کشور ژاپن یکی از کشورهای پیشرو در زمینه علمی و تحقیقاتی است که محققان با ساخت ربات هایی هوشمند اقدام به استفاده از آن ها برای انجام اموری همچون کارمند ربات برای پذیرش هتل و نگهبان رباتی نموده اند.در چند هفته ی گذشته خبرهای زیادی شنیده ایم مبنی بر اینکه در کشورهای توسعه یافته ربات ها در بسیاری از صنایع جای کارگران انسانی را گرفته اند. بر اساس مطالعه ای که اخیرا به صورت مشترک توسط اقتصاددانی از ام-آی-تی و دانشگاه بوستون انجام شده، به ازای هر رباتی که به نیروی کار اضافه شده، بالغ بر 6 کارگر شغل خود را از دست داده اند و حقوق ها نیز به میزان سه چهارم درصد کاهش داشته است. این پژوهش نشان داده که بین سال های 1990 و 2007، 670 هزار آمریکایی شغل خود را به خاطر ربات های صنعتی از دست داده اند. تحقیق دیگری پیش بینی می کند که طی 15 سال آینده، 10 میلیون کارگر بریتانیایی کار خود را از دست داده و با ربات ها جایگزین شوند.

در حالیکه مکانیزاسیون در صنایع برای ارتقا بهره وری و کاهش هزینه ها الزامی است، ربات ها در ژاپن به پدیده ای نوظهور در تمام عرصه بدل شده اند. هتل هن-نا نزدیک ناگازاکی مثالی بارز در این زمینه است که اولین هتل با کارمندان رباتی در جهان محسوب می شود. تمام خدمه ی این هتل از کارمند پذیرش، پیشخدمت و دربان همگی ربات هستند.
پشت میز پذیرش سه ربات مختلف قرار گرفته اند، یکی از آنها یک دختر رباتی، دومی رباتی دایناسوری با پاپیون و کلاه و سومی نیز یک اندروید کوچک است. این ربات های چند زبانه به مهمانان نحوه ی چک-این و چک-اوت را توضیح می دهند. یک ربات باربر چمدان ها را برای مسافران حمل کرده و آنها را به اتاقشان می برد. امکان ذخیره ی چمدان پیش از چک-این توسط یک بازوی رباتی نیز وجود دارد.

اتاق ها هیچ گونه کلیدی نداشته و به جای کلید از ابزار تشخیص چهره برای ورود استفاده می شود. داخل اتاق یک ربات کوچک شبیه به گل لاله قرار گرفته که مهمانان هتل را تا پایان اقامتشان در هتل همراهی می کند. این ربات می تواند چراغ ها را روشن و خاموش کرده، زنگ صبح را تنظیم کند و پیش بینی آب و هوا را در اختیار قرار دهد.

هرچند، زمانی که یکی از کارمندان گاردین به نام مونیشا راجش سال گذشته از این هتل بازدید کرد، ایده ی آن را غلط انداز توصیف نمود چرا که عملکرد درست این ربات ها در گرو میزان زیادی دخالت انسانی است و بدون این دخالت آنها قادر به انجام وظایف خود نخواهند بود! مونیشا بازدید خود را اینگونه توضیف می کند:

« من ساعت 2:55 بعد از ظهر به این هتل رسیدم، همه چیز آرام به نظر می رسید. پشت میز پذیرش یک ربات بی حرکت با ظاهر دختری واقعی نشسته بود که کتی کرم پوشیده و لبخندی به لب داشت. او علامتی داشت که روی آن نوشته بود: «فقط ژاپنی» به همین دلیل به رباتی دیگر که قیافه ای بسیار عجیب داشت و شبیه یک دایناسور با پاپیون و کلاه بود نزدیک شده و به او سلام کردم. هیچ اتفاقی نیفتاد! دست تکان دادم و او در همان حال که با آغوش باز به من خیره شده بود بی حرکت باقی ماند!

در ادامه فریاد زدم: من می خواهم چک-این کنم! به این موضوع فکر می کردم که شاید ربات ها با صدا فعال شوند که دری در سمت راست باز شد و یک انسان واقعی با تی شرتی مشکی از آن خارج شده و اعلام کرد که چک –این در ساعت 3 بعدازظهر صورت می گیرد و پس از گفتن این جمله بار دیگر در اتاق از نظرها ناپدید شد!!

ساعت 3 بعدازظهر دایناسور زنده شد و با لهجه ی آمریکایی گفت: به هتل هن-نا خوش آمدید. اگر می خواهید چک-این کنید شماره یک را فشار دهید. من روی صفحه شماره ی یک را فشار دادم اما این بار نیز مرد سیاه پوش بار دیگر ظاهر شده و از من درخواست پاسپورت نمود و به این شکل ربات بار دیگر به حالت سکون و سکوت فرو رفت! قابل وصف نیست که چقدر در این لحظه ناامید شدم!»

ساعت 3 بعدازظهر دایناسور زنده شد و با لهجه ی آمریکایی گفت: به هتل هن-نا خوش آمدید. اگر می خواهید چک-این کنید شماره یک را فشار دهید. من روی صفحه شماره ی یک را فشار دادم اما این بار نیز مرد سیاه پوش بار دیگر ظاهر شده و از من درخواست پاسپورت نمود و به این شکل ربات بار دیگر به حالت سکون و سکوت فرو رفت! قابل وصف نیست که چقدر در این لحظه ناامید شدم!»

هن-نا همچنین به گونه ای طراحی شده تا دوستدار محیط زیست باشد. همه ی اتاق ها به جای واحدهای AC استاندارد به سیستم خنک کننده ی radiant مجهز هستند؛ طرح کلی پلان ساختمان جریان هوا را به حداکثر می رساند، ضمن اینکه متریال های مورد استفاده در ساختمان آجر و چوب بوده و از پنل های خورشیدی نیز برای تامین انرژی الکتریکی استفاده می شود.

منبع/آخرین خبر