آفت دهان ، یک نوع زخم است که در دهان به وجود می آید. کودکان و سالمندان بیشتر دچار آفت دهان می شوند و همچنین بیشتر در زنان دیده می شود. آفت دهان دارای انواع مختلف و دلایل متفاوتی می باشد و معمولا در دوره 7 الی 10 روز بهبود پیدا می کند. در این مقاله از دکتر سلام تمام آنچه که باید در خصوص آفت دهان بدانید را آماده کرده ایم. با ما همراه شوید.
آفت دهان چیست؟
علت آفت ، زخمی است که روی غشای مخاطی تشکیل می شود. آفت معمولا زخمی دایره ای شکل است که مکرر در داخل دهان و بر روی ناحیه ای که پوست کاملا به استخوان زیرین متصل نشده است، به وجود می آید؛ نظیر داخل لب ها، گونه ها و زیر زبان.
آفت به غیر از نواحی دهان، لب و گونه ها در نواحی دستگاه تناسلی مردانه و زنانه هم تشکیل می شود. علت آفت هرچند هنوز کشف نشده است اما راه هایی برای تسکین آن وجود دارد. آفت مکرر معمولا در اکثر اوقات آزار جزئی می رساند، اما آفت می تواند در بعضی از افراد نشانه ای از بیماری مهمی باشد.
در چه کسانی احتمال ابتلا به آفت دهان بیشتر است
هر فردی ممکن است دچار آفت شود، ۲۰ درصد از جمعیت جهان، یک بار یا بیشتر دچار آف دهان می شوند. آفت دهان معمولا در دوران کودکی و یا کهنسالی روی می دهد و بیشتر در زنان دیده می شود. جالب است بدانید که اگرچه دود سیگار بسیاری از مشکلات پوستی و دهانی را بدتر می کند اما ممکن است، از دهان در برابر آفت ها محافظت کند.
زخم های دهانی یا آفت دهان انواع و دلایل مختلفی دارند. علت آفت دهان هنوز شناخته نشده اما از متداول ترین زخم هاست که طی دوره زمانی تکرار می شود. این آفت ها معمولا بدون هیچ درمانی ۱۰ الی ۱۴ روز طول می کشد تا بهبود یابد. شست و شوی دهان و برخی داروها درد شما را تسکین می دهند و به زخم شما کمک می کند تا سریعتر بهبود یابد.
روغن نارگیل درمان طبیعی برای آفت و زخم دهان است چون ترکیبات ضد میکروبی دارد
انواع آفت
علت آفت ، زخم های کوچکی است یکی از این آفت ها، آفت کوچک (مینور) است که رایج ترین نوع آفت است به طوری که در هر ۱۰ نفر از مبتلایان به آفت ۸ نفر دچار این نوع زخم هستند. این زخم ها کوچک، دایره ای شکل و بیضوی هستند و کمتر از ۱۰ میلی متر طول دارد. آفت های مینور، رنگی متمایل به زرد دارند اما ناحیه اطراف آفت متورم و قرمز رنگ است.
در ناحیه آفت فقط یک آفت ممکن است پیشرفته شود، اما به طور همزمان نهایت پنج آفت در دهان روی می دهد. علت آفت هرچه باشد بین ۷ تا ۱۰ روز طول می کشد تا درمان شود و اثری از خود باقی نگذارد. این آفت های دهانی معمولا دردناک نیستند.
در آفت ماژور از هر ۱۰ مورد مبتلا به آفت یک مورد به آفت ماژور مبتلا می شوند. این بافت ها به ۱۰ میلی متر قطر و بعضا بیشتر می شوند. معمولا فقط یک یا دو آفت در لحظه ظاهر می شود. هر زخم دهانی بین ۲ هفته تا چندین ماه زمان می برد تا درمان شود اما پس از درمان از خود اثری باقی می گذارد. این زخم ها ممکن است دردناک باشد و در جویدن غذا مشکل ساز شود.
زخم ویروس هرپس (تبخال) در هر ۱۰ مورد، یک مورد مبتلا به این نوع آفت هستند، این نوع آفت ها به سرهای نوک سوزنی معروف هستند و ۱ الی ۲ میلی متر طول دارند. ممکن است چندین آفت همزمان در دهان رخ دهد و حتی ممکن است تعدادی از این آفت ها به یکدیگر متصل شده و شکلی نامنظم به خود بگیرند. این نوع آفت های هرپس بین یک هفته الی دو ماه طول می کشد. برخلاف نامی که دارند این نوع آفت ها ارتباطی با تبخال ندارند.
علت آفت دهان
علت آفت هنوز مشخص نیست. این نوع زخم دهانی عفونی نیستند و آفت واگیردار نیست. در بسیاری از موارد این نوع زخم ها بدون هیچ دلیل ظاهری در افرادی که تن سالمی دارند روی می دهد. در بعضی از موارد آفت ها به علت برخی بیماری ها روی می دهد.
علت های این عارضه عبارت اند از:
– آسیب قرار گرفتن نامناسب پروتزهای دندانی، خراشی که بر اثر کشیدن شدید مسواک روی می دهد.
– تغییرات هورمونی در بعضی از زنان زخم های دهان قبل از قاعدگی روی می دهد. در بعضی دیگر از زنان زخم آفت های دهانی بعد از یائسگی روی می دهند.
– ترک دخانیات در بعضی از افراد پس از ترک دخانیات دچار آفت های دهانی می شوند.
– فقر آهن و برخی دیگر از ویتامین ها نظیر B12 و اسید فولیک ممکن است دلیلی بر ایجاد زخم های دهانی محسوب شود.
– به ندرت حساسیت های غذایی علت زخم های دهانی است.
– آفت های دهانی در بعضی از خانواده ها وجود دارد. بنابراین عامل ژنتیک ممکن است علت زخم های دهانی در این خانواده ها باشد.
– در بعضی از افراد استرس و اضطراب علت آفت دهان است.
برخی از داروها می تواند منجر به ایجاد زخم آفت شوند:
- نیکوراندیل
- داروهای ضد التهابی نظیر ایبوپروفن
- جایگزین های خوراکی نیکوتین تراپی
- برخی قرص های مشخص که باید در دهان ابتدا حل شوند مثل آسپیرین
- برخی مواد مخدر نظیر کوکائین
در هر ۱۰ مورد از زخم آفت یک مورد مبتلا به ویروس هرپس (تبخال) هستند این نوع آفت ها به سرهای نوک سوزنی معروف هستند
درمان آفت دهان
اهداف درمان آفت دهان معمولا روی تسکین درد، تسریع روند بهبودی آفت متمرکز است. و هیچ گونه درمانی وجود ندارد که باعث جلوگیری از ایجاد مجدد آفت دهان شود. بنابراین هیچ درمانی برای زخم آفت لازم نیست. دردی که بر اثر آفت به بوجود می آید معمولا خفیف است. به ویژه در آفت نوع مینور این درد بسیار خفیف است. در این بخش شما را درمان آفت دهان آشنا می کنیم.
اقدامات عمومی به منظور درمان آفت دهان
پرهیز از مصرف مواد غذایی پر ادویه، آب میوه های اسیدی و غذاهای شور (نظیر چیپس) که باعث بدتر شدن درد شما می شوند. با استفاده از یک نی نوشیدنی ها را بنوشید تا از تماس مایعات با زخم های دهانی جلوگیری شود. (برای نوشیدنی های داغ از نی استفاده نکنید چون باعث سوختن گلوی شما می شود).
از مسواک نرم استفاده کنید. اگر پروتزهای دندان شما نامناسب قرار گرفته اند به دندان پزشک مراجعه کنید. اگر شما به دارویی مشکوک هستید که شاید علت زخم های دهانی شما شده باشد بهتر است آن را تغییر دهید.
برای مثال اگر شما از جایگزین های دهانی نیکوتین نظیر آدامس نیکوتین دار استفاده می کنید و به آفت مبتلا شده اید، استفاده از نوع دیگر درمان نظیر برچسب های نیکوتین دار و یا اسپری ها می تواند مشکل شما را رفع کند.
دهان شویه های نمکی (شور) : نصف قاشق چای خوری نمک در یک لیوان پر از آب گرم حل کرده و در دهان خود بچرخانید و تخلیه کنید. این روش را در هر زمانی که نیاز داشته باشید می توانید تکرار کنید. آب نمکی که دهان خود را با آن شست و شو داده اید را نخورید.
درمان آفت دهان با داروها
- دهانشوی کلرهگزیدین
- مسکن های استروئیدی
- خمیر های محافظتی و تسکین دهنده
- اسپری یا دهان شوی بنزیدامین
- محصولاتی که دارای عوامل بی حس کننده موقتی (سر کننده های موضعی) به نام لیدوکائین
- ژل کولین سالیسیلات
- آفتین ژل از بهترین داروهای درمان آفت است که توسط پزشک دنتال ایرانی ثبت شده و در ایران نیز تولید می شود.
شما می توانید تمامی موارد گفته شده در لیست بالا را بدون نسخه از داروخانه تهیه کنید. پزشک شما ممکن است در صورت عدم نتیجه گیری و مفید واقع شدن موارد ذکر شده در قسمت قبل و شدیدتر شدن درد زخم های دهانی به شما پیشنهاد استفاده از دیگر روش های درمانی را کند. این درمان ها عبارتند از:
قرص های مسکن درمان آفت دهان
– اسپری های تنفسی استروئیدی نظیر بکلومتازون که معمولا برای آسم استفاده می شود و می تواند برای درمان شما مفید واقع شود.
– قرص های قابل حل که حاوی بتامتازون استروئیدی هستند و می توان آن را در آب حل کرد و از محلول به دست آمده برای شست و شوی دهان استفاده کرده و علت آفت را از بین برد.
– قرص های استروئیدی
– آنتی بیوتیک ها نظیر داکسی سایکلین
– درمان های خانگی آفت و زخم های دهانی
درمان خانگی
1- استفاده از روغن نارگیل برای درمان آفت دهان
مقداری از روغن نارگیل برای از بین بردن علتزخم های دهانی موثر است این روغن را با استفاده از پنبه به صورت ضربه ای و آرام روی زخم دهان بزنید و سپس روی زخم نگه دارید. این روش را چند مرتبه در طول روز تکرار کنید.
همچنین شما می توانید از این روغن بر روی زخم و آفت قبل از خواب استفاده کنید. در این صورت علت زخم های دهانی را از بین خواهید برد.
فواید روغن نارگیل
روغن نارگیل درمان طبیعی برای آفت و زخم دهان است چون ترکیبات زیاد ضد میکروبی (زنجیره متوسط اسید های چرب) دارد. همچنین نارگیل خواص ضد التهابی و ضد دردی دارد. این خواص تورم و درد آفت و زخم دهان شما را کاهش می دهد.
۲- استفاده از شیر نارگیل در درمان این عارضه
شیر نارگیل را قرقره کرده و دهان خود را برای چند دقیقه با آن شست و شو دهید و سپس دهان خود را با آب تمیز شست و شو دهید. این روش را ۳ الی ۴ مرتبه در روز تکرار کنید.
فواید شیر نارگیل
شیر نارگیل تازه درمان خانگی بی نظیری برای زخم و آفت است. شیر نارگیل خواص تسکین دهندگی دارد و می تواند درد شما را کاهش دهد. شما با استفاده از این روش دردتان را سریعا کاهش داده و می توانید به حالت طبیعی غذا بخورید.
یکی از دلایل ایجاد آفت و حتی زخم های دهانی رژیم غذایی ضعیف، سیستم ایمنی ضعیف، کمبود ویتامین، آلرژی غذایی و استرس می باشد. در این ادامه این مقاله قصد داریم درمان های طبیعی و خانگی را برای درمان آفت دهان به شما معرفی کنیم.
3- زردچوبه و عسل
زردچوبه یک ضد عفونی کننده طبیعی است که با میکروب هایی که باعث زخم های دهانی مثل زخم های دهانی می شوند، مبارزه می کند. عسل پوست را تسکین می دهد و باعث درمان و کاهش التهاب آن می شود. این ترکیب باعث کاهش درد و التهاب ناشی از آفت می شود.
روند:
- 1 قاشق چای خوری عسل را با یک قاشق چای خوری پودر زردچوبه مخلوط کنید.
- این ترکیب را بر روی زخم گذاشته و 5 دقیقه اجازه دهید تا بر روی آفت بماند.
- سپس با آب ولرم بشویید.
- 2 بار در روز تا زمانی که بهبود پیدا کنید، تکرار کنید.
4- شیرین بیان
گلیسیریزین موجود در ریشه شیرین بیان دارای خواص ضد التهابی است که التهاب منطقه آسیب دیده را خنثی می کند. عصاره ریشه شیرین بیان را به طور مستقیم به زخم خود اعمال کنید. 2 بار در روز، این درمان را تکرار کنید.
روند:
- 1 قاشق چایخوری ریشه شیرین بیان له شده را بردارید.
- آن را در 2 فنجان آب برای مدت 3 ساعت خیس کنید.
- از این مایع به عنوان محلول شستشوی دهان هر روز تا زمانی که زخم های شما بهبود یابند، استفاده کنید.
5- آلوئه ورا
آلوئه ورا دارای خاصیت ضد باکتری و ضد التهابی است. این گیاه، میکروب هایی را که باعث زخم های دهانی می شوند و باعث درد، تورم و قرمزی می شوند، از بین می برد.
روند:
- برگ یک گیاه آلوئه ورای تازه را باز کنید.
- ژل میان آن را بردارید.
- برای درمان آفت دهان ، 3 بار در روز بر روی موضع قرار دهید.
شما همچنین می توانید آب آلوئه ورا را به عنوان محلول شستشوی دهان 3 تا 4 بار در روز استفاده کنید.
6- گشنیز
گشنیز دارای خواص ضد التهابی، ضد عفونی کننده و ضد قارچی است. این گیاه به کاهش قرمزی، درد و تورم کمک می کند. شما همچنین می توانید از آب گشنیز برای شستشوی دهانتان استفاده کنید.
روند:
- 1 فنجان آب جوش بردارید.
- قاشق چایخوری از دانه های گشنیز یا چند برگ گشنیز تازه به آب جوش اضافه کنید و روی اجاق بگذارید.
- حرارت را کم کنید و 5 دقیقه بگذارید به همین روال حرارت ببیند.
- از روی حرارت برداشته و اجازه دهید به مدت 10 دقیقه به حال خود باشد.
- محلول را صاف کرده و از آن به عنوان دهان شویه، 3 بار در روز استفاده کنید.
7- چای کیسه ای
اسید تانیک موجود چای یک رطوبت دهنده طبیعی است که درد و التهاب را کاهش می دهد. یک فنجان چای را بردارید و آن را به آرامی بنوشید و روند زیر را دنبال کنید.
روند:
- چای کیسه ای مرطوب را برای 5 دقیقه کنار بگذارید تا سرد شود.
- آن را بر روی زخم های دهانی خود بگذارید، کمی به آرامی فشار دهید و پس از 20 دقیقه آن را بردارید.
- این درمان آفت دهان را 3 بار در روز برای از بین بردن زخم دهان تکرار کنید.
8- روغن چای درخت
روغن درخت چای دارای خاصیت ضد عفونی کنندگی و ضد باکتریایی است، بنابراین با از بین بردن میکروب هایی که باعث ایجاد زخم های دهانی شده اند و عفونت ناشی از انها، درد را کاهش می دهند.
روند:
- 5-10 قطره روغن درخت چای را به یک لیوان آب اضافه کنید.
- 3 بار در روز دهان خود را با این محلول بشویید.
9- پیاز
گوگرد موجود در پیاز باعث درمان زخم و کاهش درد زخم های دهانی می شود و پوست تخریب شده را ترمیم می كند.
روند:
- یک پیاز را حلقه کنید.
- تکه های حلقه شده را روی آفت قرار دهید.
- اجازه دهید تا آب پیاز به داخل زخم نفوذ کند.
- 3 بار در روز این درمان آفت دهان را تکرار کنید.
بعضی از افراد ترجیح می دهند آب پیاز را بر روی زخم های دهانی خود قرار دهند.
منبع: نبض ما ، دکتر سلام