن ها می کند. فقط تعداد کمی از مردم می دانند که به جز عواملی مانند سینوزیت، استرس و تنش های روانی، آنچه می خوریم هم می تواند باعث بروز سردردهای مکرر و حتی مزمن شود.

به این عوامل، عوامل پنهانی و غیرمرضی سردرد گفته می شود و مبتلایان و حتی پزشکان به سختی این عوامل را شناسایی می کنند.شاید بتوان گفت اگر فردی دچار سردردهای مکرر می شود و دلیل خاصی برای آن پیدا نمی کند، علت آن را باید در رژیم غذایی خود جست وجو کند.

 

 

غذاها و سردرد

متخصصان تغذیه و سلامت می گویند یکی از عوامل تاثیرگذار در بروز سردرد، اسیدآمینه تیرامین است. دکتر احمد ساعدی متخصص تغذیه و رژیم درمانی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان این که بخش عمده ای از سردردها به علت مصرف برخی موادغذایی بروز پیدا می کند به خراسان می گوید: یکی از عوامل اصلی بروز سردردها مصرف پنیر کهنه است مصرف این اسیدآمینه به کاهش سروتونین در مغز و اثرگذاری آن روی عروق خونی منجر می شود و باعث بروز سردرد می شود. با پرهیز از مصرف این پنیر می توان از بروز سردرد جلوگیری کرد. علت علاقه مردم به مصرف پنیر کهنه این است که باکتری های بروسلوز که در پنیر تازه ممکن است وجود داشته باشد، در درازمدت در پنیرهای کهنه از بین می رود. از طرفی بیماری هایی مثل پرفشاری خون که به تغذیه فرد ارتباط دارد یکی از دلایل سردرد است. خوردن غذاهای سنگین حاوی چربی های اشباع و نمک فراوان باعث سردردهای مزمن طولانی مدت در افراد می شود.

دسته دیگری از افراد که تری گلیسیرید بالایی دارند هم از سردرد شکایت می کنند. برای کاهش تری گلیسیرید خون اولین اقدام رعایت رژیم کم کالری است. البته در بیشتر موارد این عارضه، ارثی است و فرد حتی با در پیش گرفتن رژیم غذایی، کاهش کالری غذا و کم کردن وزن نمی تواند تری گلیسیرید خون خود را پایین بیاورد. در چنین مواردی دارو درمانی تنها راه حل است.

 

 

کاهش وزن و سردرد

به گفته وی تعداد زیادی از افرادی که برای کاهش وزن رژیم می گیرند، علایم و شکایات مختلفی را گزارش می کنند. بیشتر آن ها از ریزش مو، بدخلقی صبحگاهی، ضعف صبحگاهی و یا شبانه شکایت می کنند. سردرد جزو شکایت های اصلی این دسته از افراد نیست اما ممکن است بعضی دچار سردرد هم بشوند. در ۲ تا ۳ هفته اول آغاز رژیم غذایی که بدن فرد به رژیم عادت می کند، عوارض خود به خود رفع می شود و در بیشتر موارد به دارودرمانی نیازی نیست. در برخی موارد مصرف یک منبع کربوهیدرات مثل خرما به هنگام سردرد به بهبود آن کمک می کند.

فردی که به دلیل گرفتن رژیم، صبح ها دچار سردرد می شود، می تواند با اجازه پزشک یک عدد خرما یا یک ماده غذایی دیگر میل کند و مطمئن باشد که در طول زمان و با ادامه رژیم، بدنش به سیستم جدید عادت می کند و سردرد رفع خواهد شد.

 

 

مسکن، بخوریم یا نخوریم

یکی از مهم ترین علل مصرف مسکن حداقل برای بسیاری از افراد عادی، ابتلا به سردرد است، همه ما به هنگام دچار شدن به سردرد پس از مدت زمان کوتاهی یک مسکن مصرف می کنیم در صورتی که تا زمانی که ریشه سردرد شناسایی نشده، تاثیر مسکن، موقتی خواهد بود. به گفته دکتر ساعدی همان طور که به هنگام ایجاد یک صدای ناهنجار در خودرو رفع موقتی صدا چاره ساز نیست و باید مشکل اصلی خودرو در موتور آن رفع شود، رفع علامتی مثل سردرد و نادیده گرفتن ریشه آن، راه حل نخواهد بود.

اگر فرد در مراجعه به پزشک متخصص دریابد که دلیل مرضی برای سردردش وجود ندارد و مثلا ناشی از کار فراوان، کم خوابی، استرس و فشارهای عصبی است، می تواند با تجویز پزشک مسکن مصرف کند. اما توصیه ما این است که حتما باید ریشه سردرد شناسایی شود و سپس فرد به مصرف مسکن روی آورد.به گفته این متخصص تغذیه علت بسیاری از سردردها کم آبی است. وقتی بدن آب زیادی از دست بدهد، ممکن است فرد دچار سردردهای شدیدی شود. در چنین شرایطی پزشک با تجویز داروهایی تعادل اسید و باز در بدن فرد و تعادل الکترولیت بدن را برقرار می کند تا سردرد رفع شود.

 

 

عوامل پنهان در بروز سردرد

به گفته متخصصان مصرف برخی از مواد غذایی در بروز سردردهای غیر مرضی نقش جدی دارد. شکلات به علت وجود تیرامین فراوان می تواند باعث بروز سردرد در افراد عادی و تشدید میگرن در افراد مبتلا به این بیماری شود. بنابراین مصرف شکلات باید متعادل باشد به ویژه افرادی که دچار سردردهای مکرر می شوند باید به میزان کمی شکلات مصرف کنند. متخصصان تغذیه هم چنین از قهوه به عنوان ماده ای که ممکن است به بروز سردرد منجر شود، نام می برند. مصرف قهوه اعتیادآور است و پس از مصرف طولانی مدت، حذف ناگهانی آن باعث بروز سردرد می شود. اما این تاثیر در افراد مختلف ، متفاوت است.

مثلا در افراد حساس به کافئین موجب سردردهای میگرنی می شود اما در برخی دیگر ممکن است میگرن را از بین ببرد و عروق خونی در مغز را آرام کند. قند طبیعی هم یک عامل مهم است چون تمام موجودات زنده و انسان انرژی شیمیایی را به شکل قند در بدن خود ذخیره می کنند.

قندهای مصنوعی مشکلات زیادی برای بدن ایجاد می کند علاوه بر آن برخی افراد نسبت به این قندها حساس هستند و به دلیل تحمل نکردن قند، دچار سردرد می شوند.

اشتراک گذاری (چگونه میتوانید این مطلب را برای دیگران بفرستید)
  • هنوز دیدگاهی ارسال نشده است.